Tvisterna mellan Bahnhof och PTS fortsätter, med krav om att leverantören ska lämna ut kunduppgifter oavsett brottsmisstanke. Nu lägger Förvaltningsrätten PTS krav på is i väntan på en slutgiltig dom.

Bahnhof har under de senaste åren gjort sig känd för att verka för integritet och anonymitet på internet, vilket bland annat lett till att de mer än en gång har hamnat i tvist med Post och telestyrelsen (PTS). Nu senast råder en konflikt om när Bahnhof ska lämna ut uppgifter om sina användare vid misstanke om brott – hittills har internetleverantören valt att bara behandla ansökningar om användaruppgifter om brottet innebär minst sex månaders fängelse på straffskalan. När polisen eller PTS vill få ut användaruppgifter behöver de intyga att det gäller ett grova brott, såsom mord, terrorbrott, barnpornografibrott eller liknande, via en blankett.

Bahnhof slipper böter – tills vidare

PTS har krävt ett vite på 5 miljoner kronor om inte Bahnhof stryker den regeln – istället vill man att operatören ska lämna ut användaruppgifterna oavsett vilket brott som avses, även de som inte innebär fängelsestraff. Bahnhof menar att samma principer måste gälla för användarinformation som när polisen vill begära en husransakan, som kräver att brottet leder till fängelse på straffskalan.

Nu har frågan tagits upp i Förvaltningsrätten, som tills vidare har tagit Bahnhofs sida i frågan i väntan på en slutgiltig dom. PTS krav på 5 miljoner kronor ligger därför på is tills vidare, och Bahnhof får fortsätta att endast dela ut uppgifter om användare misstänkta för grov brottslighet och fortsätta använda sig av sin ansökningsblankett.

Frågan är däremot inte avgjord, utan beslutet gäller medan både Bahnhof och PTS förbereder sig för att lägga fram sin talan i mer detalj. PTS har fram till den 21 april på sig att svara på Bahnhofs överklagande innan målet kommer tas upp i rätten igen.

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gustav Gager
Admin
8 Årtal sedan

Se där! Det kanske finns lite hopp om det svenska samhället ändå? 😀

Pär
Pär
8 Årtal sedan

Hejja Bahnhof! Hade jag kunnat hade jag valt dom som internetlevernatör! 🙂

Johan Härjerud
Johan Härjerud
8 Årtal sedan

Synd bara att Banhof tvingar på en deras hemska 1700kr router med inbyggd SIP-box när man beställer bredband/telefoni.. Annars hade jag kunnat rekomendera dom helhjärtat.