Jämförelse av Intel Z77-moderkort från Asus, MSI och Gigabyte

11

Slutsats

Den som ger sig ut för att inhandla ett moderkort idag har det både lättare och svårare än för några år sedan. Med allt mer teknik integrerad direkt i processorn finns det få ökningar i prestanda att hämta mellan olika modeller – inte bara i rena CPU-belastningar utan även för lagringsenheter och oftast även nätverk. Våra tester visar också att bland moderkort i samma eller liknande prisklass är även överklockningspotentialen med traditionella medel praktiskt taget identisk. Det som däremot finns kvar att döma korten efter, och basera sitt köp på, är skillnaden i utbud av funktioner, portar, layout och mjukvara. För att ge en klarare bild av skillnaderna mellan korten har vi sammanställt specifikationer, funktioner och pris i en tabell:

tabell

MSI Z77A-GD65

MSI visar åter igen framfötterna med ett moderkort som jämfört med övriga testdeltagare förvisso inte visar upp några banbrytande nyheter, men levererar ett genomgående bra kort för NordicHardware_award_MestForPengarna_Orangeentusiasten och överklockaren. Z77A-GD65 är det billigaste kortet i testet, men har inga problem att hålla jämna steg med sina konkurrenter. MSI erbjuder ett UEFI som är lättförstått och smidigt, kvalitativa komponenter, en genomtänkt layout och ett tillfredställande utbud portar. Det må inte ha trådlöst nätverkskort, mSATA eller mPCI-E som övriga kort i testet, men det har inte heller någon nämnvärd nackdel eller något iögonfallande misstag från tillverkarens sida. I slutändan lämnar Z77A-GD65 oss med ett gott intryck som ett utmärkt allround-alternativ för plattformen för entusiaster och överklockare till en låg prislapp, och belönas därför med vår “Mest för pengarna”-utmärkelse.

MSI_Z77_02

Fördelar:
+ Prisvärt
+ Fysiska knappar för start/reset
+ Mätpunkter för spänningsavläsning
+ Clear CMOS på I/O-panelen
+ Bra UEFI

Nackdelar:
– Saknar WiFi och Bluetooth

Lägsta pris på prisjakt:

Gigabyte Z77X-UD5H

Det råder ingen tvekan om att Gigabyte vet hur man tillverkar kvalitativa moderkort efter all sin tid som en av de ledande aktörerna i branschen, och de visar detta åter igen med UD5H. Sett till hårdvaran är kortet ett imponerande bygge. Det har en överlag väl genomtänkt layout, hela tre interna portar för USB 3.0, en rejält tilltagen fasdesign, fysiska knappar för power/reset,mSATA, dubbla UEFI och som grädde på moset ett inkluderat trådlöst nätverkskort med inbyggt Bluetooth-stöd. Gigabyte får också en extra guldstjärna för implementationen av en vinklad SATA-kontakt för extra ström.

Hårdvarumässigt finns helt enkelt inte mycket att klaga på, förutom möjligen placeringen av reset- och BIOS-reset-knapparna som kan leda till feltryckningar. Dessvärre måste däremot uttrycket “en nagel i ögat” en användas när blicken riktas mot kortets UEFI. 3D BIOS är i dagsläget en dåligt genomförd lösning av en annars kreativ idé, fylld med buggar, lagg och irritationsmoment, och det drar sorgligt nog ner helhetsintrycket rejält för en annars mycket trevlig produkt. Vi har tidigare sett lite mellan fingrarna på 3D BIOS, men att Gigabyte efter så pass lång tid fortfarnade inte fått bättre fart och känsla i sin UEFI för att vi inte med gott samvete kan rekommendera kortet över konkurrenterna. Är man beredd på att leva med bristerna i UEFI får man dock mycket moderkort för pengarna.

Gigabyte_Z7706

Fördelar:
+ Rejäl VRM
+ Mätpunkter för spänningsavläsning
+ Extra strömförsörjning via vinklad SATA
+ Trådlöst nätverk och Bluetooth
+ Dubbla ethernet-portar

Nackdelar:
– Dåligt UEFI
– Tveksam placering av fysiska knappar

Lägsta pris på prisjakt:

Asus P8Z77-V PRO/Thunderbolt

Som ett kort riktat främst mot professionella användare får P8Z77-V PRO/Thunderbolt bedömas något annorlunda än övriga deltagare, då fokus inte ligger på överklockning eller benchmarkprestanda, utan snarare layout och funktionsutbud. Detta har också avspeglat sig i hårdvaran då Asus utrustst PRO/Thunderbolt med färre faser än den vanliga PRO-modellen. Med det sagt så levererar trots allt kortet det som det är tänkt att göra, nämligen en Thunderbolt-port direkt integrerad i I/O-panelen. Att ett sådant höghastighetsgränssnitt finns gör också avsaknaden av Firewire, som är betydligt mer utbrett för just professionella användare, mer acceptabel. Det skadar inte heller att Asus UEFI är en oerhört kompetent och smidig lösning.

Trevligt är också implementationen av trådlöst nätverk, även om vi gärna hade sett stöd för Bluetooth i samma kort, som är fallet med exempelvis de lite dyrare modellerna P8Z77-V Premium och Deluxe eller för den delen Gigabyte Z77X-UD5H som också är med i recensionen. För den som inte är intresserad av Thunderbolt bör man istället vända blicken mot den vanliga PRO-modellen som erbjuder en kraftfullare VRM och därmed på pappret bättre överklockningsförutsättningar till ett lägre pris.

Idag känns dessvärre Thunderbolt-gränssnittet inte tillräckligt utbrett och efterfrågan något för låg för att kortet ska kunna rekommenderas över sitt billigare syskon, särskilt och med att kortet kommer med en ganska saftig prislapp. Om man tänker använda Thunderbolt så kan det här moderkortet vara ett bra alternativ, men rent generellt så finns det mer kompetenta kort att få för pengarna.

ASUS_Z77_TB_10

Fördelar:
+ Thunderbolt
+ Väldigt bra UEFI
+ Trådlöst nätverk

Nackdelar:
– Saknar Bluetooth
Högt pris

Lägsta pris på Prisjakt:

Asus Maximus V Gene

Maximus V Gene följer sina förfäders fotspår och levererar även denna generation gott om hårdvara till en liten yta. Asus har utrustat det med en rejäl VRM med 14 faser, högkvalitativa kondensatorer, fysiska knappar, spänningsmätpunkter, en LCD för felkoder och temperaturer samt en version av Asus redan väldigt bra UEFI med mängder av inställningar för att tillfredställa den ambitiösa överklockaren. Trevligt är också implementationen av ett kombinerat mSATA- och mPCI-E-kort för att ansluta en liten SSD eller ett trådlöst nätverkskort, för vilket Asus har förberett med utstansade hål i I/O-plåten.

Det som kan ifrågasättas med kortet är valet av SATA-konfiguration, där enbart två av de fyra SATA 3 Gbps-portarna i Z77-kretsen är kopplade till kortets interna SATA-kontakter, styrkretsens övriga två möjliga kanaler går till eSATA och mSATA. Vi hade möjligen hellre sett de mindre använda gränssnitten mSATA och eSATA över en extern krets för att istället ha tillgång till fler interna kontakter direkt över Z77-styrkretsen. Det finns inte heller någon Firewire, även om behovet dock kan ifrågasättas på ett moderkort riktat mot spelare och överklockare.

NordicHardware_award_BraKop_darkgreen

Just överklockare kan också komma att sakna den utelämnade PS/2-kontakten, som ofta föredras framför USB vid överklockning. Det är dock förståeligt att en sådan kontakt utelämnades då mer yta behövde ges åt bland annat mSATA/mPCI-E-kortet vid I/O-panelen. Det här är inte ett moderkort för alla. För den som vill ha störst expansionsmöjlighet med många PCI Express och SATA-portar är ett vanligt ATX-kort troligen ett bättre val. Men för den som vill bygga ett lite mindre system utan att snåla in på funktion och fortfarande ha tillgång till en formidabel mängd inställningar för överklockning är Maximus V Gene ett svårslaget moderkort, och måste sägas vara på det stora hela det bästa kortet i vårt test.

IMG_3169

Fördelar:
+ Rejäl fasdesign
+ mSATA och mPCI-E
+ Väldigt bra UEFI
+ Clear CMOS på I/O-panelen
+ Prisvärt
+ Fysiska power och reset-knappar
+ Mätpunkter för spänningsavläsning

Nackdelar:
– Tveksam SATA-konfiguration
– Saknar WiFi och Bluetooth

Lägsta pris på Prisjakt:

Subscribe
Notifiera vid
11 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Kanonbra test! Asus Maximus V Gene ser otroligt trevligt ut!

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂

12 Årtal sedan

Hej på er,
Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på… Läs hela »

Oldvikingschool
12 Årtal sedan

En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛

Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.

12 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]

Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉

Jeppe-boy
Jeppe-boy
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]

Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.

The Mutt
12 Årtal sedan

Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på… Läs hela »

Marquzz
12 Årtal sedan

Kört på Maximus V Gene sen i våras och är mycket nöjd, väldigt stabilt kort!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED… Läs hela »