Intel håller för närvarande hov på Intel Developer Forum i San Fransisco och bland nyheterna som företaget presenterat hittas en extra energisnål kretsuppsättning kallad “Quark”. En familj av systemprocessorer avsedda för små integrerade system eller exempelvis smarta klockor.

Intel har inte bara presenterat sin nya och lovande mobila Atom-plattform på IDF. Även om Bay Trail-plattformen ser ut att bli en riktigt spännande lösning för energisnåla surfplattor och hybriddatorer har Intel mer långt gående planer än så.

Med processorfamiljen “Quark” har Intel utvecklat en systemprocessor som ska få ännu lägre energiförbrukning än deras Atom-processorer. Fokus har legat på just låg energiförbrukning och minimal kretsstorlek för att Quark ska bli aktuell även för den nya generationens teknikprodukter som smarta klockor och eller annan buren elektronik.

Quark är en SoC-design (System-on-a-chip) som baseras på en arkitektur kompatibel med Pentium ISA och kommer alltså ses som en x86-processor av operativsystemet och mjukvara. Exakt hur arkitekturen och kretsen ser ut är mer oklart men Intel har meddelat att den första vågen av Quark-processorer kommer att tillverkas med 32 nanometerteknik och att CPU-kärnorna i Quark är en femtedel så stora och drar en tiondel så mycket ström som de 22 nanometerkärnor som används i Atom Silvermont.

quark

Inledningsvis kommer Intel att sikta in sig på inbyggda produkter inom industriområdet men troligtvis kommer vi inte se Quark i produkter överhuvudtaget förrän nästa år. Intel börjar skeppa referenskort med sin nya kretsuppsättning under fjärde kvartalet 2013 och kommer sedan spika en fullskalig lansering efter detta.

Ser vi förbi företagets inledande fokus på industriella användningsområden står det även klart att Intel kommer gå i klinch med ARM på ytterligare marknader. Intels vd Paul Otellini visade bland annat upp ett Quark-utrustat armband på presentationen som ett potentiellt produktkoncept.

“As an example of how Intel will continue to use its manufacturing and architectural leadership to push further into lower power regimes, Krzanich announced the Intel Quark processor family. The new lower-power products will extend Intel’s reach to growing segments from the industrial Internet-of-Things to wearable computing. It is designed for applications where lower power and size take priority over higher performance.” skriver Intel i ett pressmeddelande.

När allt fler tillverkare börjar hoppa på tåget med smarta klockor och så kallad wearable computing finns det onekligen marknadsandelar och pengar att hämta för de tillverkare med kretsar anpassade för riktigt energisnåla prylar. Detta får idag ses som ARM:s hemmaplan men Intel går nu med Quark på offensiven även inom detta segment.

Källa: Intel och Anandtech


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
UT_lol
10 Årtal sedan

Blev först chockad och glad när jag läste “Open architecture”. Men sen visade det sig vara lögn eller som bäst missvisande information: http://gigaom.com/2013/09/10/intel-announces-new-quark-soc-for-the-internet-of-things/