Testmontering

För att få en känsla över chassit och dess funktioner så satte vi oss ner i dryga timmen och byggde ett system i CMT510.

Simpel moderkortsmontering

CMT510 kommer med alla distanser förmonterade vilket gör att du inte behöver göra något med chassit innan du släpper ner moderkortet. Tack vare den öppna designen så finns det gott om utrymme att skruva fast moderkortet.

Skulle du inte vilja använda ett ATX moderkort så är alla hålen markerade med bokstäver som representerar m-ITX, m-ATX och ATX.

CPU-kylare – Vatten eller luft

Tack vare ett stort och tilltaget hål i moderkortsplåten så går det alldeles utmärkt att montera kylaren efter att du skruvat fast moderkortet i chassit.

Vi valde att köra på luft i vårt system och monterade en Noctua NH-D15S, vilket är en stor luftkylare med en höjd på 160 mm, och detta fick plats utan problem. Då CMT510 inte har plats för två stycken 120 mm fläktar i taket så kan det bli knepigt med en All-in-one (AiO) vattenkylare. Vill du gärna använda en AiO så får du kontrollera så att slangarna mellan vattenblocket och radiatorn är tillräckligt långa då denna måste placeras i fronten.

Lagring – Kan innebära mycket kablar

När det kommer till att montera lagringsenheterna så märkte vi snabbt att tackla deras utspridda placeringar kommer innebära användandet av ett gäng med SATA-strömkablar. I vårat bygge så blev det totalt två stycken kablar, men det var tajt. Skulle vi få plats med en till 3,5 tums enhet så hade det säkerligen blivit ännu en SATA-strömkabel.

Det känns lite som att FSP snålat in på 2,5 tums platser mot vad som hade kunnat få plats. Bakom moderkortsplåten hittar vi nämligen två platser för 2,5 tums vaggor, men tyvärr följer det inte med några att placera här. Tanken är säkert att du ska kunna flytta de två som sitter ovanpå nätaggregatet, så att inga lagringsenheter syns tillsammans med resterande komponenter. Vi tycker dock att detta är synd då dessa hade kunnat användas till antingen lagring, tredjeparts-fläktkontroller eller en mer avancerad enhet att styra belysning med.

Nätaggregat – Valet är upp till dig

Monteringen av nätaggregatet gick smidigt genom att skruva på den inkluderade adapter-plattan och sedan skjuta in den bakifrån. För att nätaggregatet inte skall kvävas så placeras fläkten nedåt.

Vi ser inte att det finns någon begränsning till vilken längd på nätaggregat som går att använda. Vi fick utan problem in ett Corsair RM1000x som är hela 180 mm långt. Värt att tänka på är att montera kablarna innan du placerar nätaggregatet i chassit, då det kan bli lite trångt att montera dessa efter att enheten är på plats.

Något som kan motivera till att inte använda ett långt nätaggregat är att du lättare kan gömma kablar framför enheten utan att dessa kryper ut och syns vid fläktarna i fronten.

Smidig kabeldragning – Med lite planering

Genom att lägga lite betänketid på kabeldragningen innan du installerar nätaggregatet och till exempel grafikkort så går det att få riktigt snyggt och städat både på baksidan och framsidan.

Som vi nämnde på föregående sida så finns det bra möjligheter till att fästa kablar med de inkluderade buntbanden. Alla hål för kabeldragningen sitter där du kan förvänta dig att dem skall vara för att slippa ha onödigt långa kablar bland komponenterna.

Tyvärr så är kablarna från frontpanelen väldigt synliga i fronten och dessa går inte att gömma på ett bra sätt.

Användarvänligt

Som vanligt lade vi inte mer än dryga timmen på att bygga en dator i chassit och det var gott om tid för att få till ett snyggt bygge. Man skulle kunna argumentera att vi har gjort detta många gånger och fått in en rutin, vilket säkert stämmer. Men vi känner oss säkra på att även en som inte byggt lika många datorer skulle kunna lyckas bra, på kort tid, med lite förtanke och planering.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments