Summering
Summering
Det är inget snack om att WD tar SSD på största allvar. Sedan företaget köpte upp Sandisk har man använt sig av båda varumärkena för att etablera sina nya enheter på marknaden. Till en början var det medelmåttiga SATA-enheter baserad på 2D-TLC men det var tydligt att man ville vara med och slåss bland de stora grabbarna. Man gjorde ett försök 2017 när man lanserade WD Black (2017) som sin första NVMe-enhet. Enheten var baserad på 2D-TLC och det resulterade i prestanda som förvisso var högre än SATA-enheter, men inte mycket mer än så.
Sedan dess har man uppdaterat sin WD Blue-serie med 3D-Nand och nu är det dags för toppmodellen WD Black att få sig en uppdatering. Men istället för att ta förra årets WD Black och byta ut kretsarna till 3D-NAND, har man byggt en helt ny enhet från scratch, men en helt egen kontroller. Resultatet är en ny SSD som är överlägsen WD Black (2017) på alla sätt.
Om vi tittar på ren prestanda är det en klar skillnad mellan klient och workstation. WD Black är definitivt en högpresterande klient-enhet. Även om den inte är dålig för arbetsstationer så är det klient belastning som är enhetens starkaste sida.
När det gäller klientprestanda är WD Black en av de snabbaste enheterna på marknaden i dagsläget. Om man slår ut resultatet över alla tester så drar den jämt med Samsungs 960 Evo och i enstaka tester är den till och med bättre än 960 Pro. Det är ett mycket bra betyg för en TLC-enhet. Med det sagt så är Samsungs 970 Evo fortfarande snabbare i majoriteten av alla tester. Men det betyder också att nu finns det äntligen ett alternativ till Samsung som inte använder sig av 3D-Xpoint eller MLC-Nand.
Strömförbrukningen i vila är inte den bästa, men den är godkänd. Om vi istället tittar på strömförbrukningen under last och enhetens totala effektivitet, ja då är det en helt annan historia. WD Black (2018) är en av de mest effektiva SSD-enheter vi någonsin testat. Om du WD kan få ner strömförbrukningen i vila, ja då kan det bli riktigt bra.
Om vi tittar på prissättningen så ligger enheten i linje med vad Samsung tar för sina 970 Evo och 960 Evo. Det brukar oftast betyda att man väljer Samsung på grund av att 970 Evo är en mer komplett SSD med något bättre prestanda och mer funktioner. Men låt oss säga att WD skulle kunna få ner priset ett par hundralappar, ja då har vi helt plötsligt en helt ny situation.
Det är väldigt roligt att se att WD nu kan göra SSD-enheter som kan konkurrera med de allra bästa. Det är också kul att se lite mer konkurrens i segmentet och detta är första gången vi sett att någon på allvar kunnat hota Samsung i toppskiktet för NVMe-enheter (750 och 900p är betydligt dyrare). Och mer konkurrens borde också ge oss lägre priser i längden.
+ Grym Prestanda
+ 5 års garanti
+ Låg strömförbrukning
– Ingen 2TB modell
– Lite för dyr
– Värme kan bli ett problem (1TB modellen)
Be the first to leave a review.
Be the first to leave a review.
Be the first to leave a review.
“WD var snabba med att lansera en ny version av WD Blue (WD Blue 3D) där man rakt av bytte ut de gamla minneskretsarna mot nya, med bättre prestanda som resultat. Man lämnade dock WD Green och WD Black med de äldre 2D-kretsarna.”
De verkar ha satt i 3D NAND i WD Green inte så långt efter att WD Blue 3D kom ut faktiskt som du kan se säljas på till exempelvis Inet.
Men WD ser inte ut att nämna det själva någonstans och det står fortfarande bara WD Green på SSDen – inte WD Green 3D.
Det är ju rimligt att de skulle byta ut minneskretsarna i Green vartefter 3D blir billigare än 2D. De har dock inte gjort någon push för det rent PR-mässigt vad jag kan se. Troligtvis så byter de bara ut kretsarna utan att säga något och sedan är turen som avgör om du får en med 3D eller ej. Kan vara så att alla WD Green som tillverkas efter ett visst datum, har 3D. Jag kan se om jag kan få någon kommentar från WD.