Jämförelse av Intel Z77-moderkort från Asus, MSI och Gigabyte

11

MSI Z77A-GD65 (UEFI)

UEFI

MSI_z77_main

Med ett tryck på Delete under POST öppnas MSI:s UEFI, vilket man kallar Click BIOS II, där man har lagt fokus på ett lättförståligt gränssnitt utan att skala ner på funktionalitet. Den övre delen av skärmen visar övergripande information som temperatur på CPU och moderkort, tid och datum, UEFI-version, frekvens på CPU och minne samt minnesstorlek. Där återfinns också ett fält för att arrangera om boot-prioriteringen med drag and drop. Här kommer man också åt tre automatiska användarprofiler, ECO mode (optimerat för låg strömförbrukning), standard mode samt OC Genie II mode som automatiskt överklockar systemet.

MSI_z77_settings

Fliken högst upp till vänster ger tillgång till de flesta inställningar som inte platsar in under de övriga kategorierna överklockning, energieffektivisering, verktyg eller säkerhet. Här finns inställningar för chipsetet, för inbyggda kontroller, SATA- och USB-inställningar, inbyggd grafik och dylikt. Här ligger också Hardware Monitor som som visar värdet på temperaturer, spänningar och varvtal på fläktar från systemets sensorer.

MSI_z77_OC

Nästa flik är märkt OC och innehåller helt enkelt alla inställningar för överklockning. Här kan användaren ställa in exempelvis basfrekvensen, multiplikator, minnesfrekvenser, timings och en uppsjö olika spänningar. Inställningarna är smidigt och lättförstått (för den insatte) presenterade.

MSI_z77_eco

Fliken ECO ger tillgång till inställningar för energieffektivisering, även om det inte är en uppsjö sådana inställningar. Här finns också många av systemets olika spännignar listade.

MSI_z77_utilities

Utilities innehåller tre funktioner, ett inbyggt verktyg för att göra backups och två olika verktyg för att uppdatera UEFI. Detta kan göras antingen direkt över internet, eller via ett USB-minne.

MSI_z77_security

Under fliken Security finns möjligheten att lösenordsskydda UEFI, samt inställningar för chassi intrusion. MSI har också implementerat en funktion kallad U-Key, som gör att man kan konfigurera ett USB-minne för att användas som “nyckel” för UEFI, så att inställningar bara kan ändras om sagda minne är inkopplat.

Det märks att MSI har lagt både tid och tanke bakom sitt UEFI, och har siktat på en lösning som är lika enkel som kompetent. I det stora hela skulle man kunna jämföra Click BIOS med en hybrid mellan EZ och Advanced mode i Asus UEFI, som beskrivs längre fram i recensionen. Ibland kan det kännas sparsamt med inställningar, men överlag har MSI lyckats skapa ett stabilt och smidigt UEFI som gör precis vad det ska, även om man kan ifrågasätta nyttan med att inkludera exempelvis en webbläsare direkt i UEFI. U-Key är minst sagt en kreativ säkerhetslösning, och möjligheten att uppdatera UEFI direkt över internet är uppskattat, även om funktionen inte alltid fungerar riktigt som det ska.

Mjukvara

Få moderkort i den här klassen levereras utan någon typ av mjukvara för Windows-miljö, och inte heller MSI lämnar användaren tomhänt. MSI:s har valt att göra sin primära mjukvara lite annorlunda än sina konkurrenter, då programmet bygger på att ge samma funktionalitet som UEFI, med samma design och gränssnitt. Mjukvaran kräver dock fortfarande en omstart för att applicera de flesta inställningar, vilket kan upplevas som omständigt.

Subscribe
Notifiera vid
11 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Kanonbra test! Asus Maximus V Gene ser otroligt trevligt ut!

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂

12 Årtal sedan

Hej på er,
Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på… Läs hela »

Oldvikingschool
12 Årtal sedan

En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛

Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.

12 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]

Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉

Jeppe-boy
Jeppe-boy
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]

Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.

The Mutt
12 Årtal sedan

Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på… Läs hela »

Marquzz
12 Årtal sedan

Kört på Maximus V Gene sen i våras och är mycket nöjd, väldigt stabilt kort!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED… Läs hela »