Jämförelse av Intel Z77-moderkort från Asus, MSI och Gigabyte

11

Asus P8Z77-V PRO/Thunderbolt (UEFI)

Asus_protb_ezmode

Det första man möts av (med standardinställningar) är Asus gränssnitt kallat EZ-mode. Gränssnittet kan jämföras med den övre delen av MSI:s Click BIOS, med en enkel och lättförståelig överblick för den viktigaste informationen och de mest grundläggande inställningarna. I övre delen syns tid och datum bredvid information om minnesstorlek, processormodell och klockfrekvenser. Under dessa finns mätarare för viktig information som temperaturer på moderkort och CPU, spänningar för CPU, 5V, 3.3V och 12V samt fyra av systemets fläktar, med en knapp för att expandera och visa samtliga installerade fläktar.

Väl under dessa finns ett fält med enkla inställningar för systemets prestanda. Det finns tre profiler, normal som inte ändrar någonting, Energy Saving som siktar på låg strömförbrukning och Performance som automatiskt överklockar systemet.

Längst ner finns fältet för boot-prioritering, där anslutna diskar kan arrangeras om antingen med tangentbordet eller drag & drop med musen, åter igen väldigt likt lösningen i MSI:s click BIOS. Inställningarna i EZ mode räcker för att tillfredställa en genomsnittlig användare, men överklockare och entusiaster kan kräva ytterligare valmöjligheter och mer avancerade inställningar. Därför finns UEFI:ts andra läge, Advanced Mode.

Asus_protb_main

Väl inne i Advanded Mode möts man av ett gränssnitt som närmare liknar ett traditionellt BIOS. Den första fliken heter Main, och innehåller detaljerad information om UEFI-versionen, CPU och minne. Här finns också tid och datum samt inställningar för säkerhet om man vill lösenordsskydda UEFI.

Asus_protb_aitweak

Nästa flik, Ai Tweaker, innehåller alla moderkortets inställningar för överklockning. Högst upp finns aktuella frekvenser för CPU och RAM, och under det följer inställningen för Ai Overclock Tuner. Inställd på X.M.P. eller Auto kommer denna sköta inställningarna automatiskt, medan inställningen Manual låser upp mer avancerade inställningar för frekvenser, multiplikatorer och dylikt. Längre ner kan använderen också hantera spänningar för både styrkrets, CPU och RAM.

Asus_protb_advanced

Under Advanced hittar man merparten av alla inställningar som inte hör direkt till övriga flikar. Här finns alla inställningar för CPU som inte är överklockningsrelaterade, chipset-inställningar och nätverk. Här justerar man också inställningar för alla lagringskontroller, som SATA, USB och såklart Thunderbolt.

Asus_protb_monitor

Under Monitor ligger all data från moderkortets sensorer som inte syntes under EZ Mode, men också alla inställnignar för fläkthastigheter och kylning.

På det stora hela ger Asus UEFI ett väldigt gott intryck. Gränssnittet är snabbt och smidigt, och implementationen av mus känns inte krystad eller långsam. Grafiken är enkel och inte distraherande. Man kan skifta mellan att ha EZ Mode eller Advanced Mode som standard, och om man föredrar det enklare eller mer avancerade gränssnittet, eller rent av en hybrid som i MSI:s Click BIOS, är en smaksak. Men överlag får det nog sägas att Asus har testets bästa UEFI, och troligen det bästa på marknaden idag.

Mjukvara

Asus skickar med en uppsjö mjukvara med mängder av funktioner, både mer och mindre nödvändiga, och det man hade kunnat fylla en hel artikel i ett försök att gå igenom samtliga i detalj. Istället kommer fokus ligga på de viktigaste och mest framträdande funktionerna och vad de är till för. Istället för att ge funktionerna som helt fristående applikationer har Asus valt att inkorporera både överklockning, systeminställningar och verktyg i ett enda program, där enstaka komponenter kan installeras eller avinstalleras.

Asus_TB_sw_autotune Asus_TB_sw_turbov
Asus_TB_sw_digiplus Asus_TB_sw_recorder

En beskärd del av mjukvaran är tillägnad överklockning och energieffektivisering, i form av programmet TurboV. För den som vill ha en snabb, enkel prestandahöjning finns Auto Tuning som fungerar ungefär som den automatiska överklockningen i UEFI. En sådan överklockning ger dock inte alltid optimala inställningar och kan inte på allvar kompensera för begränsningar i specifika komponentexemplar, så för den som vill ha mer kontroll över sina inställningar finns manual mode, som också har ungefär samma layout och funktioner som manuell överklockning i UEFI. Här finns också DIGI+ Power Control och Sensor Recorder för att ställa in spänningar och representera sensorinformation i grafikform.

Asus_TB_sw_network

Det finns också ett verktyg Asus kallar Network iControl, som enligt tillverkaren ska kunna effektivisera nätverks- och internetprestandan genom att ge olika program olika prioritet i bandbreddsfördelningen. Det finns också ett verktyg kallat USB 3 Boost för att öka USB 3.0-prestandan för en given enhet, någonting vi dock inte fick att fungera på PRO/Thunderbolt, troligen på grund av ett fel på just vårt exemplar. Samma funktion finns dock på Maximus V Gene, och den beskrivs vidare i den delen av artikeln.

Subscribe
Notifiera vid
11 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Kanonbra test! Asus Maximus V Gene ser otroligt trevligt ut!

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂

12 Årtal sedan

Hej på er,
Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på… Läs hela »

Oldvikingschool
12 Årtal sedan

En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛

Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.

12 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]

Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉

Jeppe-boy
Jeppe-boy
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]

Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.

The Mutt
12 Årtal sedan

Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på… Läs hela »

Marquzz
12 Årtal sedan

Kört på Maximus V Gene sen i våras och är mycket nöjd, väldigt stabilt kort!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

[quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED… Läs hela »