Vi testar Nvidia GTX 780 Ti – Världens snabbaste grafikkort

10

Temperaturer och ljudnivå

energi

Temperatur och ljudnivå
Testmetod: Mätning av temperaturer på grafikkretsen samt kortens ljudnivå.
Tester och Kommentar: Alla grafikkort testas i ett slutet datorchassi med idel tysta komponenter där systemets ljudnivå vid vila ligger endast en halv decibel över rummets genrellt låga ljudnivå. Mätningarna som utförs görs konsekvent på samma sätt och ordning;

  1. 15 minuter tung belastning i spelet Battlefield 3 vid 1 920 x 1 080 pixlars upplösning med maximala grafikinställningar.
  2. Mätning av maximal effektförbrukning (för hela systemet utan skärm), högsta temperatur och högsta ljudnivå under testets gång.
  3. 5 minuter av vila i Windows-skrivbord.
  4. Efterföljs av mätningar för effektförbrukning, temperatur och ljudnivå vid vila.
Testutrustning: Decibelmätare
MSI Afterburner (avläsning av temperatur)

Varken Nvidia eller AMD använder sig av en mindre tillverkningsprocess i sina nya grafikkort, men båda har ökat antalet kärnor markant. Det är därför inte omöjligt att korten springer iväg i temperatur, då fler aktiva komponenter behöver samsas under samma värmespridare. Vi vet sedan tidigare att AMD haft temperaturproblem på sina kort på grund av sina referenskylare – men hur ser det ut för Nvidia?

temp_idle

I vila lyckas Nvidia hålla GTX 780 Ti på samma nivåer som föregångaren GTX 780, som även faller i linje med GTX 770. Alla Nvidias alternativ håller sig avsevärt kallare än AMDs toppkort, som har högst temperaturer med tydlig marginal.

temp_load

När vi ökar belastningen med en spelsession så springer GTX 780 Ti iväg något mer, och drar mest av alla deltagande Nvidia-kort med omkring 83 watt. Det håller sig dock fortfarande betydligt lägre än AMD R9 290 och 290X, med en marginal mellan 8 och 11 watt.

Ljudnivå

Den som läst vårt test av AMD R9 290X och R9 290 är kanske bekanta med att vi fick ge det röda lagets kylare smeknamnet “lövblåsen” på grund av dess ineffektivitet och obönhörligt höga ljudnivå vid belastning. Nvidia har tidigare lyckats imponera oss med sina förhållandevis effektiva referenskylare, så det ska bli intressant att se hur sagda kylare klarar av att hålla tyst även ovanpå 2 880 CUDA-kärnor.

sound_idle

När vi inte belastar systemet är det ingen nämnvärt skillnad i ljudnivå mellan deltagarna från något av lagen. Med undantaget GTX 660 Ti så är alla grafikkort i stort sett ljudlösa.

sound_load

En helt annan bild framträder när vi belastar grafikkorten med Battlefield 3. GTX 780 Ti är inte ljudlöst, i likhet med övriga kort som använder sig av samma referenskylare, men ljudet är mycket behagligare och lättare att utstå än det hos AMDs referenskylare, som i sin tur vrålar tämligen rejält.

Överlag måste vi säga att vi säga att Nvidia har lyckats bra med sin referenskylare. Den är inte helt ljudlös, och det finns effektivare alternativ hos tredjepartstillverkare, men den klarar utan problem av att hålla temperaturerna i schack utan att låta outhärdligt.

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

290 vs 780ti i BF4.
oh undrar vad man väljer.
personligen är 5fps hit eller dit lite betydelselöst.
30fps då kanske det börjar likna nåt.

Marquzz
11 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]290 vs 780ti i BF4.
oh undrar vad man väljer.
personligen är 5fps hit eller dit lite betydelselöst.
30fps då kanske det börjar likna nåt.[/quote]

Tänk på att 780Ti kostar betydligt mer så det är ju inte bara att “välja”. Man kan nästan köpa två st R9 290 för samma pengar och få ganska mycket mer prestanda.

11 Årtal sedan

Hört att det kan va stora skillnader med frames mellan Win 7 och Win 8.1
Har ni möjlighet att se över detta då det blir mer vanligt med Win 8?

McKinley
11 Årtal sedan

Jag förstår inte varför Nordichardwares resultat är så annorlunda jämfört med Sweclockers resultat i Battlefield 4.
Det är inte bara Sweclockers som uppvisar bättre resultat med GTX 780ti i samma test. Som någon tidigare nämnde så spelar det inte någon roll med några FPS hit och dit. Det är ändå ganska så intressant att se de andra testerna uppvisa bättre resultat för det gröna laget.

11 Årtal sedan

undara detta med, enda skillnad jag sett att SweC använder windows 8. Svårt att bilda sig en korrekt uppfattning..

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”McKinley”]Jag förstår inte varför Nordichardwares resultat är så annorlunda jämfört med Sweclockers resultat i Battlefield 4.Det är inte bara Sweclockers som uppvisar bättre resultat med GTX 780ti i samma test. Som någon tidigare nämnde så spelar det inte någon roll med några FPS hit och dit. Det är ändå ganska så intressant att se de andra testerna uppvisa bättre resultat för det gröna laget.[/quote] Jag tror det beror på flera olika saker. För det första så tester man inte samma slinga. Vissa delar ser ut att föredra 780 Ti medans andra ser ut at föredra 290X. Hardwareheaven gjorde en… Läs hela »

McKinley
11 Årtal sedan


Ja, jag ser att korten beter sig på olika sätt och det är lite konstigt att det kan skilja sig så mycket.

Glömde för övrigt att påpeka att recensionen är välskriven som alltid nu på senare tid.

Mr P
Mr P
11 Årtal sedan

Tackar för välskriven recension, lade just in en order på en 780Ti. Som plus nu även med hårdvarubaserad inspelning från spel sessioner på nyare kort (ShadowPlay) 😛

John_LZ
11 Årtal sedan

Har någon testat att ta hem och prova de kinesiska varianterna av grafikkorten? Det vore intressant med ett test och en jämförelse med de som säljs i butik här. T ex på http://www.aliexpress.com kan du hitta GTX 770 för runt 500 kr och uppåt, med fri frakt till Sverige. Man brukar få vad man betalar för. Men kan detta vara något att ha eller är det bara skräp?

Niabureth
11 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]290 vs 780ti i BF4.
oh undrar vad man väljer.
personligen är 5fps hit eller dit lite betydelselöst.
30fps då kanske det börjar likna nåt.[/quote]
Nvidia är det bättre kortet på alla sätt förutom just priset. 5fps kan vara skillnaden mellan att ett V-synkat kort hamnar på 30fps eller ligger kvar strax över 60, så vad menar du egentligen?