USB Killer har redan dräpt produkter i testlabbet. I vetenskapens namn är det nu dags igen. Det blir USB Killer vs PC för att se vad som verkligen skadas.

När vi dödade en Microsoft Surface tidigare i höstas var vi förvånade över USB Killers mördande effektivitet. På bråkdelen av en sekund hade vi förvandlat en fullgod hybriddator till elektronikskrot. En skräckblandad förtjusning som även späddes på av det faktum att vi faktiskt aldrig kunde undersöka vad som verkligen tagit skada i datorn. Men vi vill ändå rekommendera er att läsa mer och se vår video från detta experiment här ifall ni inte redan gjort det.

USB Killer vs PC

Innehåll

  • Vad är USB Killer och hur fungerar den? – 0:58
  • Hur vi dödade Microsoft Surface – 2:08
  • Målet med denna USB Killer-video – 2:56
  • USB-shield för datortillverkare – 4:40
  • Vi dödar vår testdator med USB Killer – 6:46
  • Dags att byta komponenter – 8:29
  • Vi startar upp systemet på nytt – 10:54
  • De goda nyheterna – 13:20
  • Vissa moderkort och produkter har skydd – 14:20
  • De dåliga nyheterna – 15:00
  • Så skyddar du dig – 15:44

Vi bestämde oss i vilket fall för att göra en uppföljning. Vi ville veta vilka komponenter som USB Killer faktiskt kunde skada i din dator. Sagt och gjort, idag dödar vi ytterligare datorkomponenter. Den stora frågan är bara hur många. För dig som direkt vill ha reda på svaret kan ni bläddra vidare till sista sidan och givetvis se videonreportaget. Men vi börjar med att konstatera vad USB Killer 2 faktiskt är för något och vad den gör som på några hundradelar av en sekund får din dator att slockna för alltid.

Spoiler: Såhär gick det för våra komponenter

TL:DR I vårt experiment var det endast moderkortet som gick sönder. Detta behöver inte betyda att alla datorer och USB-produkter reagerar likvärdigt. Det stärker dock teorin om att överspänningsattacken inte skadar övriga komponenter i din dator.

Har moderkortet skydd mot attacker bör datorn inte ta skada alls. Det är dock få tillverkare som idag säger sig ens veta om de har implementerat skydd för liknande attacker. På USB Kills Wiki finns några moderkort som sägs vara testade och erbjuda skydd mot USB Killer. Denna lista hittar du här, notera dock att testerna inte är officiella eller bekräftade av USB Kill eller Nordichardware.

OBS! Vårt test av USB Killer är till för att upplysa dig som konsument om de eventuella farorna med överspänningsattacker. Nordichardware har inget samarbete med USB Kill, och tar avstånd från all användning av liknande produkter till annat än säkerhetstester. Att aktivt förstöra eller sabotera någon annans teknik är skadegörelse, och straffbart med böter eller fängelse i upp till ett år.

Så fungerar USB Killer

En dator är utsatt för attacker från USB Killer i princip på samma sätt som den är utsatt för åsknedslag, statisk elektricitet eller en enkel kortslutning. Bara en så förhållandevis enkel sak som en USB-port har flera olika länkar i sin kedja där saker kan gå fel om den matas med för hög ström (mängden laddning som passerar genom ledaren per enhet tid i form av elektroner) eller spänning (mängden energi varje laddning bär med sig). Hög ström innebär till exempel att mer energi går åt till att värma kablar och andra ledningar, vilket innebär risk för att de fysiska kopplingarna och komponenterna i datorn skadas.

USB Killer 2

I en vanlig USB-port finns det i regel fyra pins: en positivt och en negativ datapin, en strömförsörjningspin med 5 volt och en jordningspin. Bara genom att kortsluta någon av dessa pins utan ett motstånd emellan kan leda till problem. Idag klarar de flesta moderkort och datorer av att skydda sig mot USB-kortslutningar – vanligtvis kommer datorn helt enkelt stänga av sig omedelbart om en USB-port kortsluts.

Däremot är det inte lika säkert att datorn klarar av att skydda sig mot högre spänningar än en enkel kortslutning. Ett exempel är statisk elektricitet – om du rör vid datorns komponenter utan att först jorda dig mot någonting kan datorn ta permanent skada. Samma sak gäller vid blixtnedslag, som kan orsaka rejäla spänningsförändringar i elnätet.

USB Killer drivs av energin i din USB-port

USB Killer 2 använder sig däremot inte av kortslutning, utan drivs helt och hållet av energin från USB-porten du kopplar den till. Det gör den genom att under ett par sekunder ladda ett antal kondensatorer, små komponenter som (inte helt olikt ett batteri) snabbt kan lagra elektrisk energi för att sedan släppa ut den i kretsen igen. Kondensatorerna är kopplade på ett sätt så att de kan laddas upp med 5 volt från USB-porten, och när de är fulla så slås en transistor om så att de lägger ihop sin totala spänning när de sedan laddas ut. Resultatet är 220 volt som läggs över USB-portens pins och att all den energi som samlades in under uppladdningen släpps på under ett ögonblick. Exakt hur hög ström som är inblandad vet vi inte i nuläget. Det beror även på vilka kondensatorer som används och hur mycket motstånd som finns i kretsen.

USB Killer 2 har inga nandflash-kretsar men däremot minikondensatorer.

Processen kan något trubbigt beskrivas som en damm som brister efter att ha samlat in vatten under en längre tid. Nedanför dammen ligger en by som är din USB-port och styrkrets – och om inte dessa har ett ordentligt översvämningsskydd så kommer det förekomma fuktskador, varav vissa inte kommer gå att reparera.

Slutresultatet är att man, som tydligt syns i våra videoklipp, kan döda en USB-produkt på bråkdelen av en sekund.

USB Killer 2 inkopplad i en USB-port
USB Killer 2 inkopplad i en USB-port

Varför finns USB Killer?

Utvecklarna USB Kill säljer USB-testare till produktutvecklare så att de kan säkerhetsställa att deras produkter är skyddade mot överspänningsattacker. Tillverkarna menar att USB Killer 2 helt enkelt är ett verktyg för att påvisa hur dåligt skyddade produkter idag ofta är. Något man menar ska få tillverkare av elektronikprodukter att förhoppningsvis agera och implementera skydd. Något som ska vara förhållandevis enkelt och inte innebära några större merkostnader.

Vi tog tillfället i akt och ställde några frågor till USB Kill över mail där de bland annat svarade på hur man kan skydda sig och varför USB Killer 2 överhuvudtaget utvecklats.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Har inte ASUS Z89 ESD-guards som ska skydda mot just överspänning till komponenter?

7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Är svårt att kolla utan fullständigt moderkortsnamn, men vid en kontroll på deras hemsida på Z87’or nämns ESD-guards på de olika moderkorten iaf. 🙂

Var mer en tanke om det kan påverka. 🙂

Everest159
7 Årtal sedan

Jag tror normalt överspänningsskydd är typ esd skydd, ofta ett till ett par tusen volt men denna usbkiller har betydligt högre ström vilket få kretsar klarar.
Att placera optokopplare som standard ser jag som överflödigt om man inte räknar med sabotage (eller kopplar in prototyp utrustning som inte är ordentligt skyddat).
Som nämnts i artikeln så klarar dem flesta moderkort kortslutning, det räcker långt.
Men usb killer kanske säljer optok med?