Vårt SSD-dödartest där vi torterar tre TLC-baserade enheter har nu nått ytterligare en milstople. Både Samsung 840 Evo 250GB och Samsung 850 Evo 250GB har skrivit 1000 terabyte med data. Vi sammanfattar vad vi hittills uppnått och vad som komma skall.
OBS! Testet är avslutat och uppdateras inte längre.
För ett par månader sedan så startade vi ett experiment för TLC-baserade SSD-enheter, det vill säga enheter vars NAND-enheter kan lagra tre bits data per cell – detta i kontrast till den vanligare MLC-tekniken som lagrar två bits per cell. TLC innebär att det går att få plats med mer lagringsutrymme kostnadseffektivt, men samtidigt har tekniken kortare förväntat livslängd än MLC. Det har lett till en hel del förutfattade meningar om hur pålitliga moderna TLC-enheter faktiskt är.
Målet med vårt experiment är att ta ett par TLC-baserade SSD-enheter och sedan konstant skriva data till dem tills de ger upp. Liknande tester har gjorts tidigare, men hittils har ingen testat så här moderna SSD-enheter och inte heller endast med endast TLC-baserade enheter. Vi har gett en grundläggande förklaring av TLC och MLC i den här artikeln, men vill du veta mer rekommenderar vi att ni läser vår orginalartikel här. Där förklarar vi lite mer ingående om de testenheter vi har och varför vi testar dem.
Vad vill vi uppnå?
Med det här testet så vill vi ta reda på om TLC är en teknik man kan lita på. Är de minneskretsar som idag används i våra SSD-enheter så bra som tillverkarna säger att de är? Det här testet handlar alltså inte om vilken SSD som klarar sig längst. Även om det kan ge en viss indikation på vilken livslängd man kan förväntas få ut ur en enhet, så är det fortfarande väldigt olika från exemplar till exemplar. Den här artikel handlar därför främst om TLC-enheter i största allmänhet och huruvida de är tillräckligt pålitliga.
Om vi får tro tillverkarna så kommer vi inte att få färre TLC-baserade enheter i framtiden, snarare tvärtom. Mängden TLC som tillverkas är idag är fortfarande mindre än MLC, men det är på väg att ändras. Som synes i grafen här ovanför så dedikeras en allt större del av produktionen till TLC – det betyder fler och billigare TLC-enheter framöver.
Vad har vi uppnått än så länge?
Testet startade den 15 mars 2015 och har sedan pågått mer eller mindre konstant. Under några dagar byggde vi om i testlabbet och var tvungna att tillfälligt stoppa testet (vilket syns som små hack i grafen nedan), men förutom det så har dessa enheter skrivit data kontinuerligt i nästan 6 månader.
Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 850 Evo 250GB | Sandisk Ultra 2 240GB | |
0% efter antalet dagar | 50 | 64 | 52 |
0% efter skriven data | 304 TB | 515 TB | 287 TB |
Den första enheten som gjorde slut på sin beräknade livslängd (men inte sin fysiska, då enheten fortfarande fungerar) var faktiskt Samsungs 840 Evo. Vi misstänkte att Sandisk Ultra 2 skulle nå dit först, men istället blev det 840 Evo som först nådde 0 procent efter 50 dagar – detta för att Samsungs enhet är snabbare. Strax därefter nådde Ultra 2 också slutet av sin beräknade livslängd. Detta bara två dagar efter 840 Evo. 850 Evo tog lite längre tid på¨sig och det beror främst på att 850 Evo använder sig av Samsungs 3D V-Nand, som klarar fler skrivningar. Samsung 850 Evo kom till 0 procent efter 64 dagar.
OBS! Testet är avslutat och uppdateras inte längre
Alla tre enheterna lyckades också pasera 500 terabyte utan problem, vilket är en imponerande bedrift. För att sätta det i perspektiv så motsvarar det vardagsanvändning på ungefär 100 år per enhet. Strax efter att enheterna passerat 500 terabyte så fick vi dock vårt första offer. Mitt under pågående test så slutade Sandisk Ultra 2 att skriva data, och efter omstart av testsystemet så vägrade enheten att hittas av systemet igen. Trots det så klarade den flera gånger mer skrivningar än vad den var designad för. Sandisk har inte angivit någon specifik mängd data som Ultra 2 är designad att klara av men deras toppmodell, Extreme Pro, har tio års garanti och ska klara av 80 terabyte. Och här har vi altså en enhet som klarade att skriva över 500 terabyte. Så i mångt och mycket så har vi redan svarat på det största frågan. “Kommer din TLC-baserade SSD-enhet att dö inom ett par år?” Svaret är NEJ!
Trots förlusten av Sandisk Ultra 2 så har de andra två enheterna fortsatt att tugga på. Den 15 juli så nådde Samsung 850 Evo 1 000 terabyte skriven data – alltså motsvarande 200 år av vardagsanvändning. 850 Evo fick då vila en stund i väntan på att 840 Evo skulle hinna ikapp, vilket den också gjorde den 21 augusti.
Vad händer nu och vad händer framöver?
Vi vill nu se om våra testenheter kan behålla data på rätt sätt. Vi kommer därför att fylla båda våra testenheter med 75 gigabyte blandad data. Det finns bland annat ISO-filer, musik, video och dokument här. Sedan kommer vi att skapa hash-data för alla filer och spara undan dessa. När det är klart så kommer båda enheterna att kopplas loss från testsystemet och sparas i en låda här på redaktionen. Och om en månad så kommer de kopplas in igenom och då är tranken att vi ska använda vår hash-data för att verifiera att den data som vi kan läsa fram är 100 procent identisk med den data som vi sparade på enheterna en månad tidigare. Anledningen till att vi gör detta är att det har kommit rapporter om att SSD-enheter inte kan hålla data om de ligger utan stöm under en längre period, särskillt inte när de blivit utsatta för så mycket skrivningar som våra enheter har. Vi vill helt enkelt testa och se om enheterna kan hålla data utan problem.
Båda våra kvarvarande testenheter visar grönt ljus, trots över 1 000 TB skriven data.
Trots att vi “bara” kört vårt test i ungefär sex månader så kan vi redan nu dra några slutsatser. Vi kan exempelvis bekräfta att även TLC-enheter kan skriva många gånger mer data än vad som utlovas av tillverkaren. Vi kan också se att det kan skilja en hel del från enhet till enhet.
Det ska bli spännande och se hur länge våra testenheter kan hålla ut. Vi är särskilt intresserade av att se hur mycket potential som finns i Samsungs V-NAND-teknik. Hur månget mer skrivningar kan vi egentligen trycka in i vår 850 Evo jämfört med 840 Evo?
Nu närmast så handlar det mest om att verifier att all data som lagras till enheterna faktiskt också stannar där. Så i nuläget så kommer det tyvärr inte att hända så mycket, utan vi får vänta på att enheternas “viloperiod” är över. Men efter det så kommer vi givetvis att fortsätta skriva data till dem, så håll utkik på Nordichardware efter fler uppdateringar.
Kul tester! Ser fram mot resultatet på spartestet!
Mycket bra tester det här, ett föredöme!