Vi testar Sandisk Ultra 2 – Mer lagring per minneschip med TLC-teknik

0

Sandisk intar SSD-marknaden med sin nya TLC-baserade enhet Ultra 2. Därmed blir man det andra företaget som släpper en TLC-baserad SSD-enhet med i teorin 50 procent högre lagringsdensitet. Den stora frågan är huruvida man lyckats matcha Samsung där det gäller – i pris/prestanda.

I dagsläget så finns det fem stora spelare på konsument SSD-marknaden. Det är Intel, Samsung, OCZ Crucial och Sandisk. Gemensamt för alla dessa tillverkare är att de på ett eller annat sätt har egen tillverkning av NAND-flash som de kan sätta i sina enheter. Det finns givetvis andra företag som också är intressanta, såsom Corsair och Kingston, men dessa ligger i dagläget ganska långt efter när det gäller både pris och prestanda.

Av alla dessa så är det endast Samsung som lanserat en SSD-enhet baserad på TLC-NAND. Anledningen till det är helt enkelt att Samsung är världens största tillverkare av just NAND-flash. De andra tillverkar givetvis också TLC-NAND men då i betydligt mindre volymer. Detta gör att deras TLC-NAND inte blir av tillräckligt hög kvalité för att kunna användas i SSD-enheter. För att få upp mängden TLC som kan användas för just SSD så krävs att man dedikerar mycket av sin tillverkning till just TLC. Detta är inte något som har varit tillräckligt lönsamt och det har istället varit mer lönsamt att gå över till mindre MLC-NAND och sänka tillverkningskostnaden på det sättet. För det är ju egentligen det som TLC-NAND handlar om. Att lagra tre databitar i varje minnescell gör att man kan tillverka 30 gigabyte NAND för – i teorin – samma kostnad som 20 gigabyte MLC (eller 10 gigabyte SLC). Detta gör att det krävs mindre fysiskt minne för en given lagringskapacitet.

Så vad har hänt nu? Varför kan Sandisk leverera en TLC-baserad SSD just nu? Troligtvis så handlar det om att det börjar bli väldigt svårt att minska tillverkningstekniken ytterligare. Och framförallt så börjar det bli väldigt dyrt. Samtidigt så måste tillverkningskostnaderna minska för att man ska kunna fortsätta vara konkurrenskraftig med sina produkter. Därför har TLC blivit mer intressant. Med TLC så kan man ju minska kostnaderna utan att minska tillverkningstekniken. Men som så många vet, så får man betala för det med sämre livslängd och sämre prestanda. Sandisk har därför valt att använda sig av TLC i sin nya mainstream enhet som fått namnet Ultra 2. Deras toppmodeller kommer att fortsätta använda sig av MLC för att behålla bättre livslängd och bättre prestanda, men givetvis till ett högre pris.

Sandisk tillverkar inte NAND-flash själva utan äger istället 50 procent av ett företag som heter flash-forward, övriga 50 procent ägs av Toshiba. Det gör att alla framsteg på NAND-flash fronten som görs hos Sandisk, görs samtidigt hos Toshiba. Så nu när Sandisk börjar sälja enheter med TLC-NAND så kan vi anta att OCZ också snart börjar göra detsamma. Detta då OCZ ägs av Toshiba. Så vem vet, om ett halvår kanske vi har tre företag med TLC-baserade konsumentenheter.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments