Intel har redan fått en kraftfull partner i sitt Thunderbolt-stall i form av Apple. Men än så länge är stödet för det nya höghastighetsgränssnittet relativt tunnt. Thunderbolt lovar överföringshastigheter på 10 gigabit per sekund och kan bära en mängd olika signaler, men för att få bättre fart på produktutbudet börjar nu Intel skeppa utvecklingspaket till tillverkare.

Intel meddelade att man aktivt börjat stödja ekosystemet kring Thunderbolt-gränssnittet genom att helt enkelt skicka utvecklingspaket till de företaget som är intresserade av tekniken. Samtidigt som Intel ökade sin satsning på Thunderbolt förklarade man att Superspeed USB 3.0 gränssnittet med sin maximala kapacitet på 6 gigabit per sekund också är en mycket viktig teknik som företaget ämnar stödja framöver.

“Intel kommer att stödja USB 3.0 i 2012 års klientplattform. Vi kommer även att stödja Thunderbolt. Vi tror att de är kompletterande och uppmuntrar dem som arbetar med utveckling av PC-kringutrustning att anamma både USB 3.0 och Thubnderbolt” berättade Kirk Skaugen, vd för Intel Architecture Group vid Intel Developer Conference i Peking under gårdagen.

Även om AMD är först ut med en USB 3.0-certifierad styrkrets har Intel nu bekräftat att tekniken även finns inbakad i tillverkarens nästa generations mellanklassplattform Maho Bay under första halvåret 2012. Maho Bay kommer att utgöras av Intels nya 7-serie av styrkretsar samt den 22nm-tillverkade Ivy Bridge processorn.

thunderbolt4
Thunderbolt-anslutning på Apple MacBook Pro

Intel passade även på att detaljera vilka produktområden man ser som bäst bassande för både USB 3.0 och Thunderbolt, där man bland annat nämnde skrivare, scanners och kameror. Även om det inte kom på tal är givetvis även extern lagring ett av de viktigaste områdena för de högpresterande gränssnitten.

Thunderbolt utvecklades under namnet Light Peak och är tänkt att använda sig av optiska signaler för dataöverföringen. De första Thunderbolt-produkterna använder sig dock av kopparledningar då man på detta sätt även kan dra ström genom gränssnittet, något som idag inte är möjligt med de optiska kablarna.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Kvicken
13 Årtal sedan

>det nya optiska höghastighetsgränssnittet<
>optiska höghastighetsgränssnittet<
>optiska< ?
optisk koppar?

Niabureth
13 Årtal sedan

Man talar om hur bra och viktig USB3 är medans man släpper en liknande teknik.
Om nu både marknaden och tekniken inte var mogen så hade det varit bättre att vänta.

Intel kanske insåg att ingen skulle välja lightpeek 10Mbits/s över 6Mbits/s USB3 som även kan förse tillbehören med ström. Ännu större anledning att vänta…

UT_lol
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Det är ett optiskt gränssnitt i grunden, men ja man kör koppar på den första generationens produkter.[/quote]
Hur menar du när du säger “i grunden”?