Summering

När det väl kommer till kritan så är valet av chassi högst individuellt utefter vad syftet är med datorn. Ska den tjänstgöra som en tyst gömma-borta-i-hörnet-dator i en studio eller ska den vara en RGB-fylld uppseendeväckande LAN-dator? Smaken är som baken, delad, och det finns lika många åsikter som det finns människor på jorden och allt kommer ner till vad just ditt syfte med datorn är.

Chassi för exhibitionisten på budget

FSP försöker få ner chassin med mycket härdat glas till ett pris som kan attrahera fler och speciellt de som inte vill lägga så stor del av dator-budgeten på själva chassit.

Trots att chassit just har ett lägre pris än konkurrenters modeller med härdat glas, så känns inte CMT510 billigt. Detta kommer mycket av att det finns väldigt få plastdetaljer i chassits design. FSP har fått göra vissa kompromisser men i vår mening är det inget som försämrar funktion eller utseende märkbart. Inkludering av 4 stycken LED-fläktar är också ett trevligt tillägg för den som vill ha nån form av ljus i chassit.

FSP inkluderar även en kontrollenhet för att kunna koppla in fläktar, med eller utan LED-ljus. Detta gör att fläktarnas kablar kan dras bakom moderkortsplåten och på så sätt gömmas.

CMT510 erbjuder även möjlighet till vattenkylning även om detta är begränsat till en 360 mm radiator i fronten. Vi hade gärna sett ett stöd för minst en 240 mm radiator i taket. Trots detta så bör det vara tillräckligt för de flesta vanliga datorsystem.

Omdöme: FSP – CMT510

FSP CMT510 är ett chassi med bra materialval och stilren design. Med tre sidor i härdat glas så framhävs komponenterna på ett snyggt och något diskret sätt. Med kabeldragningshål och fästpunkter på rätt platser så är det även möjligt att få till en snygg kabeldragning, detta är extra viktigt då även baksidan har en panel i härdat glas.

Med sin öppna design så är CMT510 enkelt att bygga i, men med en öppen design så känns det till viss del ganska tomt i främre delen av chassit. Detta om du inte väljer att bygga med vattenkylning såklart då utrymmet då kommer att tas upp av radiator, reservoar och pump.

Det finns dock ett par saker som vi saknar i CMT510. Avsaknaden NordicHardware_award_BestInTest_Darkredav någon typ av kontroll över fläktarnas hastighet är synd då FSP trots allt har installerat en hub för fläktar och LED-ljus. Avsaknaden av synkronisering mellan fläktarnas LED-ljus och moderkort från olika leverantörer hade varit trevligt för att lättare kunna knyta ihop ett tydligt färgtema.

När det väl kommer till kritan så är CMT510 ett välbyggt chassi som levererar mycket av funktionerna från andra dyrare chassin. Med bra byggkvalitet, härdat glas och en prislapp som ligger några hundra kronor under konkurrenters alternativ, så slår sig CMT510 in på den del av marknaden där chassin med härdat glas varit avsaknad.

Så för dig som är på en budget när det kommer till chassit men ändå vill ha det där speciella utseendet som härdat glas ger, då är CMT510 ett chassi vi kan rekommendera.

CMT510 är EXTRA intressant för dig som:

  • Vill visa upp dina komponenter och kabeldragnings kunskaper
  • Inte vill lägga för mycket pengar på ett chassi
  • Inte behöver massor med hårddiskar

CMT510 är MINDRE intressant för dig som:

  • Vill använda extremt högpresterande komponenter
  • Vill bygga en liten och smidig dator
  • Vill använda fler än en radiator vid vattenkylning

Rekommendation: Chassi för exhibitionisten på budget

FSP CMT510
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
FormfaktorATX, m-ATX, m-ITX
Mått491 x 208 x 448mm
Fördelar
Byggkvallité
Priset
Simpel montering
Nackdelar
Kabelutrymme
fläktkontroller
Bra att veta
Mycket härdat glas för pengarna
Kylning/Ljudnivå5
Funktionalitet8
Kvalité/design7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Vad innebär sifferbetygen? Klicka för beskrivning

I vår betygsskala räknar vi 5 och uppåt som ett godkänt resultat. Det lägsta möjliga betyget är 1, och det högsta möjliga är 10.

Med andra ord är 5 eller 6 inte att betrakta som dåliga resultat för en produkt, utan motsvar en “lagom” nivå för produkter som inte nödvändigtvis sticker ut ur mängden, men som inte heller gör dåligt ifrån sig. Ett betyg på 7 är bra, men med tydligt definierade nackdelar som är värda att tänka på. Ett betyg på 8 är mycket bra, men med målgruppsspecifika nackdelar. Ett betyg på 9 är klockrent, med endast mindre nackdelar. Ett betyg på 10 är praktiskt taget felfritt.

I och med att chassin är ett mer kvalitativt testområde så är också betygen något mer godtyckliga och subjektiva än för andra produktgrupper, där betygen kan baseras på ren mätdata. De är inte tänkta som exakta måttstockar, utan som snabb vägledning och jämförelse – för att få en fullständig bild av vårt omdöme ska du givetvis läsa den detaljerade slutledningen i artikeln.

Tycker du att någonting är oklart i betygssättningen får du gärna kontakta redaktionen eller lämna en kommentar. Och glöm inte heller att du kan lämna ett eget omdöme om du själv äger produkten!

Marknadsanalys 2018-04-03

Vi ser att trenden med RGB-belysning och härdat glas från 2017 fortsätter och att detta inte enbart är för personer som kan spendera 1500 kronor på ett chassi. Fler och fler tillverkare inkluderar även Fläkt- och ljuskontroller i sina chassin vilket vi ser som ett välkommet tillägg.

Företagen verkar fortsätta att satsa på ATX-chassin även om vi just i Sverige drar mer mot m-ITX. Tack vare den dominanta ATX-marknaden så har vi fått in ett nytt chassi i Corsair Obsidian-serie, så håll utkik efter testet.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments