Corsair Performance PRO – Ännu en het SSD-utmanare

8

Corsair Performance Pro 256GB

P1281

Corsair Performance PRO
Lagringskapacitet 256 GB
Kontroller Marvell 88SS9174
Minnesteknik MLC NAND (32nm Toggle-NAND)
Gränssnitt SATA III 6.0Gbps
DRAM cacheminne 256MB DDR3
Sekventiell läshastighet 515 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 440 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K N/A
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 65 000 IOPS (254 MB/s)
TRIM/NCQ: TRIM, NCQ, SMART
Responstid under 1ms
Strömförbrukning – vila/aktiv 1 / 7 W
MTBF 1 500 000 timmar
Formfaktor 2,5-tum
Garanti ? år

Enheten som vi idag har i vårt testsystem är storebror på 256GB. Jämför vi med Performance 3 så ser vi att Sekventiell läs och skrivning har fått sig en rejäl skjuts uppåt. Samma sak gäller prestanda vid slumämässiga skrivningar på 4KB. Dessa specifikationer är inte lika extrema som Sandforce skryter med och inte heller riktigt lika vassa som Samsung 830. Man tänker närmast på Crucial M4 som också är baserad på Marvells kontroller. Corsair avslöjar inte enhetens slumpmässiga läshastighet vid 4K men det kommer vi givetvis att ta reda på med IOMeter.

Än så länge så finns det bara två modeller att välja på och dessa väger in på 128GB respektive 256GB. Tittar vi i tabellen här nedan, så ser vi att den största skillnaden ligger i den sekventiella skrivhastigheten. Troligtvis på grund av att antalet NAND-enheter är fler.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris

Corsair Performance PRO

256 GB 515 MB/s 440 MB/s 65 000 IOPS N/A

Corsair Performance PRO

128 GB 500 MB/s 340 MB/s 60 000 IOPS N/A
intel.ssd

Corsair Performance Pro finns redan idag ute i handeln och listas av flera stora svenska butiker. Själva paketeringen är inget märkvärdigt och kommer i sedvanlig Corsair manér. En kartong, en SSD och en 2,5″->3,5″ Adapter. Ingen programvara eller liknande.

intel.ssd p3_128_9

Corsair gjorde det enklet för oss att titta in under skalet på Performance Pro. Efter att ha lossat 4 stycken skruvar på enheten så föll enheten isär och blottade sitt innandömme. Vi möttes då av ett antal mjuka “kuddar” som var fästa mellan minneschipen och höljett. Dessa har fera funktioner, men primärt så är de till för att fördela värmen från chippen, till enhetens chassi. Minneschip och kontroller blir aldrig särskilt varma och behöver därför inte kylas på något sätt, men det är ju aldrig fel om komponenterna går lite svalare så i bästa fall kan detta leda till något längre livslängd. En stor nackdel, för oss, är att dessa kuddar suddar ut texten på minneskretsarna så det blir närmast omöjligt att tyda vad det står.

Tittar vi lite närmare så ser så är det inte något märkvärdigt vi har att göra med. Kontrollern är Marvells välbeprövade 6Gbps kontroller 88SS9174-BKK2. Detta är exakt samma kontroller (samma revsion också) som vi sett så många gånger tidigare i bland annat Performance 3, Crucial M4 och Intel 510.

Tillsammans med kontrollern så har Corsair däremot laddat upp med något lite intressant, nämligen 2st DDR3 kretsar från Taiwanesiska Nanya. Chipen är på vardera 128MB vilket ger en total DRAM-cache på 256MB.

Minneskretsarna är inte heller några nyheter. Även om det är lite svårt att se det på bilderna så är det 8 stycken Toshiba TH58TV68D2FBA89 minneskretsar. Varje krets huserar hela 32GB per krets och är baseras på Toshibas 32nm teknik. 32GB per chip är ovanligt med 32nm teknik. Det innebär att Toshiba har slagit ihop flera NAND-enheter i samma förpackning. Fler NAND-enheter har både fördelar och nackdelar. Fördelarna är framförallt ökad sekventiell skrivprestanda med hjälp av Interleaving. Nackdelen är att fler NAND-enheter med lägre lagringkapacitet är dyrare att tillverka och köpa, vilket resulterar i dyrare SSD. Vill du läsa mer om hur Interleaving fungerar, titta på vår artikel Sverigest Största SSD test – Hösten 2011.

I dagsläget så finns det två olika standarder för överföring melan kontroller och minneschip. Den största av de två är satt av standarden ONFI och används framförallt av Intel, Micron och Sony. På andra sidan har vi Samsung och Toshiba som använder sin egen standard som de döpt till Toggle-NAND, vilket också är den teknik Performance Pro nyttjar. Vi har sett dessa minnen tidigare i förra Performance enheten från Corsair, men också i OCZ Vertex 3 Max IOPS och Samsung 830. Med det i bakhuvudet så tar vi oss vidare för att titta hur enheten presterar.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
13 Årtal sedan

Som jag väntat på denna test! Verkar vara en riktig pärla med höga hastigheter och knappt någon akilleshäl värd att nämna.
Om den bara sjönk lite i pris nu så att man kan köra 2st 128GB i Raid0 så skulle det vara toppen.

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

Ja prestandan är det då inget fel på. Vi arbetar just nu på att ta fram ett eget sätt att mäta TRIM och Städning på. Det kan dröjja lite innan vi kommer ta med det i våra recentioner, men förhoppningsvis kommer vi kunna testa Performance PROs möjlighet att städa sig själv under extrema förhållanden.

ME4ME
13 Årtal sedan

Ska bli intressant att se prisnivån på 128GB versionen. Går själv i tankarna att skaffa SSD.. men har än så länge svårt att bestämma mig.
[urlcomment image]länk[/url]
Gustav, du som redan testat alla, vilken av de här skulle du rekommendera? 🙂

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

Jag hade nog valt Samsung 830 av de som du satt upp. Men ingen av dem är dålig på något sätt. MaxIOPS är lite för dyr för den lilla prestandaökningen tycker jag nog.

13 Årtal sedan

Du glömde Corsair Performance Pro i din prislista. Det roliga är nog att Performance Pro var billigare i USA än Samsung 830 när den kom, men dyrare i sverige. Låt oss alla be till NAND gudarna eller vad som håller i SSD priserna för lite rabatter under mellandagarna eller så. Då kommer jag köpa det som är billigast för 2x 128gb raid0

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Fixade med sidonamnen, verkar blivit något bugg i systemet men det ska vara rättat nu.
En överraskande bra SSD måste jag säga, imponerande att kräma ur sådan här prestanda ur samma kontroller som i Performance 3 måste jag säga..

Ondjultomte
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Fixade med sidonamnen, verkar blivit något bugg i systemet men det ska vara rättat nu.
En överraskande bra SSD måste jag säga, imponerande att kräma ur sådan här prestanda ur samma kontroller som i Performance 3 måste jag säga..[/quote]

Jag skulle verkligen vilja se ett test av OCZs Octane diskar, speciellt sata 2 vs 3. Frågan är om det endast är sata kontrollern som skiljer sig där imellan.

dvs om 128GB sata3 Octane körs via sata2, kommer den prestera likvärdigt med sata2 128GB Octane?

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

Vi jobbar givetvis på att få testa ett ex av Octane också.
Det som kan bli struligt för Performance Pro är att det är baserat på 32nm Yoggle-NAND. Det är det som gör att de kommer aldrig kunna sälja den med samma marginaler som tex Force GT. Toggle-NAND är dyrare och 32nm gör dessutom att chipsen är dyrare att tillverka per Gigabyte. Därför tror jag att Performance Pro kommer att få svårt att lägga sig billigt nog.