Jämförelse av Intel Z77-moderkort från Asus, MSI och Gigabyte

11

MSI Z77A-GD65

MSI är ett namn som för bara några få år sedan oftast förknippades med budgetmoderkort och barebones, någonting tillverkaren tagit tag i att förändra. Numera ligger deras fokus på moderkort för konsument- och entusiastsegmentet, och satsningen måste sägas ha varit lyckad. Minnesvärt är till exempel 790FX-GD70 som var ett väldigt populärt kort till AMD:s Phenom II och Athlon II-processorer, och som för många för första gången markerade att MSI på allvar kunde producera prestandakort med god kvalitet som kunde konkurrerarna med jättarna Asus och Gigabyte.

MSI Z77A-GD65
Formfaktor ATX
Socket Intel LGA1155
Expansion 3st PCI-E 3.0 X16 (X8/X8/X4)
4st PCI-E 3.0 X1
Lagring 2st SATA 6 Gbps (Z77)
2st SATA 6 Gbps (ASMedia ASM1061)
4st SATA 3 Gbps (Z77)
RAM 2 kanaler DDR3
2667*/2400*/2133*/1866*/1600/1333/1066 MHz (*OC)
Maximalt 32 GB
LAN 1st gigabit ethernet (Intel 82759V)
USB 2 st USB 3.0 (I/O)
2 st USB 3.0 (intern)
4st USB 2.0 (I/O)
6st USB 2.0 (intern)
Ljud 7.1 Realtek ALC898
6 x 3.5 mm
1st S/PDIF
1st koaxial
Video 1st DVI
1st VGA
1st HDMI

MSI:s bidrag till vår roundup kommer i form av flaggskeppet Z77A-GD65, som följer i samma fotspår som tidigare toppmodeller för tidigare plattformar, då fokus läggs på överklockning och det bjuds på knappar direkt på moderkortet och mätpunkter för spänningskontroll med multimeter. Givetvis finns ju också en och annan nyhet, och vi dyker in direkt och ser efter vad MSI har skapat den här gången.

Likt MSI:s tidigare moderkort går Z77A-GD65 i färgtemat svart och blått. Den nedre kylaren bredvid SATA-portarna håller låg profil och enkel design, prydd med tillverkarens logotyp. De två övre kylarna håller något högre profil, men fortfarande tillräckligt låg för att inte vara ivägen för de flesta kylare. En av kylarna har också en aning av en pistolpipa riktad nedåt, dock mer diskret än många andra kort från MSI och Gigabyte som valt att använda denna trend. Moderkortet har totalt fem fläktkontakter – en 4-pins för CPU, samt fyra kontakter för chassifläktar, varav två 4-pins och två 3-pins.

MSI har valt en överlag bra layout för sina PCI Express-portar. Det finns tre PCI Express X16-portar, med två slots mellan den första och andra, och en mellan den andra och tredje. Det finns också en ledig port ovanför den översta X16-porten. Således finns det andningsutrymme för det övre grafikkortets kylare om man använder SLI eller Crossfire och utrymme för ett expansionskort ovanför det översta kortet. MSI har dessutom valt att inte ha med en traditionell PCI-port, utan satsar istället helt på det idag vanligare gränssnittet PCI Express X1 för expansionskort för exempelvis RAID, nätverk eller ljud. Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X8,X8,X4), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Används en äldre Sandy Bridge-processor är den nedre X16-porten inaktiverad.

För lagring finns totalt åtta SATA-portar. Två SATA 6 Gbps och fyra SATA 3 Gbps över Z77-styrkretsen, samt ytterligare två SATA 6 Gbps över en styrkrets från Asmedia. Bredvid dessa finns en kontakt för extern USB 3.0, och MSI får ett plus i kanten för att ha gjort denna kontakt vinklad för enklare kabeldragning. Vidare finns tre interna kontakter för USB 2.0 som ger totalt 6 externa portar, samt en kontakt för Firewire 400.

MSI marknadsför sitt moderkort mot överklockare, och har således lagt till diverse extra funktioner för ändamålet. Det finns tre fysiska knappar direkt på moderkortet, för start, reset och vad MSI kalla OC Genie. Sistnämnda kan jämföras med Go-button som återfinns och beskrivs hos Asus Maximus V Gene, men där Go-button riktar sig mot säker och stabil uppstart samt överklockningsprofil, så riktar sig OC Genie direkt till överklockning. Det knappen gör är helt enkelt att applicera en automatisk överklockningsprofil, eller en manuell profil som användaren kan ställa in i MSI:s UEFI (kallat Click BIOS). Det finns också en statusmonitor för felkoder direkt på moderkortet, som också kan användas för att visa allehanda temperaturer och spänningar.

Vid 24-pins kontakten finns också en kontakt med sju mätpunkter för den som vill läsa av spänningar med multimeter. Strömregleringen har konfigurationen 8+2+1+1 (åtta för Vcore, två för minneskontrollern, en för CPU VTT samt en för videokontrollern) och regleras av kretsen UPI uP1618A. Överlag använder moderkortet solida kondensatorer, utom strömregleringskretsen som använder elektrolytiska kondensatorer av typen Hi-c (high conductive polymerized).

I/0-panelen på GD65 bjuder inte på några större överraskningar. Till vänster finns en PS/2-port följt av två USB 2.0-portar, en knapp för att nollställa UEFI och en koaxial ljudutgång ovanför en optisk. Efter dessa finns ytterligare två USB 2.0-portar ovanför en HDMI. Till höger om dessa finns en gigabit-ethernet ovanför två USB 3.0-portar. Intressant nog är detta ett av de få Z77-moderkort som har färre USB 3.0-portar än USB 2.0-portar. För användare med lite äldre gränssnitt finns även en VGA-kontakt, och nedanför den en DVI. Till sist återfinns också de traditionella sex kontakterna för 7.1-kanaligt ljud.

Utöver själva kortet skickar MSI såklart med en skara tillbehör. Man får med fyra SATA 6-kablar, en SLI-brygga, en I/O-plåt, en “M-Connector” (MSI:s motsvarighet till Asus Q-connector, en modul för att enklare ansluta frontpanelsenheter till moderkortet), en snabbinstallationsguide, instruktionsböcker, och en skiva med program och drivrutiner. Utöver dessa ganska grundläggande tillbehör får man med kablar som kan anslutas till moderkortets spänningsmätpunkter för enklare anslutning till multimeter, samt ett av MSI utfärdat “certifikat” för att moderkortet använder “Military class”-komponenter.

Subscribe
Notifiera vid
11 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Kanonbra test! Asus Maximus V Gene ser otroligt trevligt ut!

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂

12 Årtal sedan

Hej på er,
Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på… Läs hela »

Oldvikingschool
12 Årtal sedan

En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛

Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.

12 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]

Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉

Jeppe-boy
Jeppe-boy
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]

Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.

The Mutt
12 Årtal sedan

Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på… Läs hela »

Marquzz
12 Årtal sedan

Kört på Maximus V Gene sen i våras och är mycket nöjd, väldigt stabilt kort!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED… Läs hela »