Asus P8Z77-V PRO/Thunderbolt
Ett lika självklart inslag i recensionen som Gigabyte är såklart Asus, världens idag största tillverkare av moderkort. Asus tillverkar kort i alla prisklasser, och det vi ska ta en titt på nu heter P8Z77-V PRO/Thunderbolt som är riktat mot entusiaster och professionella användare. Moderkortet är egentligen i grunden exakt samma kort som P8Z77-V PRO, men med en annorlunda fasdesign, lite förändrad uppsättning interna USB-portar och den viktigaste twisten – Thunderbolt.
Thunderbolt (under utvecklingstiden kallat Light Peak då originaldesignen använde optiska signaler) är ett höghastighetsgränssnitt framtaget som ett samarbete mellan Intel och Apple, och bygger egentligen på en ganska enkel idé. Det är i grunden en förlängning av PCI Express-gränssnittet med inbakad videosignal, allt levererat i en Mini Displayport-kontakt. Resultatet är ett gränssnitt med en teoretisk maximal överföringshastighet på 10 gigabit per sekund och som kan leverera 10 watt ström. Dessutom har gränssnittet stöd för “Daisy-chaining”, det vill säga att Thunderbolt-enheter kan seriekopplas i upp till sju steg.
Vid lanseringen fanns gränssnittet bara i Apples datorer, men har sedan dess i allt större utsträckning hittat ut i andra produkter. I och med lanseringen av Ivy Bridge och 7-serien styrkretsat har Intel lagt in ett bättre stöd för Thunderbolt, och Asus är en av de tillverkare som nu tagit tag i att erbjuda det direkt på I/O-panelen på ett moderkort, nämligen P8Z77-V PRO/Thunderbolt.
Asus P8Z77-V PRO/Thunderbolt | |
Formfaktor | ATX |
Socket | Intel LGA1155 |
Expansion | 3st PCI-E 3.0 X16 (X8/X8/X4) 2st PCI-E 3.0 X1 2st PCI |
Lagring | 2st SATA 6 Gbps (Intel Z77) 4st SATA 3 Gbps (Intel Z77) 2st SATA 6 Gbps (ASMedia ASM 1061) |
RAM | 2 kanaler DDR3 2600*/2400*/2200*/2133*/2000*/1866*/1600/1333/1066 MHz (*OC) Maximalt 32 GB |
LAN | 1st gigabit ethernet (Intel 82579V) Wi-Fi 802.11 b/g/n |
USB | 2st USB 3.0 (I/O, Intel Z77) 2st USB 3.0 (I/O, ASMedia) 2st USB 2.0 (I/O, Intel Z77) 10st USB 2.0 (intern, Intel Z77) |
Ljud | 7.1 Realtek ALC898 6 x 3.5mm 1st S/PDIF |
Video | 1st DVI 1st VGA 1st HDMI 1st Thunderbolt (Mini DisplayPort) |
Precis som så många andra moderkort i klassen lyder färgtemat svart och blått, med svart PCB och blå portar och kylare, tillsammans med en och annan vit. VRM-kylarna är räfflade och håller förhållandevis låg profil och saknar övrig märkning, medan styrkretskylaren tar upp betydligt större yta, har lägre profil och pryds med Asus logotyp. Kylaren pryds med märkningen Dual Intelligent Processors III, som refererar till de två processorer som används för VRM i det Asus kallar Digi+ Power Design. De två processorerna kallas EPU och TPU, där EPU används för energieffektivisering och TPU för prestandaökning. För övrig kylning finns det totalt fem fläktanslutningar, samtliga med PWM-stöd.
Uppsättningen PCI och PCI-E är snarlik övriga moderkort i recensionen, med skillnaden att Asus har valt att utrusta PRO/Thunderbolt med två klassiska PCI-portar. Det finns tre PCI-E X16 för grafikkort, där den tredje precis som på övriga kort är deaktiverad om man inte använder en Ivy Bridge-processor. Det finns två PCI-E X1, på var sida om den övre PCI-E X16-porten. Precis som på övriga kort i recensionen med trekortsmöjlighet för grafikkort så körs portarna i X8/X8 för dubbla kort och X8/X8/X4 för tredubbla.
Uppsättningen SATA-portar är på PRO/Thunderbolt densamma som på både Gigabytes och MSI:s kort, förutom att det inte finns en extra intern port för eSATA som på Gigabytes kort. Två portar är 6 Gbps över Z77, fyra är 3 Gbps över samma krets, och två är precis som på MSI:s kort 6 Gbps över en styrkrets från Asmedia.
Det finns en intern kontakt för USB 3.0, och fem för USB 2.0. Det finns dock inget stöd för Firewire.
Som nämnt längre tillbaka är fasdesignen en av skillnaderna på PRO/Thunderbolt jämfört med originalmodellen PRO. PRO/Thunderbolt använder något färre faser, 8+4 jämfört med 12+4 på PRO. Anledningen till detta kan vara att minska prisskillnaden mellan de två modellerna, eller att Asus helt enkelt ser en annan målgrupp för moderkortet och riktar det mer mot professionella användare än överklockare. Alla moderkortets kondensatorer är av typen solid electrolytic, och alla spolar är ferrite-core. Moderkortet har ingen extra strömtillförsel utan använder enbart traditionell 24- respektive 8-pins kontakt.
På moderkortets I/O-panel återfinns en traditionell PS/2-kontakt ovanför två USB 3.0-portar. För video finns VGA, DVI och HDMI, för ljud finns sex standardkontakter för 7.1-ljud, för nätverk en gigabit-ethernet och för lagring ytterligare två USB 3.0. Det mindre vanliga i uppsättningen är det trådlösa nätverkskort Asus skickar med, med utgång för extern antenn, och såklart den namngivande Thunderbolt-porten som också agerar som Mini DisplayPort.
Asus skickar med standardtillbehör som instruktionsbok, drivrutiner, SLI-brygga, I/O-plåt, två SATA 6 Gbps-kablar och två SATA 3 Gbps-kablar, alla med vinklade kontakter i ena änden. Utöver dessa skickar de med Q-connectors för snabb anslutning av frontpanelskablar, det trådlösa nätverkskort som kan anslutas vid I/O-panelen och en tillhörande antenn. Man får också med en expansionspanel med två USB 2.0-portar och en eSATA.
Kanonbra test! Asus Maximus V Gene ser otroligt trevligt ut!
Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂
Hej på er,
Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)
[quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på… Läs hela »
En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛
Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med… Läs hela »
[quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]
Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉
[quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]
Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.
Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på… Läs hela »
Kört på Maximus V Gene sen i våras och är mycket nöjd, väldigt stabilt kort!
[quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED… Läs hela »