Abit Fatal1ty AN9 32X

0

Abit Fatal1ty AN9 32X är det senaste tillskottet i Fatal1ty-serien där prestanda och möjligheten till god överklockning är ledordet. Vi undersöker om det även stämmer för detta moderkort.

Abit som tillverkare av moderkort behöver inte någon närmare presentation, de har bland överklockare och spelentusiaster alltid varit en tillverkare att lita på då prestanda är något som ligger högt på önskelistan. Genom åren har Abit producerat moderkort som klarat av att leverera enastående överklockningsnivåer, många av oss kommer säkert ihåg Abit KT7A som var ett av de mest överklockningsbara moderkorten på marknaden för några år sen.




Under 2005 så kom deras första moderkort i Fatal1ty-familjen i form av Fatal1ity AA8XE som baserade sig på Intels 925XE-chipset. Senaste tillskottet är Abit Fatal1ty AN9 32X som vi kommer titta närmare på i denna recension.

Till att börja med ska vi se vilka specifikationer som detta moderkort erbjuder.



















































Abit Fatal1ty AN9 32X – Specifikationer
Processor support AMD Socket AM2
Athlon64, Athlon64 X2, Athlon FX, Sempron
Chipset NVIDIA nForce® 590 SLI MCP/SPP 190
Minne 4st 240-pin DIMM Unbuffered ECC/Non-ECC
Dual Channel DDR2 800/667/533
Maximalt 8GB
Expansionsplatser 2st PCI-Express x16
2st PCI-Express x1
2st PCI
Lagring 1st Diskettstation
1st Ultra DMA 133/100/66/33 IDE
6st SATA 3G (RAID 0/1/0+1/5/JBOD)
Interna anslutningar 6st USB 2.0
2st IEEE 1394a (Firewire 400Mb/s)
1st CD/AUX-ingång

1st AudioMAX™

1st uGuru Link
Externa anslutningar 1st PS/2 Tangentbord
1st PS/2 Mus
4st USB
2st RJ-45 (10/100/1000Mbit)
2st S/PDIF (optiska) via AudioMAX™-kort
1st IEEE 1394 (Firewire)
6st ljudanslutningar via AudioMAX™-kort
Storlek 305 x 245mm
Färg Röd
Övrigt SLI-brygga
Kompatibel med all uGuru-kompatibel hårdvara
Pris ~1850kr


Precis som för många andra moderkort från Abit så finns inte längre någon parallellport eller serieport. Där normalt dessa portar brukar placeras på bakpanelen så finns numera två st fläktar som transporterar bort varmluft från OTES-kylsystemet.



Abit har som många av sina konkurrerande tillverkare dubbla nätverksuttag med stöd för upp till 1 Gb/s. För att inte ta upp all plats på bakpanelen för ljudanslutningar så har Abit valt att använda sig av ett separat instickskort som benämns AudioMax™. Där finns de anslutningar som är nödvändiga för att ge stöd för 7.1-ljud.



Något som är värt att nämna är att detta moderkort har stöd för upp till 8GB RAM vilket ännu inte blivit en standard på marknaden.



Vad är det då som följer med om man väljer att köpa ett sådant här moderkort?












Något som man direkt häpnar över är den enormt stora och väldesignade lådan som moderkortet levereras i. Lådan är mycket påkostad och ger ett intryck av kvalitet från första ögonblicket. För att lätt kunna bära med sig lådan hem från affären så finns även ett handtag monterat, en praktisk detalj som höjer kvalitetsintrycket ytterligare, även om det inte kommer användas så regelbundet.



Abit har verkligen inte sparat på krutet och det märks även när locket på lådan öppnas, på insidan locket finns de viktigaste specifikationerna och moderkortet blir delvis synligt genom plastfönstren.



De medföljande tillbehören kommer prydligt inpackat i mindre lådor som ligger under moderkortet i lådan.
En av lådorna innehåller manual och drivrutiner och den andra med kablar, I/O-plåt och en del andra tillbehör. De kablar som levereras till moderkortet är 6 st SATA-kablar vilket ger plus då inte alla tillverkare behagar skicka med kablar så det räcker till för alla anslutningar. Naturligtvis följer även en IDE-kabel och en floppy-kabel med. För att få tillgång till ytterligare USB-portar samt även firewire externt så följer det med en expansionsplåt för ändamålet. Utöver detta följer en SLI-brygga, en bygel för att hålla ned SLI-bryggan samt en extra fläkt som gör det möjligt att få extra kylning till grafikkorten om man har dubbla grafikkort i SLI-mode.







Abit levererar tillsammans med moderkortet en bra dokumentation som består av en snabbinstallationsguide, en mer utförlig och detaljerad manual samt en separat manual till µGuru-programvaran. Utöver detta så följer även med ett klistermärke som beskriver jumpersettings och anslutningarna för PowerOn/Reset/HDD-led m.m. vilket kan underlätta en del om man ska demontera moderkortet någon gång. Som grädde på moset så skickar Abit med en musmatta som är designad som en fotbollsplan.



Vi går vidare och studerar layouten på moderkortet.






Den röda färg man finner på lådan som moderkortet levereras i är nästan densamma som moderkortets huvudsakliga färg består av. Även om inte färgen har någon betydelse för arbetet som moderkortet ska utföra så är det snyggt av Abit att låta den röda färgen vara genomgående för Fatal1ty.


Då detta moderkort tillhör den övre prisklassen så förväntar vi oss en genomtänkt layout och att placering av kontakter och andra anslutningspunkter ska vara placerade på ett sätt som inte försvårar byggnationen. I stort har Abit lyckats med design och layout av moderkortet, det som dock hamnar på minuskontot är att minnesslot 3 och 4 är placerade lite väl nära ramen som ska hålla CPU-kylningen på plats och eventuellt kan störa vi montering av en alltför bred kylanordning.



Något som inte går att missa är OTES™ GT-kylningen (Outside Thermal Exhaust System) som hjälper till att transportera bort värme från några av moderkortets kretsar, vi återkommer mer kring den senare. Abit har genomgående valt färgerna svart och rött även på många av de olika komponenterna vilket stärker utseendet på moderkortet.



Avståndet mellan PCI-Expressportarna är något större än t.ex. på Abit AN8 32X vilket ger ett bättre luftflöde och möjlighet att välja större kylare till grafikkorten om man väljer att köra i SLI-mode.








Moderkortet får sin strömförsörjning genom en 24-pins ATX-kontakt och en 4-pins ATX12V-kontakt, båda kontakterna är placerade i ytterkanten på moderkortet vilket underlättar om man väljer att montera en stor CPU-kylare. Den 4-pins MOLEX-kontakt som finns strax ovanför nordbryggan är till för extra strömförsörjning om man använder två grafikkort i SLI-mode.













Till skillnad från några tidigare modeller av Abit:s moderkort så har IDE-kontakten vinklats med anslutning i 90 grader i förhållande till moderkortet. Detta underlättar om det är trångt om utrymme i lådan. Bland de medföljande kablar till moderkortet förundras vi över den rejält långa Floppy-kabeln, det förklaras genom att kontakten för Floppy sitter längst ned på kortet och då kommer det behövas en extra lång kabel.



Kontakterna för Power On, Reset, Power LED, HDD LED, Sleep LED och Speaker har placerats i nedre högra hörnet precis som för de flesta moderkort. Något som hamnar på plus-sidan är att Abit tydligt har märkt ut med färger de olika kontakterna.

Strax ovanför hittar vi de 6 st SATA-kontakter som kortet erbjuder och numreringen har blivit mer logisk i jämförelse med t.ex. AN8 32X.



Vi kikar vidare på moderkortet.








OTES™ GT-kylningen tar hand om att transportera bort värme från sydbryggan via en heatpipe till MOSFET-kylaren därefter tar de två 40mm fläktarna som placerats bredvid MOSFET-kylaren hand om att transportera ut varmluften ur lådan. De två fläktarna har placerats där normalt parallell- och serie-port brukar finnas. Nordbryggan kyls passivt och får hjälp av CPU-kylarens luftflöde för avkylning.







Fatal1ty AN9 32X är utrustat med en LED-panel vilket underlättar vid felsökning om något gör att inte datorn vill starta. Den användarmanual som följer med har i slutet en tabell som beskriver de möjliga felkoder som kan förekomma och en bra beskrivning till respektive kod.

Både på ovansidan och undersidan av moderkortet finns det flera lysdioder utplacerade som blinkar i olika takt under körning. Det är möjligt att styra detta mönster av blinkningar via det medföljande Windows-programmet µGuru. Självklart går det att stänga av dessa blinkningar om man önskar men vill man ha lite extra effekt från sin plexiglasförsedda låda så bjuder Abit på det genom denna extra visuella effekt. För att ni ska få en uppfattning om hur det kan se ut så är bilden till höger ovan tagen med alla komponenter monterade utanför en låda.










För att få tillgång till det inbyggda ljudkortet (AudioMAX 7.1) så måste riser-kortet monteras på moderkortet i den speciellt avsedda porten på nedre delen av moderkortet.




Vi förvånades lite över den kylpasta som Abit använt sig av för att öka värmeavledningen från bl.a. nordbryggan. Det var en plastliknande massa som närmast kan beskrivas som vingummi i sin konsistens.


Vi går vidare och tittar på moderkortets BIOS.













Även i BIOS så har Abit valt använda färgen röd vilket skapar ett ännu större helhetsintryck. Alla som haft ett Abit moderkort kommer väl att känna igen sig i BIOS, navigeringen är densamma.



Under menyn Advanced Chipset Features så finner vi några av de inställningar som kan intressera den som är i stånd att tweaka och överklocka sin dator. HT Speed går att ställa in i 1x, 2x, 3x, 4x, 5x samt Auto och är möjligt att styra från CPU->Nordbryggan och Nordbryggan->Sydbryggan separat.



PCI-Express-bussarna går att ställa in i hastigheter från 100MHz till 200MHz (i steg om 1MHz) samt Auto för den som vill tweaka ytterligare.











De minnesinställningar som är möjliga att göra i BIOS tillfredsställer säkerligen de flesta och lämnar inte mycket att önska. Något som Abit ska ha ett extra plus för är att den inställning som minnena för tillfället körs i presenteras högst upp och i bilden ovan ser vi att minnena körs i 800MHz-5-5-5-18-2T. Minnesdividerna styrs av den inställning som man gör för DRAM Clock. För att få en bild över vilken divider som används vid de olika DRAM Clock så kan man följa tabellen nedan:

Minnesdivider
CPU Multiplikator
DDR400
DDR533
DDR667
DDR800
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
6
6
5
5
5
7
7
6
5
5
8
8
6
5
5
9
9
7
6
5
10
10
8
6
5
11
11
9
7
6
12
12
9
8
6
13
13
10
8
7
14
14
11
9
7
15
15
12
9
8



Vi tittar vidare på BIOS-inställningarna för µGuru.





Under µGuru-menyn i BIOS så finner vi inställningsmöjligheterna för att överklocka CPU och ändra på de olika spänningarna.

Inställningsmöjligheter
Processorbuss 200 – 400MHz (steg om 1MHz)
Processorspänning (vcore) 1.3000V – 2.0750V (steg om 0.025V)
Minnesspänning (vdimm) 1.75V – 2.30V (steg om 0.05V)
Referensspänning minne -60mV – +60mV (steg om 10mV)
Nordbryggans spänning 1.20V – 1.50V (steg om 0.05V)
Sydbryggans spänning 1.50V – 2.00V (steg om 0.05V-0.10V)












Utöver de tidigare nämnda konfigureringsmöjligheterna kan man i en undermeny som benämns Abit EQ göra åtskilliga inställningar för varning vid olika temperaturernivåer, fläkthastigheter och spänningar. Naturligtvis är det möjligt att ställa in att systemet ska stängas av när något av de inställda värdena överskrids.



Vi redovisar testsystemet på nästa sida innan vi påbörjar testerna.

















































Hårdvara
Testsystem
Referenssystem
Moderkort Abit Fatal1ty AN9 32X Asus M2N32-SLI Deluxe
Processor AMD Athlon64 X2 5000+
Minne Corsair XMS2 8500 (2x512MB)
Grafikkort XFX Geforce 7800GT
Nätaggregat Enermax EG651P-VE 550W
Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Chipsetdrivrutiner nVidia nForce 9.35
Grafikdrivrutiner Nvidia Forceware 93.71 WHQL
Testprogram SiSoft Sandra 2007

SuperPi 1.5

3DMark2001SE

3DMark2005 1.2.0

3DMark2006 1.0.2

PCMark05 1.1.0

AquaMark 3

WinRAR 3.61

AIDA 32

Everest Ultimate 2.80

DOOM3

FarCry

UT2004




Som referens i våra tester har vi tagit ett av Asus motsvarande moderkort, Asus M2N32-SLI Deluxe. För att testresultaten ska vara möjliga att jämföra har vi använt oss av samma hårdvara och drivrutiner båda uppsättningarna. Detsamma gäller latensinställningar för minnena. Frekvenserna och minnesinställningarna sattes till samma värden och kontrollerades vara lika med CPU-z.



Det medföljande och användbara programmet µGuru blir vår nästa anhalt i recensionen.








Även om vi tagit upp µGuru i tidigare recensioner så är det fortfarande värt att nämna då det finns många inställningsmöjligheter som är mycket användbara. Programmet som följer med uppdateras regelbundet och det rekommenderas att besöka Abit:s hemsida för att kontrollera om det kommit uppdateringar. Bilden längst till vänster visar hur programmet ser ut när det startas och rullgardinsmenyn som är expanderad visar de olika profiler som är möjliga att välja. Bilden i mitten visar OC Guru där övervakning av spänningsnivåer samt även statistik över systemet, bl.a. hur många timmar som systemet varit igång. Till höger så får man en överblick över systemets fläktar och även de olika temperaturerna.








På ovanstående bilder ser vi de olika sensorer som vi kan välja att läsa av under körning och vilka gränsvärden som ska gälla innan programmet ska avge varningssignaler. Det är möjligt att ställa in gränsvärden för varje profil som finns vilket kan underlätta om man t.ex. ska överklocka och medvetet höjer spänningen som i sin tur genererar en högre temperatur.







Som vi nämnde tidigare så finns det möjlighet att via µGuru att stänga av de lysdioder som finns på moderkortet samt även välja olika mönster och ordning som de ska blinka. Det finns även möjlighet för den som så önskar att göra övriga inställingar i form av att visa temperaturer i Fahrenheit eller förändra uppdateringsintervallet som programmet ska läsa av de olika värdena för att minska belastningen på systemet.



Vi går vidare och testar prestandan i kortet.




































Resultaten visar tydligt att det inte är någon större skillnad mellan de två korten vilket inte alls är förvånande då de båda är baserade på samma chipset. OBS! Kortare minnesfördröjning är bättre.


SuperPi mod1.4
AMD Athlon64 X2 5000+ (2600MHz)
Abit Fatal1ty AN9 32X Asus M2N32-SLI Deluxe
1M 34.875s 34.312s
8M 6m 18.579s 6m 12.407s
32M 30m 08.219s 29m 56.625s


Abit blir slagen med en liten marginal av ASUS-kortet vilket beror på att Abit-kortet kör CPU i nästan exakt 2600MHz medan ASUS-kortet ligger något högre, närmare bestämt 2610MHz.







I WinRAR-testet så får Abit-kortet ett något bättre resultat än sin motståndare även om skillnaden ligger inom felmarginalen.



Över till de syntetiska testerna i form av 3DMark, PCMark och Aquamark3.



























Då dessa moderkort är baserade på samma chipset och övrig hårdvara är identisk så blir också testresultaten därefter. Båda moderkorten presterar näst intill lika i alla tester och resultatskillnaderna är inom felmarginalerna vilket gör att vi inte kan utse en vinnare av de båda korten i dessa tester.



Över till speltesterna.















Precis som de testresultaten på föregående sida är skillnaderna små och det går inte heller i speltesterna att utse någon klar vinnare även om Abit marginellt lyckas prestera bättre resultat.



Vi tar oss vidare och tar reda på hur väl Abit klarar sig i överklockning.



För den som vill tweaka och överklocka så erbjuder Abit Fatal1ty AN9 32X en hel mängd möjligheter i form av inställningar för minne och flertalet spänningsinställningar. Självklart finns det möjlighet att styra multiplar och även HTT-frekvens till nödvändiga nivåer. Vi började att testa hur högt vi kunde ställa in HTT-frekvensen, vi blev något besvikna när vi inte kom högre än 316MHz genom att överklocka via BIOS. Högre HTT-frekvens än det resulterade i att vi inte passerade BIOS. Detta oavsett nivå av spänningar och inställningar av minnena/multiplar/dividers. Men väl inne i windows så klarade kortet av att köras stabilt i Prime2004 utan problem i över en timme. Inställningarna för detta nåddes genom Multiplier Factor = x8, External clock = 316MHz, HT Speed = x3 med CPU-spänning inställd på 1.4000V.


Med tanke på att det även är möjligt att överklocka via µGuru-programmet från Windows så förväntade vi oss ett bättre resultat än via BIOS, som bilden nedan visar så lyckades vi avsevärt bättre.






Med hjälp av minnesdividers och lägre HT Speed så lyckades vi komma upp i en stabil HTT-frekvens på 350MHz vilket är helt godkänt. Spänningen på CPU var vi tvungna att höja till 1,48V. Vi kan än en gång understryka att µGuru-programmet är något som varje Abit-ägare bör ha installerat för att kunna få ut maximal prestanda av moderkortet. För alla tester och även för överklockningen så användes luftkylning på CPU, den kylare som vi använde tillhör inte någon av de bästa men den klarade jobbet. Om vi använt vattenkylning så är det inte helt osannolikt att vi skulle kunnat komma högre vid överklockningen. Av någon anledning så visar Prime2004 inte en korrekt MHz på CPU så vi visar även en screenshot av CPU-z som kördes parallellt.




Vi klarade även av att använda mindre krävande applikationer i Windows med högre HTT-frekvenser men något Prime-test klarade inte systemet av att utföra, den högsta vi uppnådde på det sättet var 361MHz.


Så vidare till sammanfattningen av våra erfarenheter av detta kort.


Förpackning och första intryck

Direkt vid första anblicken kan man inte annat än imponeras av den väl tilltagna och snygga lådan som moderkortet levereras i. Ett praktiskt bärhandtag och ett lock som gör att man får en första glimt av kortet och en presentation av Jonathan “Fatal1ty” Wendell.



Layout, Design och Utrustning

Abit har skapat ett kort med en övergripande god design och den röda och svarta färgen som lådan domineras av återkommer även på moderkortet. Förutom själva moderkortet så levererar Abit alla kablar som man kan tänkas behöva och även en extra fläkt för att förbättra kylningen om man använder två st grafikkort i SLI-mode. Moderkortets mer vitala kretsar kyls av OTES™ GT-kylningen och den passar väl in i designen av kortet med sina svarta kylflänsar. Abit har valt att montera två st 40mm fläktar för att transportera varmluft från OTES-kylningen vilket ökar ljudnivån från kortet. Men med tanke på att det är möjligt att styra varvtalet på dessa så finns det möjlighet att minimera ljudet från dem.



BIOS och mjukvara

Precis som vi förväntade oss levererar Abit en BIOS av högsta kvalitet med mängder av inställningar för den som önskar tweaka och överklocka sitt system. För den som inte vill installera µGuru-programmet och sköta inställningar för spänning, fläktarnas varvtal och övervakningsnivåer så finns det möjlighet att enbart använda BIOS inbyggda µGuru-funktioner.


Prestanda, stabilitet och överklockning

Abits senaste slogan är “Get ready for the Next Generation” och vi får en känsla av att detta moderkort står för en del av uttrycket. Inställningarna som finns i BIOS gör att det är möjligt att optimera prestanda och säkerställa stabilitet. Moderkortet är prestandamässigt i klass med vårt referenskort och klarar sig mycket väl i överklockning. Med en bättre kylning än den vi använde så är det mycket troligt att vi skulle kunna krama ur kortet lite till. Med ytterligare uppdateringar och förbättringar av BIOS så finns stora möjligheter att kortet har en förhållandevis lång livslängd.



Sammanfattning

Slutligen kan vi bara buga oss för ett kort av yppersta klass för AMD Socket AM2 som från första stund utstrålar kvalitet och behåller den genom alla våra tester.











Abit Fatal1ty AN9 32X


Positivt
+ Design

+ BIOS

+ uGuru i hårdvara och mjukvara
+ Tillbehör

+ Manualer och dokumentation

Negativt
– Priset



Vi vill tacka Abit som tillhandahållit moderkortet för utvärdering.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments