Jämförelse av Intel Z77-moderkort från Asus, MSI och Gigabyte

11

Gigabyte Z77X-UD5H (UEFI)

UEFI

Käppar i hjulet är ett ständigt återkommande fenomen i produkttestande, inte minst när man recenserar moderkort. Och Gigabytes UEFI har visat sig vara just en sådan käpp, på flera sätt. I vårt testande går vi igenom moderkortets UEFI, lär känna det och bygger upp åsikter om det inte minst när vi gör våra överklockningstester, för att sedan använda dess inbyggda verktyg för att ta skärmdumpar om ett sådant verktyg finns och kommentera på dessa bilder i den slutgiltiga recensionen. Gigabytes UEFI, kallat 3D BIOS, visade sig dock generera korrupta bilder, och vi har således inga att uppvisa. Däremot har vi en videogenomgång av 3D BIOS från vår roundup med moderkort till Intel X79, som är i praktiken samma mjukvara trots annan plattform:

Med det sagt så visade sig 3D BIOS vara allt annat än en optimal lösning. Både till Z77X-UD5H och övriga moderkort med mjukvaran har 3D BIOS lett till många irritationsmoment, lösryckta hårtussar och mindre civiliserat språkanvändande. Gränsnittet, som bygger på en överblicksbild i “3D” där man klickar på den del av moderkortet man vill konfigurera för att sedan skickas till respektive inställningssida, är en kreativ lösning som dessvärre är dåligt implementerad. Gränssnittet är långsamt och saknar flyt, inte minst när man navigerar med mus. Gigabyte verkar ha lagt mer tid på snygg grafik än att effektivisera både rendering och kontroller.

3D BIOS har dock god potential att bli en bra lösning. Om Gigabyte tar sig tid att reparera de mest tålamodskrävande buggarna och framför allt optimera för mer flyt så hade mjukvaran kunnat vara ett intressant och betydligt mer användbart UEFI. Men innan dess måste det dessvärre få en klar tumme ner, och drar ner helhetsintrycket för ett annars imponerande byggt moderkort.

Mjukvara

Gigabyte_sw_3dp

Ett nämnvärt program Gigabyte skickar med UD5H är det så kallade 3D Power som använder sig av moderkortets digitala VRM. Temat är precis som med Gigabytes UEFI “3D”, och de representerar temat genom att ge tre olika sätt att konfigurera VRM: Voltage, Phase och Frequency. Alla sköter olika aspekter av VRM, och ska enligt Gigabyte vara ett oerhört värdefullt verktyg för finjustering av överklockning.

Gigabyte_sw_ET Gigabyte_sw_ETOC

Ett annat nämnvärt program följer lite mer traditionell stil, och heter EasyTune6. Det är helt enkelt Gigabytes program för överklockning från Windows-miljö, som också innehåller ett CPU-Z-liknande gränssnitt för detaljerad systeminformation. Man kan justera frekvenser och spänningar för CPU, minne och grafik både genom automatisk överklockning i Quick Boost eller manuell justering.

 

Subscribe
Notifiera vid
11 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Kanonbra test! Asus Maximus V Gene ser otroligt trevligt ut!

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂

12 Årtal sedan

Hej på er,
Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på… Läs hela »

Oldvikingschool
12 Årtal sedan

En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛

Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.

12 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]

Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉

Jeppe-boy
Jeppe-boy
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]

Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.

The Mutt
12 Årtal sedan

Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på… Läs hela »

Marquzz
12 Årtal sedan

Kört på Maximus V Gene sen i våras och är mycket nöjd, väldigt stabilt kort!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED… Läs hela »