Summering och slutsats

Vad kan vi då konstatera för den som sitter på ett HD 5870 idag och överväger en uppgradering? Först och främst kan vi redan vid specifikationerna se att även om det ibland känns som att industrin kryper fram mellan uppdateringarna så har mycket hänt på fyra år. Den som köper ett grafikkort idag får uppåt fyra gånger mer grafikminne, nästan tredubbla mängden transistorer och, i fallet R9 290, en drygt tre gånger så hög beräkningskraft och 4 gånger mer bandbredd – för samma kostnad som för fyra år sedan.

Skippa referensmodellerna av R9 290

Med den ökade prestandan kommer också en högre strömförbrukning, så räkna med att behöva kunna leverera omkring 120 – 130 watt mer till grafikkortet idag än för fyra år sedan. Dessutom har AMD tyvärr inte uppgraderat sina referenskylare vidare mycket sedan 2009, så vad som var en duglig kylningsnivå då har blivit en svettig och högljudd historia idag. Den som överväger en uppgradering bör därmed helt klart skippa referensversionerna och istället titta på partnertillverkarnas egna kylarlösningar.

2014-03-14-14.59.27

Vi har kommit långt i mån av prestanda sedan HD 5870 var herre på täppan, och medan kortet kan leverera spelara resultat i 1080p med nedskruvade inställningar i moderna spel så bör den som vill spela med hög detaljnivå överväga en uppgradering. Dessutom kan vi konstatera att grafikkortet inte alls är bra lämpat för 1440p, som trots allt inte var en vanlig upplösning år 2009, och att den som vill spela i dessa höga upplösningar gör bäst i att köpa ett nyare grafikkort. Just i höga upplösninga lämpar sig också Radeon R9 290 extra väl med tanke på den väl tilltagna minnesbandbredden och sin stora minnesbuffert på 4 gigabyte.

I vissa fall 300% högre fps

Vi konstatera att det kan finnas mycket att hämta med ett nyare grafikkort idag, och att det kan vara hög tid för den som sitter på trotjänaren HD 5870, eller motsvarade kort, att uppgradera. Men då måste vi också samtidigt ställa oss frågan, även om R9 290 är AMD:s mest passande uppföljare, hur ser konkurrensen ut från Nvidia i samma prisklass?

Det gröna laget har idag något av ett hål i sitt utbud för omkring 3 500 till 4 000 kronor där HD 5870 tidigare passade in och där R9 290 huserar idag. Nvidias närmaste alternativ idag är de billigaste versionerna av GTX 780, som går på omkring 4 000 kronor och uppåt, eller GTX 770 som går på omkring 3 000 kronor. Till Nvidias fördel är en bättre referenskylare och lägre strömförbrukning, medan AMD med sitt R9 290 är ett riktigt vasst alternativ för den som vill spela Battlefield 4 eller uppgradera till högre upplösningar som 2 560 x 1 440 pixlar eller spela på flera skärmar.

Vill du drastiskt öka din fps (i vissa fall över 300%) eller aktivera betydligt högre upplösningar och grafikeffekter är AMD Radeon R9 290 en riktigt solid uppgradering för trotjänaren HD 5870. Det har trots allt hänt mycket på 4 år och även om du får leva med en något högre elräkning och ett svettigare grafikkort öppnar en uppgradering dörrar för nya spelupplevelser.

Alla individuella prestandaresultat och mer information om olika grafikkort i prestandasegmentet kan du läsa i vår stora jämförelse av 20 prestandagrafikkort här nedan:

grafikkortinledning

Contents

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
MZ
MZ
10 Årtal sedan

Riktigt bra artikel!!!

al0be
10 Årtal sedan

5870s bandbredd kan omöjligt stämma 64 gb/s

kalle_detier
kalle_detier
10 Årtal sedan

GDDR5 interface with 153.6 GB/sec of memory bandwidth

al0be
10 Årtal sedan

det är stapeln jag menar

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
10 Årtal sedan

Intressantast tycker jag stapeln med strömförbukning är. jag har väl hängt med dåligt men jag trodde att ett nyare kort, även med bättre prestanda, drog mindre än motsvarande kort ur en tidigare generation. Tycker det snackas om hur strömsnåla korten är idag, men det kanske är för lite billigare kort som det gäller.

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”al0be”]5870s bandbredd kan omöjligt stämma 64 gb/s[/quote]Vi skyller på tryckfelsnisse! Det är nu åtgärdat, rätt ska givetvis vara 153,6 GB/s som Kalle påpekar! 🙂 [quote name=”Tripptrapptrull”]Intressantast tycker jag stapeln med strömförbukning är. jag har väl hängt med dåligt men jag trodde att ett nyare kort, även med bättre prestanda, drog mindre än motsvarande kort ur en tidigare generation. Tycker det snackas om hur strömsnåla korten är idag, men det kanske är för lite billigare kort som det gäller.[/quote]Jag var faktiskt lite överraskad själv Tripptrapptrull, trodde HD5870 skulle dra mer faktiskt! Men det kommer mer intressanta “då och nu” jämförelser… Läs hela »

Faulisto
10 Årtal sedan

Trenden går ju helt klart mot mer prestanda och även givetvis bättre effektivitet, men också högre strömförbrukning. 100-150W extra är en hel del att hantera på en liten yta.

this
10 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag var faktiskt lite överraskad själv Tripptrapptrull, trodde HD5870 skulle dra mer faktiskt! Men det kommer mer intressanta “då och nu” jämförelser framöver så håll utkik. :)[/quote]
Man får ju tänka på att skillnaden i tillverkningsteknik mellan korten inte skiljer sig så mycket. 40nm mot 28nm är nog inte tillräckligt stor skillnad för att det ska sänka förbrukningen nämnvärt. Däremot ser vi att idle förbrukning har förbättrats en del.

soderkvist
10 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”al0be”]5870s bandbredd kan omöjligt stämma 64 gb/s[/quote]Vi skyller på tryckfelsnisse! Det är nu åtgärdat, rätt ska givetvis vara 153,6 GB/s som Kalle påpekar! 🙂 [quote name=”Tripptrapptrull”]Intressantast tycker jag stapeln med strömförbukning är. jag har väl hängt med dåligt men jag trodde att ett nyare kort, även med bättre prestanda, drog mindre än motsvarande kort ur en tidigare generation. Tycker det snackas om hur strömsnåla korten är idag, men det kanske är för lite billigare kort som det gäller.[/quote]Jag var faktiskt lite överraskad själv Tripptrapptrull, trodde HD5870 skulle dra mer faktiskt! Men det kommer mer intressanta “då och… Läs hela »