Testresultat: Garbage Collection & TRIM
I Svenska SSD Guiden så gör vi alltid omfattande test för att se hur en SSD hanterar extremt hög belastning. För att förstå exakt vad de olika värdena betyder och hur Crucial M500 512GB presterar jämfört med alla de andra enheterna vi testat, Gå till Svenska SSD Guiden och läs mer.
Metodiken i testet är följande:
Varje test består av sekventiell skrivning över hela enhetens yta. Från denna tas det fram ett minimum, ett medel och ett maximum. Här följer hela testförfarandet.
- Secure Erase (fabriksny)
- Prestandatest 1: (Basvärde för enhetens skrivprestanda)
- Vår testsvit med alla våra tester körs
- Prestandatest 2: (Kontroll av eventuellt påverkad sekventiell skrivprestanda)
- Fyll enheten med okomprimerbar data
- Kör IOMeter som tortyrtest i 40 minuter
- Prestandatest 3: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 4: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 5: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 6: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- 20 minuters vila för aktivering av eventuell passiv garbage collection
- Prestandatest 7: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter passiv GC)
- Formatera hela enheten (aktiverar TRIM)
- 10 minuters vila
- Prestandatest 8: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter att TRIM aktiverats)
Alla dessa test resulterar i en graf som visar max-, min- och medelvärden för samtliga tester och hur enheternas prestanda påverkas i de olika stegen.
Bland dessa resultat så kan vi se flera intressanta saker. På 120GB- och 250GB-modellerna så ser vi att max är betydligt högre än vad medel är. Detta är på grund av att Turbowrite gör att enheten skriver i ungefär 400 megbayte per sekund, precis i början. När cachen är full så skrivs data till TLC istället och då sjunker prestandan. Samma sak händer efter TRIM.
Nästa intressanta sak är att Turbowrite ger ingen prestandaförbättring alls under tung belastning. Vi kan därmed bekräfta att cachen fylls på och när den är full så töms den inte tills enheten hamnar i vila (mellan test 6 och 7).
Vi ser också att det faktiskt är lite skillnad mellan 1TB-modellen och de andra när det gäller garbage collection. Från test 3 fram till test 6 så ser vi en klar förbättring i prestandan på 1TB-modellen. De andra har också en liten förbättring, men den är knappt märkbar. Det skulle kunna vara så att den kraftfullare MEX-kontrollern ger den extra beräkningskraft som gör att enheten har möjlighet att städa upp lite samtidigt som den skriver ny data. MGX-kontrollern har en kärna mindre och har därför inte tillräckligt med beräkningskraft för att städa upp tillräckligt fort. Ett annat alternativ skulle kunna vara att 1TB-modellen har mer overprovisioning och kan därför hantera tyngre belastning bättre.
Väldigt mycket stavfel i denna artikel. Be någon korrekturläsa innan publikation. Sedan saknas just det kritiserade priset i summeringen av artikeln.
Intressant SSD dock!
Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.
[quote name=”Justja”]Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.[/quote]
Jag skulle nog inte vilja kalla det ett fiasko. Och de har ju faktiskt fixat till det, vilket betyder att det inte var TLC som var problemet. Du får nog tyvärr leva med TLC i framtiden också då det inte kommer bli mindre TLC framöver 🙂
[quote name=”-Tjalve-“]de har ju faktiskt fixat till det[/quote]
Det har dom faktiskt inte gjort. http://www.anandtech.com/show/8997/samsung-releases-statement-on-840-evo-performance-another-fix-is-in-the-works