Nu har fler moderkort dykt upp och den här gången är det ASUS som bjuder på godsaker. ASUS ROG Rampage IV blir tveklöst ett av de mest extrema moderkort vi sett på marknaden, fullproppad med funktioner för överklockning som bland annat ingångar för temperatursonder.

ASUS ROG Rampage IV Extreme är ett moderkort direkt designat för överklockning som överklockningsprofilen Shamino ska ha varit med att utveckla. Kortet kommer med åtta minnesplatser, som får stöd för DDR3-2400 vid överklockning. Då får vi ta med i beräkningarna att det är med fyrkanalsminne.

Moderkortets socket är också ändrad till något man kallar för X-Socket. Det är fortfarande LGA2011-processorer man pratar om, men med X-Socket så ska LGA1366-kylare vara kompatibla med det nya moderkortet. Ett problem med LGA2011 är att man återigen måste skaffa ny kylare eller nya monteringsdetaljer till den man redan har. Vi såg att bland annat ASRock gjorde något liknande vid övergången från LGA775 till LGA1156 med flera moderkortsmodeller.

ASUS_ROG_Rampage_IV_Extreme_2Bredvid den högre minnesdelen, så finns det man kallar för OC Zone där man lagt all överklockningsfunktioner värda sitt namn. ProbeIt är läspunkter för spänning till processorn, minnet och andra komponenter på moderkortet. Även ett antal knappar för att stänga av/starta om, LN2 mode, Slow mode, Voltiminder 2 LED för att läsa av spänning och en sektion med fyra switchar för att bestämma vilka PCI Express-portar som ska köras i x16-läge. VGA Hotwire ska låta dig övervolta grafikkortet “riskfritt”.

ASUS_ROG_Rampage_IV_Extreme_3Med Subzero Sense kan man koppla in en vanlig temperatursond för att mäta av temperaturen i kylningspotten vid överklockning. Den har plats för totalt två sonder, så förutsatt att den fungerar som planerat vid minusgrader är det ett välkommet tillägg. OC Key är en enhet man kan koppla in i DVI-kontakten mellan grafikkort och skärm som ska underlätta vid överklockning, men fler detaljer än så har vi inte om OC Key.

Moderkortet får stöd för 4-vägs SLI och CrossFireX och som tidigare nämnt finns switchar vid OC Zonen för att ställa in vilka som ska gå i x8 respektive x16-läge. Förutsatt att PCI Express 3.0 fungerar som det ska, borde man kunna få full bandbredd till fyra grafikkort mot PCI Express 2.0-standarden, om man kör i PCI Express 3.0 x8.

Sett till överklockning ser det ut som att moderkortet har det allra mesta och lite till. Trots att moderkortet är av EATX-standarden så blir det väldigt trångt på moderkortet med alla funktioner, speciellt runt processorsockeln. Med tanke på att man inriktar moderkortet mot överklockare av den tyngre kalibern så ser vi genast svårigheter för isolering runt processorsockeln.

ASUS_ROG_Rampage_IV_Extreme_1Sett till kanske mer, vanliga specifikationer så får moderkortet fyra SATA 3.0 Gb/s och fyra SATA 6.0 Gb/s. Det finns fyra USB 2.0 och fyra USB 3.0 som går att koppla till fronten av chassit. På bakpanelen återfinner vi en PS/2, Clear CMOS, Bluetooth 2.1+ EDR, Gigabit Ethernet (Intel), åtta USB 2.0, fyra USB 3.0, två eSATA 6 Gb/s, samt ljudutgångar och en SPDIF.

Likt alla andra LGA2011-moderkort räknar vi med att ASU ROG Rampage IV Extreme lanseras i samband med Sandy Bridge-E. Inga prisuppgifter är kända, men med tanke på specifikationerna blir det nog inte en av de billigare moderkorten på marknaden.

Källa: XtremeSystems

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Mean Machine
Mean Machine
12 Årtal sedan

Vad ASRock gjort vid flertalet tillfällen är att ha stöd för olika processorsocklar på samma moderkort, i princip alla hade hål för S775 när 1366-moderkorten kom ut. Ska bli skoj att klämma på kortet sedan.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Ja det finns ju gott om grejer att leka med på kortet i alla fall. Det går ju inte att ta miste på vilka användare kortet riktar sig mot i alla fall. 🙂