I dagens grafikkort finns videominnen i form av GDDR6 eller HBM2. Vad är skillnaden mellan minnestyperna och är det något i det ena eller andra som gör dem till klara vinnare för konsumenter?

När det kommer till att införskaffa ett nytt grafikkort finns det i princip två olika typer av videominnen. Dessa går under namnen HBM2 och GDDR6 men vad är skillnaden och spelar det verkligen någon roll vilken minnestyp ditt grafikkort kommer utrustat med?

Värt att påpeka innan vi börjar är att denna artikel använder sig av de specifikationer för minnestyper som satts av JEDEC Solid State Technology Association. Specifikationerna hos kretsar från Samsung, Micron eller SK Hynix kan skilja sig från dessa.

GDDR6

Inte helt förvånansvärt är namnet ”GDDR” en förkortning. Den står för Graphics Double Data Rate och siffran i namnet klargör vilken generation vi har att göra med. Det har funnits avstickare som kan ses som halvsteg mot nya generationer, till exempel GDDR5X. Denna minnestyp delar likheter med både GDDR5 och uppföljaren GDDR6.

De stora skillnaderna mellan GDDR6 och tidigare generationer är inte helt förvånansvärt hastigheter och energieffektivitet. Medan GDDR5X erbjuder hastigheter på upp till 12 Gbps, erbjuder JEDEC-standarden för GDDR6 upp till 16 Gbps. Detta vid 1,3 volt, istället för 1,5 volt hos GDDR5X.

GDDR6-kretsar från Samsung.

GDDR6 har använts i grafikkortsmodeller från både AMD och Nvidia. Från AMD har vi RX 5000-serien och från Nvidia återfinns GDDR6 i nästintill alla grafikkort baserade på arkitekturen Turing.

HBM2

High Bandwidth Memory 2 (HBM2) är, likt GDDR6, en relativt ny minnesstandard. HBM2 är den andra generationen av minnestypen och skiljer sig en hel del från GDDR-minnen. HBM bygger på att minneskretsar staplas på varande, således tar det upp mindre plats och erbjuder högre minnesdensitet. De kan även placeras närmare en grafikprocessor, något som också resulterar i ökad prestanda.

Grundhastigheten hos HBM2 är inte direkt imponerande, 2 Gbps jämfört med de 16 Gbps som GDDR6 kan erbjuda. De två minnestyperna arbetar däremot på olika sätt och HBM2 tar igen mycket av den bristande bandbredden tack vare sin väsentligt bredare minnesbuss.

Minnesbussen hos HBM2-minne börjar vid 1 024 bit för varje minnesstapel. Ju fler staplar som finns runtom en och samma grafikprocessor ju högre blir den totala minnesbussen, då staplarna jobbar individuellt men ändå i unison. De HBM2-utrustade grafikkortsmodellerna som har lanserats hittills har minnesbussar på upp till 4 096 bit. Det är en stor skillnad i jämförelse med GDDR6-baserade grafikkort vars minnesbussar sträcker sig upp till 392 bit.

Bandbredden hos HBM2 ligger på 256 GB/s per stapel. Hur många minnesstaplar ett grafikkort har utrustats med varierar. AMDs grafikkortsmodell Radeon VII kommer till exempel med fyra minnesstaplar och en minnesbandbredd på hela 1 024 GB/s.

HBM2E

HBM2 har en mer uppdaterad variant kallad HBM2e. Denna upplaga presenterades först av JEDEC år 2018 och erbjuder högre bandbredd och kapacitet. Här handlar det om upp till 12 kretsar per stapel och således staplar med upp till 24 GB videominne. Detta med en bandbredd på upp till 307 GB/s.

Vad bör jag välja?

Att jämföra de olika grafikminnenas faktiska prestanda i den riktiga världen är svårt. Detta då faktorer som klockfrekvenser och hur optimerad mjukvaran är påverkar prestanda.

När det kommer till de flesta av dagens tillgängliga speltitlar är den potentiella minnesbandbredden hos HBM2 inte en stor fördel. Minnestypen har dock fått lovord för användning i virtuell verklighet (VR) och andra minnestunga applikationer.

En Vega-GPU från AMD bredvid en äldre Fiji-GPU. Båda utrustade med HBM-minnen.

HBM2 är även en mer energieffektiv minnesstandard. Det staplade minnet kan däremot kosta märkbart mer för en grafikkortstillverkare att utrusta sina enheter med än vad GDDR6 kostar. Detta och den staplade minnestypens prestanda när det kommer till mer minnestunga arbetsområden än just spel, har fått både AMD och Nvidia att hålla sig till GDDR6 för konsumentenheter och HBM2 för mer beräkningsinriktade grafikkort.

AMD har delvis använt det staplade minnet i grafikkortsmodeller för konsumenter. Företagets Fury-serie använde första generationens HBM-minne. Vega-serien nyttjade HBM2 och det kortlivade Radeon VII likaså. De Navi-baserade grafikkortsmodellerna som har lanserats har dock hållit sig till GDDR6, medan det staplade minnet har sparats till beräkningskort och liknande produkter.

Vilken minnestyp som egentligen är ”bäst” är då något som beror på vad grafikkortet i fråga ska användas till. Det finns ingent som säger att HBM2 inte kan användas för datorspel och det finns inget som säger att GDDR6 inte kan använda i minnestunga applikationer. Det är helt enkelt upp till användaren att bestämma vad som är bäst för dess ändamål.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments