Vi testar GTX Geforce 970 i SLI – Optimal prestanda för 4K-gaming?

10

Slutsats

Flerkortslösningar är har verkligen kommit långt sedan de allra första implementationerna, och dagens SLI och Crossfire både skalar och fungerar bättre än någonsin. Samtidigt kan vi inte säga att det fungerar problemfritt – både Nvidias och AMD:s lösningar har gett oss sin beskärda del huvudvärk under testandets gång.

Av de två får vi dock konstatera att Nvidia SLI är den lösning som fungerar bäst idag. Skalningen är väldigt snarlik mellan de två, men SLI är helt enkelt den teknik som lett till minst frustration. AMD använder sig av sin xDMA-baserade Crossfire-teknik som skippar den fysiska bryggan mellan korten för att istället helt och håller låta dem kommunicera över PCIe 3.0. Prestandan blir inte nämnvärt lidande, men det är uppenbart att denna nya Crossfire-teknik fortfarande lider av en hel del barnsjukdomar.

Konfigurationskrångel åsido – hur presterar faktiskt en Maxwell-baserad SLI-lösning, och är det värt pengarna?

Fin skalning i de flesta spel och till synes väl avvägt för 4K-upplösning

Det finns ganska lite att klaga på när det kommer till skalningsgraden. Det finns gott om extra prestanda att hämta i de flesta titlar genom att lägga till ett extra grafikkort, samtidigt som Maxwell-arkitekturen medför möjligheten att göra det utan att vare sig effektförbrukningen eller värmeutvecklingen i chassit springer iväg.

En SLI-lösning är dock ingenting för dig som bara vill spela i 1080p, eller kanske ens för dig som spelar i 2 560 x 1 440 – där kommer ett kraftfullt enkelkretsat grafikkort ge tillräckligt med prestanda med betydligt mindre krångel. Men om du vill ligga i framkant med högre upplösningar som 5 760 x 1 080 eller 4K kan en SLI-lösning med GTX 970 vara ett intressant alternativ – här lyckas faktiskt en SLI-lösning leverera mer än tillräckligt med prestanda även med riktigt uppskruvade inställningar. Vi skulle nästan hävda att merparten av tunga och vackra PC-titlar flyter på bra i mellan 50-65 fps även med högsta, eller nära nog, högsta grafikinställningarna aktiverade.

Som en bonus kan det komma att bli desto mer intressant längre fram, i takt med att virtuell verklighet faktiskt hittar ut på konsumentmarknaden och tekniker som VR-SLI låter dig använda ett grafikkort per öga.

Mycket men inte Inte mest prestanda per krona

Sett till prestanda per krona är en SLI-lösning inte riktigt lika kostnadseffektivt som ett enkelkretsat grafikkort, av den enkla anledningen att skalningen aldrig blir 100 procent. Jämfört med andra flerkortslösningar blir bilden lite mer nyanserad.

Jämför vi med andra Nvidia-grafikkort är det främst GTX 780 och GTX 780 Ti som är intressanta. Sistnämnda presterar överlag lite bättre, inte minst i högre upplösningar, men kostar fortfarande omkring 4500 till 5 000 kronor och drar betydligt mer ström. GTX 780 kan idag hittas något några få hundralappar billigare än GTX 970 och presterar snarlikt eller en hårsmån långsammare i de flesta av våra tester. GTX 780 tycks därför erbjuda snarlik eller något högre prestanda per krona, men då får du också vara beredd på en dyrare elräkning och en högre värmeutveckling i chassit. Med GTX 780 får du inte heller det rika portutbudet hos GTX 970.

Idag går det att få vissa AMD Radeon R9 290X-kort till ett pris snarlikt det hos ett GTX 970, vilket därmed innebär att AMD har ett litet övertag när det kommer till prestanda per krona. Då ska det dock tilläggas att du troligen får referensvarianter av R9 290X, som kommer dra milavägar mer ström, krångla mer under konfigurationen, riskera att överhettas och låter som jetplan. Överlag får vi konstatera att GTX 970 troligen är den flerkortslösning som kommer ge dig mest glädje för pengarna idag. Även om du inte nödvändigtvis får absolut flest bildrutor per sekund lär du behålla vettet längre med förhållandvis smidig konfiguration och generellt svala och tysta grafikkort.

Vilket/vilka kort passar dig?

Som vi nämnde i artikeln så kommer såklart resultatet också variera beroende på vilken version av GTX 970 du använder dig av. Vi använde oss av partnertillverkade varianter från MSI respektive Gigabyte, där exempelvis MSI gör sig väl i en SLI-lösning i och med sin tunna, semipassiva kylare. Gigabytes har även visat sig ha en riktigt trevlig överklockningspotential, som kan låta dig pressa prestandan ytterligare. För detaljerade omdömen för båda dessa kort samt Asus konkurrerande modell kan du läsa vår jämförelseartikel här.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/artiklar/Grafik/Geforce_GTX_970_SLI/largethumbnails/GTX_970_SLI_07.jpg

Nvidia Geforce GTX 970 SLI

Fördelar:
+ Mycket hög prestanda i titlar med SLI-stöd
+ Nästan perfekt prestandanivå för 4K/ultrahd-upplösning
+ Betydligt energisnålare än andra lösningar med likvärdig prestanda
+ Den troligtvis tystaste och svalaste multi-GPU-lösningen i prestandasegmentet
+ Ger rejält med videoutgångar

Nackdelar:
– Kostsamt
– Vissa spel skalar dåligt med SLI, fåtalet fungerar inte alls
– SLI ökar risken för buggar och kompabilitetsproblem

Gigabyte Geforce GTX 970 G1 Gaming:


MSI Geforce GTX 970 Gaming:


Totalpris:
~7 200 kronor inklusive moms

 

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Henrik__
Henrik__
10 Årtal sedan

Snyggt jobbat! Helt klart en intressant prestandalösning…

hymer
10 Årtal sedan

Synd att ni inte testade 980 i 4k. Sitter med 2st på ingång som jag fick så djävulusiskt billigt men vetifan om det är värt att byta bort mot mina 290x.

dj christian
dj christian
10 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Synd att ni inte testade 980 i 4k. Sitter med 2st på ingång som jag fick så djävulusiskt billigt men vetifan om det är värt att byta bort mot mina 290x.[/quote]

Hur jävulskt billigt?

10 Årtal sedan

Måste säga att jag är mäkta imponerad utav skalningen utav det extra kortet! Skulle vara intressant och se om den är lika bra för 3 och 4 way SLI om ni har kort för det.

Marquzz
10 Årtal sedan

Trevlig artikel! Kommer att köpa ett 970 snart för att eventuellt komplettera någon gång i framtiden om jag uppgraderar skärmen också.

Hur kändes det att spela, rent subjektivt, om ni jämför 970 SLI, med 780 SLI och 290(X) CF? Flöt alla lösningar på lika bra, eller var det märkbara skillnader?

hymer
10 Årtal sedan

[quote name=”dj christian”][quote name=”hymer”]Synd att ni inte testade 980 i 4k. Sitter med 2st på ingång som jag fick så djävulusiskt billigt men vetifan om det är värt att byta bort mot mina 290x.[/quote]

Hur jävulskt billigt?[/quote]

3490/st för EVGA 980GTX SC. Nya från Svensk ÅF.

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Synd att ni inte testade 980 i 4k. Sitter med 2st på ingång som jag fick så djävulusiskt billigt men vetifan om det är värt att byta bort mot mina 290x.[/quote]
Du menar 980 SLI i 4K Hymer? Vi har tyvärr inte fått några ytterligare 980-kort ännu men vi hoppas givetvis återkomma med detta inom kort. 🙂

hymer
10 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”hymer”]Synd att ni inte testade 980 i 4k. Sitter med 2st på ingång som jag fick så djävulusiskt billigt men vetifan om det är värt att byta bort mot mina 290x.[/quote]
Du menar 980 SLI i 4K Hymer? Vi har tyvärr inte fått några ytterligare 980-kort ännu men vi hoppas givetvis återkomma med detta inom kort. :)[/quote]

Självklart menade jag 4k SLI 🙂

krapster
krapster
10 Årtal sedan

Blev det stor temperatur skillnad för de andra komponenterna med SLI?
Ingen av korten var blower style kylare?

För att jag funderar på att skaffa två st och ha dem i en Fractal R4.

Tack i förhand och tack i en för övrigt bra artikel 🙂

vvikke
vvikke
9 Årtal sedan

[quote name=”hymer”][quote name=”dj christian”][quote name=”hymer”]Synd att ni inte testade 980 i 4k. Sitter med 2st på ingång som jag fick så djävulusiskt billigt men vetifan om det är värt att byta bort mot mina 290x.[/quote]

Hur jävulskt billigt?[/quote]

3490/st för EVGA 980GTX SC. Nya från Svensk ÅF.[/quote]

Hur fasen då…? Personalpris eller? 😮