AMD förbereder sig inför lanseringen av de första processorenheterna baserade på arkitekturen Zen 2 och nu har en kommande serverenhet dykt upp i Sisoft Sandras databas och visar på dubblerad mängd L3 cache jämfört med sina föregångare.

AMD förväntas börja rulla ut de första processormodellerna som bygger på företagets nya arkitektur Zen 2 inom kort. Först ut med den nya arkitekturen blir tillverkarens serverprocessorer i form av Epyc “Rome”.

Vi har sedan det officiella avtäckandet vetat att Rome och Zen 2 kommer att kunna erbjuda upp till dubbelt så många processorkärnor per enhet. Även ökad flyttalsprestanda, energieffektivitet och PCI express 4.0 är några av de höjdpunkter med Zen 2 AMD nämnde under sin presentation.

Nu har ytterligare lite information angående de kommande serverprocessorerna hittat ut på internet. En Epyc “Rome”-processor har listats i databasen för Sisoft Sandra och inlägget pekar mot att AMD lyckats öka mängden L3 cache till 16 megabyte (MB) per CCX-kluster. Detta innebär att den 64-kärniga serverprocessorn som listats kommer utrustad med hela 256 MB L3 cache.

Med en ökad mängd L3 cache kan processorerna komma att behöva hämta information från DDR4-minnen mer sällan. Något som kan bidra till ökad prestanda i specifika arbetsbelastningar och även lägre strömförbrukning för systemen i sin helhet. Exakt vad för skillnad denna ökade mängd cacheminne gör hos Rome återstår att se under början av nästa år då modellerna förväntas lanseras.

Huruvida detta bör ses som en indikation på att kommande Ryzen och Threadripper-modeller kommer med dubbelt så mycket L3 cache som AMD:s nuvarande modeller kan diskuteras. Däremot ser det ut att finnas en chans för den som planerar ett inköp av Zen 2 att få en redig ökning i cacheminne. Dock har AMD i dagsläget inte avtäckt några kommande Ryzen eller Threadripper-modeller. Det som finns att göra i skrivande stund är helt enkelt vänta och se hur konsumentprocessorerna kommer att vara uppbyggda.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments