Testresultat: Garbage Collection & TRIM
I Svenska SSD Guiden så gör vi alltid omfattande test för att se hur en SSD hanterar extremt hög belastning. För att förstå exakt vad de olika värdena betyder och hur Crucial M500 512GB presterar jämfört med alla de andra enheterna vi testat, Gå till Svenska SSD Guidenoch läs mer.
Metodiken i testet är följande:
Varje test består av sekventiell skrivning över hela enhetens yta. Från denna tas det fram ett min, ett medel och ett max. Här följer hela testförfarandet.
- Secure Erase (fabriksny)
- Prestandatest 1: (Basvärde för enhetens skrivprestanda)
- Vår testsvit med alla våra tester körs
- Prestandatest 2: (Kontroll av eventuellt påverkad sekventiell skrivprestanda)
- Fyll enheten med okomprimerbar data
- Kör IOMeter som tortyrtest i 40 minuter
- Prestandatest 3: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 4: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 5: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 6: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- 20 minuters vila för aktivering av eventuell passiv garbage collection
- Prestandatest 7: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter passiv GC)
- Formatera hela enheten (aktiverar TRIM)
- 10 minuters vila
- Prestandatest 8: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter att TRIM aktiverats)
Alla dessa test resulterar i en graf som visar max-, min- och medelvärden för samtliga tester och hur enheternas prestanda påverkas i de olika stegen.
Nu börjar det hända saker. Här ser vi tydligt att lägsta resultat i respektive test är väldigt lågt. Det beror på att ibland så får enheten för sig att gå ner till väldigt låg prestanda, för att sedan gå tillbaka upp igen. Detta sker endast under en sekund men det är tillräckligt för att ge stora utslag på våra grafer. Medelprestandan blir ju givetvis inte så mycket sämre för det och vi kan se att OCZ:s Vector-enheter fortsätter att prestera väldigt bra trots att enheten är full. Enheten blir dessutom snabbare för varje test.
960GB-modellen visar samma resultat som 480GB-modellen. Lägsta prestandan i varje test är väldigt låg och detta är inget vi sett på tidigare Vector-enheter. Vi titta därför lite närmare på våra testresultat.
I våra NHSB-tester så mäter vi hur lång tid varje enskilld operation tar att utföra. I Office- och Editor-testet så hade både Vector 180 över 1 000 millisekunder som maximal latens. Det betyder att åtminstone en gång under teststs gång så tog det över en sekund för enheten att slutföra en operation. Ett resultat på 1 000 millisekunder är detsamma som 1 IOPS. Detta händer givetvis inte ofta, men någon gång ibland så verkar det som om Vector 180 “hakar upp sig”. Det skulle också förklara det sämre resultat i vårt test för tung belastning.
OCZs förklaring är att enheten uppdaterar metadata på FTL tabellen. Den tar helt enkelt och flyttar ut hela tabellen från DRAM till NAND. Detta gör att prestanda blir lidande under en väldigt kort period. Det förklarar också varför vi ser så pass hög maximal latens i våra NHSB-tester. OCZ förklarar också att detta fenomen finns på alla modeller av Vector 180, men att effekten blir tydligare på större enheter eftersom deras FTL-Tabell är större. OCZ säger också att detta inte ska påverka användarens upplevelse utan att det endast syns i syntetiska test.
Här ser man ett av testen som vi körde på 480GB-modellen. Här ser vi tydligt att enheten tappar prestanda med jämna mellanrum. Just detta är test nummer 6 för Vector 180 460GB men “dipparna” finns i alla test.
Är stänga av eller resetta en hängd dator lika dåligt för en SSD som ett strömavbrott/spik?
[quote name=”Tobberian”]Är stänga av eller resetta en hängd dator lika dåligt för en SSD som ett strömavbrott/spik?[/quote]
Jag skulle tro att både hålla inne power-knappen och trycka reset-knappen är “Ok”.
Jag har tittat runt lite på andra recentioner och det ser ut som om “problemen” med att prestandan sjunker, är bättre på 240GB modellen. Genrellt sätt så ser det ut som om 240GB modellen är bättre överlag. men vi får se om vi kan få in den för test och kolla ordentligt på det.