Nu är det dags för ett riktigt “Gamer/LAN”-chassi i vårt testlabb. Med ordentlig kylningspotential och integrerade bärhandtag verkar detta vara chassi för den krävande användaren, men står GX Viper pall?
Dags för en ny låda ute på marknaden som verkligen vänder sig till gamers som åker runt på diverse LAN. Genom att skapa en lätt låda med kraftigt nätaggregat och en smidig funktion för att bära med sig lådan så är det ett försök att slå sig in på en marknad som det råder extremt stor konkurrens inom, men har lådan verkligen allt som krävs? Det är en av sakerna ni kommer att få reda på om ni läser vidare.
XG-Viper ATX Blue/500W: Specifikationer
|
|
Lådtyp: |
ATX Miditower
|
Sidpanel: |
Fönster i form av Viper loggan
|
Dimensioner: |
254.0 mm ( W ) x 583.0 mm ( D ) x 526.0 mm ( H )
|
Vikt: |
8.5 Kg
|
Moderkort: |
12″ x 9.6″ (ATX),
9.6″ x 9.6″ (Micro ATX) , 12″ x 13″ (Extend ATX) |
Kylningssystem: |
En medföljande 80*80*25 mm Blå fläkt i sidpanelen
En medföljande 80*80*25 mm Röd fläkt i fronten Möjlighet att byta ut den i fronten mot en 92*92 mm eller 120*120 mm fläkt Plats för två 80*80 mm fläktar bak |
Färg: |
Blå/Röd
|
Material: |
Stålplåt och Plast
|
Interna enheter:
|
4 x 3.5″
|
Externa enheter:
|
4 x 5.25″, 2 x 3.5″
|
Nätaggregat: |
500W med en 120*120*25 mm blå LED fläkt i botten och en 80*80*25 mm blå LED fläkt i fronten |
Övrigt: |
Tidtagning på hur länge din dator varit igång
Temperaturdisplay Temperaturalarm Animerad Viper logga i fronten Hela lådan är lackerad,även invändigt Ordentliga handtag för att bära lådan i |
Pris: |
~800-1200:-
|
Viper lådan är gjord för spelare och därmed skapad för att vara lätt, kraftfull och framförallt lätt att ta med sig på evenemang. När det gäller kraftigheten så är det nätaggregatet vi menar då de har valt att sätta in ett 500W nätaggregat som borde räcka och bli över för alla speldatorer där ute än så länge. Frågan är dock om det är glädjewatt eller om de gäller långvarig belastning.
Enhetsplatserna har de snålat lite med men eftersom lådan är ganska liten så kan man inte räkna med allt för mycket platser speciellt då de inte verkar ha prioriterat funktionalitet inuti lådan särskilt mycket. Moderkortsplatser är standard ATX så inga konstigheter där. Något intressant är att de har valt att lackera hela insidan av lådan för att förbättre effekten av att titta in genom Viperloggan på sidpanelen.
Priset på denna lådan varierar väldigt mycket beroende på vart du tänker köpa den om det beror på om de som säljer dem vet mer eller mindre om dem eller inte är ett frågetecken.
Vi ska inte gå in mer på detaljer kring X-Navigator här utan vi kastar oss direkt vidare i recensionen.
Viper är en låda som ser väldigt plastig ut då fronten är gjord helt i plast och utseendet blir lite för plastig och starka färger på plasten gör att den definitivt inte ser särskilt stilren ut. Stora kraftiga handtag ovanpå lådan gör att den är lättsam att bära med sig vilket är perfekt för den målgruppen de försöker att nå med denna låda. Själva handtagen i sig passar in skapligt i övriga designen som dock inte är alltför snygg.
Viperloggan och namnet Viper syns på alltför många ställen på den här lådan om man nu inte gillar att springa runt med en reklampelare på evenemangen. Viperloggan i sig är dock väldigt trevlig att se på och de har gjort ett snyggt arbete med sidpanelen där fönstret dessutom ska vara UV-känsligt för att öka på effekten av lådan. Startar man lådan så börjar även en animerad Viperlogga dyka fram och försvinna titt som tätt i den lilla svarta rutan längst ner på vänstra bilden. Där ser man även hur länge datorn har varit igång och vilken temperatur du har på hårddiskarna.
Eftersom de har valt att lackera hela chassit så är även baksidan knallblå vilket dock ger en snyggare effekt än den blå plastiga utseendet på framsidan. Nätaggregatet har ingen utsugsfläkt utan det är ett galler där med en fläktkontroller till de fläktar som sitter i nätaggregatet. Ovanpå lådan ser vi ett snyggt sätt att släppa ut värmen ur lådan genom att ha som ett litet huvud på lådan med en räfflad ryggrad där varmluften kan smita ut.
Tittar man sen på framsidan av detta “huvud” så finns det en liten lucka där vi hittar start knappen samt USB, Firewire och ljudkortsanslutningar. Som vanligt så detta ett smidigt ställe att ha dessa saker på om man har lådan på golvet men eftersom de har satt den längst fram längst upp så går det även hyffsat om man har lådan på bordet. I sidpanelen hittar vi inte bara det vackra fönstret utan de har även valt att sätta en blå LED-fläkt nere i vänstra hörnet för att öka på utseendet samt kylningen i lådan.
När man kommer in i lådan så är den största skillnaden man märker att hela insidan av lådan är lackerad vilket är en ovanlig sak som man nästan måste vänja sig vid då det mest är smaksak om man tycker om det eller inte. De verkar dock inte ha tänkt på mycket mer än kylning och nätaggregat när de designade insidan av denna lådan då alla enheter använder sig av gamla hederliga skruvar, de har inte heller gjort någon bra lösning för att installera hårddiskarna utan det är gjort som en riktig lågbudget låda.
Sleevat kraftfullt nätaggregat med 120*120*25 mm blå LED fläkt neråt och en 80*80*25 mm blå LED fläkt framtill som hjälper till att blåsa ut varmluften ur nätaggregatet är en av lådans största fördelar. De har lyckats göra ett relativt snyggt nätaggregat med ordentlig kraft i för att klara av alla system som kan tänkas smyga sin in i denna låda. Fläktkontroller bak på den gör att ljudnivån går att styra även fast det inte finns någon fläktkontroller till övriga fläktar vilket gör att det inte lär göra någon större skillnad i ljudnivån.
Detta är tyvärr en riktigt tråkig låda inuti då det gäller innovativa lösningar och smidiga funktioner, de verkar försöka kompensera detta med snygg färg vilket vore som att måla en gammal bil med kameleontfärg.
Äntligen kommer vi till en positiv del med denna låda och här får den ordentligt med plus. Baktill så hittar vi plats för att installera två stycken 80*80*25 mm fläktar medan vi har två ordentliga fläktar på nätaggregatet som även dessa hjälper till att få ut varmluften. Detta tillsammans med lufthål för att släppa ut varmluften i taket och en fläkt i sidpanelen för att få in lite ny frisk luft gör att lådan gör sig av med väldigt mycket värme.
För att få ut varmluften så vill vi ju ha in mycket kall luft också och endast en fläkt i sidpanelen räcker inte riktigt till utan de har även satt en 80*80*25 mm röd LED fläkt i fronten för att suga in friskluften för att kyla dina hårddiskar och få bättre cirkulation i lådan. Den största fördelen här är att det går att byta ut denna fläkt mot en 120*120 mm fläkt istället för att fullborda kylningen och eftersom du ändå har plats för två stycken 80*80 mm fläktar baktill så förlorar du inget på att ersätta denna fläkt.
Kylningen i den här lådan är tillräckligt bra för att använda redan vid inköp tack vare nätaggregatet men ser man bara till att utnyttja den fulla potentialen som finns genom att fylla alla fläktplatser så blir denna låda ett bra alternativ för er kylningskräsna.
Designen på den här lådan kan jag inte säga något annat om än att den känns som en plastig reklampelare men den har sina ljusa stunder som sidfönstret som har ett lite annorlunda snyggt utseende.
Den här lådan är lätt och har ordentliga handtag vilket gör den smidig för folk som åker på många evenemang eller åker hem till kompisar med datorn ofta. De har satt in ordentligt nätaggregat på 500W som är riktigt snyggt och trevligt med sina LED fläktar och genomskinliga fönster.
Det är egentligen mest bara kylningen som talar för det här chassit förutom nätaggregatet. Byter man bara ut fläkten i fronten mot en 120*120 och fyller upp platserna baktill så får man en dator som har all kylning som den kräsne kan behöva på ett evenemang då de flesta nog hellre satsar på luftkylning framför vattenkylning i en dator som ska färdas mycket.
Lådan får dock mycket minus på dess interiör som känns utdaterad med noll innovativa lösningar för kortplatser och övriga enheter, när man inte ens har fixat fram någon form av hårddiskrack så är det illa.
För att vara en gamer-låda så ger de dig verkligen inte mer än du behöver för pengarna. Du får ett kraftigt nätaggregat till en dator som är lätt att ta med sig som har bra kylningsmöjligheter vilket är det mesta en spelare kan begära speciellt om de finner utseendet tilldragande.
Priset på denna låda varierar väldigt mycket och man kan hitta den för allt mellan 800-1200:- vilket verkar vara en hypning för att den säljs som en gamer-låda, att gå över tusenlappen på den här lådan är dock att gå till överpris.
XG-Viper ATX Blue/500W
|
Fördelar: Nackdelar: |