Heaton är klar för Mästarnas Mästare och även om det i sig inte betyder att E-sport är en idrott kan vi med hjälp av en kvinnlig doktor till slut förändra bilden av fysiskt underlägsna e-sportare.

Det tog inte många minuter innan motorsågarna varvades upp efter SVT:s tillkännagivande. Hockeylegendaren Tommy Söderström, som annars verkat vara en skön lirare, kunde inte hålla tillbaka känslorna. E-sport är ju ingen sport! Allt är ett skämt! Datorspel är för 10-åringar. Jag kan se framför sig hur Söderström drog målvaktsklubban i buren och sulade benskydden i sargen. Allt med den glödande frustration och det flaxande kroppsspråk som gjorde honom till en mur framför målburen i hockeylandslaget.

Det är som vanligt högljudda protester när Emil “HeatoN” Christensen bryter ny mark för svenska e-sportare. Som mångårig teknik- och träningsnörd är jag personligen själaglad, en frisk fläkt i de svenska folkhemmen och vind i seglet för e-sporten. Jag har haft chansen att stöta på den ikoniska Counter-strike-spelaren ett par gånger i jobbet och att underskatta Heaton i fysiska grener torde vara ett misstag. Hans framgångar som CS-spelare med VM-titlar och mångårig dominans inom sin e-sportgren kan mäta sig med många av de tyngsta namnen i Mästarnas Mästare. Hans hockeybakgrund och bitiga kroppshydda lär också rubba mångas syn av en e-sportare.

Emil håller sig annars kall i tumultet och sprutar lite extra bensin på Söderströms eld genom att låta sin talesperson prata om “trötta bittra gubbar“. 40 000 officiella supporters på Facebook och hundratusentals ytterligare i datorstolar över hela Sverige jublar medan de övar The HeatoN Spray på moddade Söderströms-terrorister. Ok, det senare var kanske påhittat men låter samtidigt fullt rimligt.

E-sport är i mina ögon precis lika mycket sport som schack och frågesport men att kalla det idrott är nog att ta i. Problemet ligger i det faktum att många inte kan skilja på begreppen “idrott” och “sport” där SVT nog både en och två gånger grämt sig att man skrivit “idrott” istället för sport i sitt programupplägg. Idrott ska ju enligt de flesta definitioner, till skillnad från sport, innehålla fysisk aktivitet. Det kan argumenteras att även en CS-match innehåller fysisk aktivitet med blixtrande fingerrörelser på tangentbordet och kirurgiskt precisa handledsdanser med musen. Varva det med de inofficiella grenarna “kast med litet headset” och “krossa tangentbordet med knyten näve” så bränns det både en och annan kalori även i en CS-match. E-sport är mer idrott än många sporter och mindre idrott än vissa sporter. Det är dock av mindre betydelse i just denna debatt – åtminstone om vi ser ur SVT:s ögon.

För faktumet kvarstår – Mästarnas Mästare är ett underhållningsprogram. SVT vill skapa maximal underhållning och dra maximalt antal tittare. Att plocka in Heaton i programmet är som att smälla av en breach charge på en generationsdörr som ingen i programmets historia ens lyckats rubba. Hundratusentals ungdomar som knappt är gamla nog för att ha sett gryniga videokrönikor om Stenmarks framgångar och tror att “public service” är en TV-serie på Netflix kommer att bänka sig framför Mästarnas Mästare. Det är en home run för SVT. Söderströms, i mina ögon fantastiskt underhållande, sågningar är ironiskt nog guld värda för både Mästarnas Mästare och Heaton själv. Hypen är verklig!

bildkälla: HLTV.org
Emil “HeatoN” Christensen är ett kraftpaket på flera sätt. bildkälla: HLTV.org

Jag har som sagt träffat Emil och det är ingen kille som är rädd för varken frivikter på gymmet eller för att spotta i nävarna och göra vad som krävs för att lyckas. Jag tror att Emil kommer att både ge en nyanserad bild av e-sportare som enligt Söderströmsmallen verkar vara både fysiskt och socialt handikappade. Emil kommer kanske få svårt att bräcka Martin Lidström i en närkamp (OS-brottare) men bör knäcka de flesta i en armbrytning samtidigt som CS-reflexerna är som stöpta för nattduellen.

Med handen på hjärtat tror jag samtidigt inte att Emil kommer att ta hem titeln. Jag blir gärna överraskad men att den pensionerade CS-legendaren på någon vecka, efter sen inbjudan till programmet, ska kunna hitta uthålligheten och formtoppningen för att leverera i tävlingens alla delmoment är nog en övermäktig uppgift även för Heaton.

De bittra gubbarnas kryptonit heter dock inte Emil. Hon är inte ens kille.

Heaton är med det sagt helt rätt e-sportare att använda som murbräcka för en ny generation av “sportutövare”. Med en fysik som ironiskt nog matchar bättre med hans hockeybakgrund än CS-spelandet kommer den hyllade mästaren att visa vägen för e-sportare i Sverige och öppna ögonen hos svenska folket.

De bittra gubbarnas kryptonit heter dock inte Emil. Hon är inte ens kille.

När generationsdörren ligger i spillror på marken och Heaton heroiskt desarmerat de första tunga försvarsmurarna skickar vi nämligen in Maddelisk. Madeleine “Maddelisk” Leander har inte samma ikoniska status inom den svenska e-sportvärlden och inte heller den långa meritlista inom e-sport som Heaton kan skryta med. Ser du däremot till helheten, ser du till vad som krävs och premieras i Mästarnas Mästare är det som att gud själv, eller i alla fall Micke Leijnegard, skapat sin egen spelkaraktär för programmet.

Madeleine är världsmästare i Starcraft 2. Hon har en doktorand i matematik. Samt är numera kanske världens bästa kvinnliga street workout atlet.

Maddelisk är en förebild för mig personligen och hennes framgångar inom vitt skilda områden är för mig svårt att ens förklara i teorin. Jag vet inte vad som får Madeliene att ticka men jag skulle vilja se Söderströms min när hon gör en slow muscle up under gripkraft-momentet eller vandrar på händerna genom hinderbanan. Jag har tränat med Sveriges bästa street workout-atleter här i Malmö och spelnörden och matematiksnillet Maddelisk klarar styrkemoment som kan få dessa killar att skaka uppgivet på huvudet.

Sportidrott
Bildkälla: Wikipedia

Om trötta bittra gubbar har svårt att ta datorspelande killar på allvar finns kvinnlig e-sportare nog inte ens på världskartan. När Heaton är klar med Mästarnas Mästare och manglat ner de första murarna hoppas jag SVT låter oss skicka in kryptonittjejen Madde. Då skulle den där sista välbarrikaderade försvarsmuren hos hela svenska “idrottsfolket” komma att smälla likt en zergling-pinata. Madelienes smittsamma leende och positiva personlighet skulle lysa igenom rutan och troligtvis smälta även Söderströms isiga hjärta.

Faktum kvarstår samtidigt att e-sport enligt dagens definition inte är någon idrott. I framtiden kan viftande VR-handkontroller och löpband under fötterna komma att ändra på detta men tills dess är e-sport utan tvekan en sport och en på många sätt jäkligt underhållande sådan. Det jag tycker är allra roligast med våra två största e-sportstjärnor är att de kan nyansera e-sporten genom att visa att de som utöver den och som når störst framgångar är sanna atleter och idrottare. Heaton och Maddelisk kan visa att fysisk idrott och e-sport inte behöver vara varandras motsatser utan snarare kan vara en vinnande kombination. Något som både hurtiga svenska idrottsutövare och stillasittande datorspelare bör ha i åtanke.

E-sport är alla gånger här för att stanna och jag kan garantera att det inte slutar med en skjutglad CS-legend i Mästarnas Mästare utan förhoppningsvis bara bäddar för en matematikdoktorand med Pippi Långstrump-gener.

DreamHack Human Flag
Street workout paus på DHS2016 där jag senast träffade Heaton – även vi nördar kan!

Tidigare krönikor

E-sport som sport
Tycker du att E-sport bör accepteras som en riktig sport?
Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
8 Årtal sedan

Det verkar som att du får på tok för lite cred för denna texten! Snyggt jobbat! Jävligt bra bara! Kanonbra att du belyser Maddelisk också, hon förtjänar också att få mediautrymme!

Tobbe
8 Årtal sedan

Riktigt bra skriven text Anton, det märks att du brinner för jobbet!
Bra med ett positivt och nyanserat inlägg i debatten, skadar inte med lite intellektuell analys när det kommer till sport 😉 Utövar själv styrkelyft, är samtidigt intresserad av allehanda tekniska prylar samt spel, och jag ser ingen motsats i det, vilket jag tror herr Söderström gör.

Magnus
8 Årtal sedan

Med tanke på att en golfare är med i programserien, så kan alla hålla tyst (inkl. Söderström) och njuta lite istället.

8 Årtal sedan

Har du missat detta?
Även sporter som inte är direkt fysiskt krävande, till exempel schack, kräver att utövaren är i fysiskt god kondition för att orka hålla den mentala skärpan. Det är svårt (omöjligt?) att hitta någon i världseliten som *inte* har hårda fyspass på veckoschemat.

Roger
Roger
8 Årtal sedan

Svenska Bilsportförbundet har tagit till sig e-sporten