Apple A5 är förutom den nya industridesignen den stora höjdpunkten i Apples andra generations surfplatta iPad 2. De första prestandatesterna har visat att applikationsprocessorn har gott om beräkningskraft och inte minst den inbyggda grafikdelen. Men prestandan har även ett pris, närmare bestämt ett premium på 66% mot konkurrerande NVIDIA Tegra 2.

Apple A5 och NVIDIA Tegra 2 baseras båda på ARM:s Cortex-A9 mikroarkitektur. Båda kretsarna huserar dubbla CPU-kärnor med en maximal klockfrekvens på 1 GHz men kan även sänka sina frekvenser beroende på belastning. Detta är något inte minst Apple sägs utnyttja och flera tester indikerar att Apple A5 faktiskt oftast arbetar i ~900 MHz. Som referens kan sägas att Apple A4 som baseras på Cortex-A8 alltid jobbade i samma klockfrekvens, 1 GHz.

Den stora skillnaden mellan Apple A5 och Tegra 2 är deras grafikkretsar där NVIDIA baserar sin krets på en äldre GeForce ULP GPU medan Apple satsat sina kort på en purfärsk PowerVR SGX 543MP2 GPU. Något som prestandatester publicerade på Anandtech visat vara en betydligt kraftfullare lösning. Den höga GPU-prestandan kommer dock med ett pris och enligt UBM TechInsights som undersökt A5 kretsen ska Apple betala ungefär 25 USD för varje tillverkad krets, vilket kan jämföras med 15 USD för tillverkningskostnaden av Tegra 2. 

applea5
Apple A5 (Bildkälla: iFixit.com)

Det är flera skillnader än bara grafikdelen som ökar tillverkningskostnaderna med runt 66% jämfört med Tegra 2, men samtidigt ska Apples totala tillverkningskostnader för iPad 2 ligga på runt 270 USD, mot 288 USD för den Tegra 2-utrustade Motorola Xoom surfplattan.

Apple A5 ser precis som som Apple A4 ut att vara tillverkad av Samsung med deras beprövade 45nm-teknik. Nästa anhalt för A5-processorn väntas bli iPhone 5 som lär lanseras till sommaren.

Källa: UBM TechInsights via Appleinsider

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
birger72
13 Årtal sedan

Nice, det händer mycket med CPU/GPU till smartphones/surfplattor nu!