Går det att trycka in för mycket grafikminne i ett kort, och får man faktiskt ut något av att fläska på mer lite extra? Vi söker svaret på båda dessa frågor när vi sätter tänderna i Sapphires nya monsterkort Radeon R9 290X Vapor-X med hela 8 gigabyte grafikminne.
AMD:s kanske största flaggskeppsfunktion som används i konkurrensen mot Nvidia är den extra breda minnesbussen i Radeon R9 290 och R9 290X. Med 512 bitar att leka med har Hawaii-grafikkretsen gott om minnesbandbredd att breda ut sig på vilket åtminstone i teorin ger ett försprång i höga upplösningar som Ultra HD.
I sitt nya prestandakort med Vapor-X-kylare tar Sapphire ut svängarna och dubblerar den ordinarie mängden grafikminne i Radeon R9 290X. Våra tidigare erfarenheter säger oss att ökat grafikminne sällan eller aldrig gör markant skillnad i prestandaväg – men kan Sapphires nykomling ändra vår uppfattning?
– OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass
Paradnumret som ger Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X sitt namn är kylaren med sina tre 90-millimetersfläktar. Designen är snarlik den vi sett tidigare hos Sapphires Toxic-variant av R9 280X, men med ett svartblått färgschema. Under kylaren hittar vi en Hawaii XT-grafikkrets som fabriksöverklockats till 1 030 megahertz samt hela 8 gigabyte GDDR5-minne som fått en knuff till 5 500 megahertz. Strömtillförseln går via dubbla 8-pinskontakter och regleras med 10 faser.
Kylaren gör sitt jobb
Vi har vid det här laget testat många inkarnationer av AMD:s R9 290X-krets, och tyvärr har en vanlig gemensam faktor varit att tillverkarna har satsat på alldeles för aggressiva fläktkurvor för hålla nere temperaturerna, vilket lett till högre ljudnivå än vad som varit nödvändigt. Vi håller tummarna för att Sapphire kan lyckas bättre med Vapor-X.
Med facit i hand så är resultatet inte så illa för Vapor-X, även om kortet verkligen inte är tyst. Men ljudet från Vapor-X-kylaren är en viskning i jämförelse med AMD:s referenskylare och Powercolors dånande R9 290 PCS+. Däremot har kortet lite spoltjut under tung belastning som märks av mindre i ett chassi, men som fortfarande är värt att ha i åtanke.
Vi kan också notera att kylaren verkligen gör sitt jobb – Sapphires kort är det svalaste R9 290X-kortet vi testat med sina 69 grader vid tung belastning. Det är även det näst svalaste Hawaii-baserade kortet, där Powercolor R9 290 PCS+ kniper förstaplatsen – då är det också värt att notera att Powercolors kort låter som en jumbojet.
Prestandatester
Vi har kört Sapphires prestandakort genom vår testsvit, varpå vi sammanfattat resultaten i med hjälp av vårt normaliserade prestandasystem NHMarks. NHMarks representerar en genomsnittlig prestanda i de olika spel vi testat, där varje spel normaliserats utifrån hur krävande det är. I den här artikeln presenterar vi resultaten för upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, främst på grund av kortets målgrupp. Detaljerade resultat för varje individuellt spel och för andra upplösningar finns att läsa i Svenska grafikkortsguiden – prestandaklass.
Här kan vi notera två saker. Dels att Sapphire R9 290X Vapor-X är det bäst presterande R9 290X-kortet vi testat och dels att marginalen med vilken det kniper förstaplatsen inte är särskilt stor. Nvidias kraftfullaste kort presterar fortfarande bättre trots mindre mängd grafikminne och smalare minnesbuss.
Alla individuella prestandaresultat hittar du i Svenska grafikkortsguiden Prestandaklass.
Vi skruvar upp upplösningen till 3 840 x 2 160 pixlar, och här ser vi att Sapphires 8-gigabyteskort ligger hack i häl på referensvariatnen av Nvidia Geforce GTX 980. Resultatet blir bättre än för referensvarianten av R9 290X med 4 gigabyte GDDR5, men skillnaden kan snarare tillskrivas fabriksöverklockningen än den ökade minnesmängden.
Bra, men inte tillräckligt prisvär
Sapphire vill erbjuda bra överklockningspotential med sitt grafikkort, och här kan vi bekräfta att det faktiskt går att krama ut en del extra prestanda för den som själv vill tumma med frekvenserna. Vårt exemplar kunde nå 1 040 megahertz på grafikkretsen, en ökning på 110 megahertz från referensvärdet. Det Hynix-tillverkade minnet kunde i sin tur nå 6 600 megahertz, en ökning på 1 100 megahertz från referensvärdet.
Så vart hamnar Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X i slutändan? Det råder ingen tvekan om att det är ett riktigt vasst kort, snabbast av alla Hawaii-baserade kort vi testat och med gott om minne vilket åtminstone bådar gott för framtidssäkerhet. Samtidigt är prestandaökningen från det extra stora minnet inte så märkbar i reell prestanda – möjlighen kan det ge en del fördelar i GPGPU-sammanhang och med andra belastningar som verkligen fyller ut minnet till max. Vi testar grafikkortet i samma standardfrekvenser som 4GB-modellen av Radeon R9 290X och prestandaskillnaderna är närmast obefintliga i dagens spel – även med riktigt tunga grafikinställningar.
3840 x 2160 pixlar (1,0/5,0 GHz) | AMD Radeon R9 290X 4GB | AMD Radeon R9 290X 8GB |
Middle-earth: Shadow of Mordor | 37,6/31 fps (Avg/min) | 37,6/31 fps (Avg/min) |
Alien Isolation | 45,1/36 fps (Avg/Min) | 44,8/36 fps (Avg/Min) |
Battlefield 4 | 35,8/32 fps (Avg/Min) | 35,9/33 fps (Avg/Min) |
Sapphire har förbättrat sig när det kommer till avvägningen i temperatur och ljudnivå för sina grafikkort men man har i vår mening fortfarande lite för mycket fokus på just låga temperaturer. Vapor-X-kylaren är riktigt kraftfull och men inte knäpptyst, när vi jämför med andra satsningar på Radeon R9 290X-kretsen får vi ändå konstatera att Sapphire har gjort ett ganska bra jobb då det finns goda marginaler för att matcha en något högre temperatur med lägre ljudnivå. Det är dock vid prislappen som skon klämmer på riktigt, då kortet går på närmare en tusenlapp mer än de vanliga 4-gigabytesvarianterna av samma krets. Du får ett bra kort i och med Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X, men tyvärr inte proportionerligt med valuta för pengarna.
“Sapphire samlar på sig många pluspoäng med sin Vapor-X-variant av Radeon R9 290X och vi kan inte förneka att det rör sig om ett riktigt vasst entusiastkort. Det är det snabbaste Hawaii-kortet vi testat, med trevlig överklockningspotential och en kylare som, medan den inte är knäpptyst, presterar bra med tanke på värmeutvecklingen som trots allt behöver tas hand om. Problemet är prissättningen, och med en prislapp på omkring tusenlappen över andra R9 290X-kort så får du helt enkelt inte rimlig valuta för pengarna med Sapphires kort. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med fördelar med 8 gigabyte grafikminne idag för att motivera ett köp.” – Svenska grafikkortsguiden prestandaklass – 2014-12-08
Lägstapris på Prisjakt.se:
Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass
I och med att Sapphire missar en utmärkelse med en hårsmån så står de nuvarande utmärkelserna i Svenska grafikkortsguiden kvar oförändrade. Fler kraftfulla varianter av Nvidias toppkort i GTX 900-serien är på väg ut på marknaden, medan det står relativt stilla på AMD-sidan, utöver att vi börjar ana en övergång till 8 gigabyte grafikminne som med Sapphire R9 290X Vapor-X. Det är dock fortfarande knäpptyst om en eventuell R9 300-serie, och AMD hade helt klart behövt fräscha upp i leden inom en snar framtid för att bibehålla konkurrenskraft.
Det här är en sammanfattande artikel kring Sapphiore Radeon R9 290X Vapor-X 8GB egenskaper och omdöme, fullständiga specifikationer, testresultat och mer detaljerade jämförelser med konkurrensen finns att läsa i Svenska grafikkortsguiden – prestandaklass.