Att förhandsboka ett grafikkort för 15 000 kronor utan fullständiga specifikationer eller ens tillstymmelse till prestandaresultat att luta sig tillbaka på är närmast idioti.

 Detta är en krönika. Här presenterar krönikören sina personliga åsikter. 

Geforce RTX 2080 Ti får mig och många andra svultna gamers att fnissa som små nyförälskade skolflickor som träffat drömprinsen. Nvidias vd Jen-Hsun Huang kunde förvisso kapat en timme på sin marathonlånga presskonferens under måndagskvällen men företagets satsning på strålföljning, även mer känt som raytracing, är minst sagt efterlängtad. Nvidia gav mig och de drygt 200 000 andra som följde eventet live på Twitch en spännande genomgång i hur företaget nu på allvar tar upp jakten på fotorealistisk grafik.

Tillsammans med bland andra svenska utvecklarna Dice kunde man effektfullt visa hur mynnigselden från en stridsvagn med hjälp av RTX-rendering kan reflekteras i dörren på en välpolerad 40-tals Ford. Även när vi alltså inte ser själva mynningselden direkt i bildrutan. En lektion av 3D-grafiksrendering som nog många kunde ta lärdom av och som givetvis visade på fördelarna med strålföljning i 3D-grafik.

Samtidigt, ska vi vara lite mer kritiska eller åtminstone realistiska var det ju inte direkt fotorealistisk grafik man bjöd på i sina demonstrationer. Visst framtidens spel kommer att kunna erbjuda avsevärt trevligare ljus- och skuggeffekter och enligt Nvidia finns det ett 20-tal spel som är på väg att få stöd för företagets RTX-teknik. Till och med min storfavorit PUBG ska få stöd för raytracing “inom kort”.

Nvidias vd Jen-Hsun Huang presenterar Geforce RTX 2080 Founder’s Edition Live på Gamescom.

Men vad är egentligen “inom kort”? Samt hur kommer RTX att implementeras i dessa titlar, vad blir liksom den slutgiltiga vinsten för mig som spelare att aktivera raytracing. Samt den oundvikliga fråga, vad kommer de mer avancerade skugg- och ljuseffekterna att kosta i prestanda?

Nvidia visade inte upp ett enda jämförande prestandatest under sin drygt 2,5 timmar långa presentation. Inte en tillstymmelse till indikation på hur stora prestandaökningar vi kan se mellan Geforce RTX 2080 Ti och Geforce GTX 1080 Ti i vanliga spel. Eller för den delen alltså hur mycket prestanda dessa häftiga RTX-effekter faktiskt kostar när de väl aktiveras. Det enda vi fick var ett löfte om att RTX 2080 Ti levererar minst dubbel prestanda mot GTX 1080 Ti i Ett syntetiskt prestandatest.

Rekordhöga prislappar utan fullvärdiga specifikationer

Samtidigt öppnar Nvidia upp för förhandsbokningar av sina grafikkort hos Svenska återförsäljare och det är rekord i både prislappar och förvirring. Timmarna efter lanseringen hade merparten av de Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti-grafikkort som listats hos återförsäljare fortfarande inte några klockfrekvenser noterade och prislapparna är – hissnande.

Nvidias efterträdare till Geforce GTX 1080, namnen RTX 2080, har en prislapp som ligger på mellan 9 000 till 11 500 kronor. Flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti i sin tur kan du i enstaka fall få tag på för drygt 13 000 kronor, de flesta modellerna ligger dock över 14 000 kronor och några modeller över 15 000 kronor. Jag låter det sjunka in.

Över 15 000 svenska kronor för ett konsumentgrafikkort.

Som referens lanserades Geforce GTX 1080 med ett riktpris på 7 699 kronor och Geforce GTX 1080 Ti med en rekommenderad prislapp på 8 500 kronor. Med andra ord har instegspriset för Nvidias flaggskepp ökat med 55 till 82 procent beroende på vilka tredjepartsmodeller vi jämför med.

Denna prisökningen vill alltså Nvidia att gamers som Du och Jag ska svälja rakt av och förhandsboka utan en tillstymmelse till faktiska prestandasiffror, eller för den delen i vissa fall fullständiga specifikationer, i sikt.

Som gamer och grafiknörd är jag verkligen uppspelt över Nvidias nya Geforce RTX-familj

Med ett GPU-landskap som det senaste året fått Sahara-öknen att se livskraftig och levande ut är det inte svårt för Nvidia att slå världen, eller åtminstone gamers, med häpnad. Satsningen på raytracing är samtidigt genuint välkommen och riktigt lovande för framtiden. Som gamer och grafiknörd är jag verkligen uppspelt över Nvidias nya Geforce RTX-familj av grafikkort och vill givetvis ha ett eget kort. Men Nvidias nya prissättning och sättet man hanterar lanseringen i form av vilken information man släppt och vilken information man inte släppt får rejäla varningsklockor att börja ringa.

Nvidias Geforce RTX 2080 Ti kommer utan tvekan vara världens i särklass kraftfullaste konsumentgrafikkort. Det kan en femteklassare räkna ut med hjälp av referenskortets specifikationer. Jag rekommenderar samtidigt alltid konsumenter att vänta in oberoende tester innan man köper en produkt och så i synnerhet i detta fall med Nvidias väldigt utstuderade lanseringsplan som hittills undvikt all konkret och mätbar data. Om inte annat borde vi som konsumenter sätta ner foten och visa alla företag att denna formen av produktlanseringar inte borde löna sig. Helt ärligt är det närmast idioti att lägga en månadslön på att förhandsboka ett grafikkort som du faktiskt inte sett en enda prestandasiffra på.

Det billigaste Geforce RTX-grafikkoret – Prislista för svenska modeller

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
47 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Joachim
Joachim
5 Årtal sedan

Jag misstänker att prestandaskillnaden mellan 1080 TI och 2080 TI kommer likna TNT2 Ultra mot Geforce 256. Vi som är gamla nog att komma ihåg våra Riva128 kort och TNT serien och sedan Geforce serien har redan upplevt detta. TNT serien var bra på att knuffa texturer…. men de var inte riktiga 3D kort. Geforce knuffade polygoner och var äkta 3D. I benchmarks från ca 1999 – 2000 (circa) så var ibland TNT serien snabbare än Geforce. Kan det vara så att dagens spel o benchmarks kommer visa 2080 TI som ungefär lika snabb som 1080 TI? RTX serien kommer… Läs hela »

Johan Haglert
Johan Haglert
5 Årtal sedan
Reply to  Joachim

1-2 år? Skulle Nvidia skita i 7nm? Bara välja att haka på sent?

Morkul
5 Årtal sedan

Det borde väl vara en stående rekommendation att aldrig köpa hårdvara utan att ha läst oberoende tester. Detta gäller ju allting från diskmaskin till grafikkort.

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Skarp krönika, nog din bästa – av de jag läst! Jag antar att ni nu inte kommer få gratis testexemplar från Nvidia – BRA, för då kan man lita på att ni förhåller er opartiska (under förutsättning att ni inte får exklusiva förmåner av konkurrenterna;). Jag kan visserligen närapå ingenting om RT, men rent allmänt anser jag, att som princip bör gälla, att inget hårdvaruföretag borde (få) utveckla generella funktioner, och då särskilt inte för gaming. Visserligen utvecklar både Nvidia, Amd och Intel mjukvara, men det bör begränsas till drivrutiner, till vilka då generella funktioner adapteras. Utvecklingen av generella funktioner… Läs hela »

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Ja absolut Anton, skämt åsido, men det är alltid lite suspekt med bidrag från de som skall granskas. Utan att anklaga, men om jag förstått rätt, så bestod er testutrustning (den som till stora delar stals) av bidrag från tillverkare. Hur det än förhåller sig, så litar jag på er! Men hur är det nu, har ni lyckats få igång en ny teststudio? Tycker det varit lite för sparsamt med tester på senare tid. /jb

5 Årtal sedan

Nu vet vi inte när embargo ligger, men korten kommer 20e September, så gissningsvis runt då? Eftersom vi har 14 dagar ångerrätt i Sverige så är det ju bara att avbeställa eller lämna tillbaka om man inte är nöjd med tester.

Själv köper jag typ aldrig nytt oavsett pris, bättre begagnat för flera tusen billigare sitter aldrig fel, men för den som vill ha det bästa på första dagen så kan jag förstå att det lockar att förhandsboka.

5 Årtal sedan

Håller fullständigt med dig Anton!

Med tanke på Huangs ständigt upprepande “Amazing” och “10 Gigapixel” låter det snarare som ett desperat marknadsknep att få så många att förbeställa och köpa ett RTX-kort redan nu utan att man vet hur de står mot 10xx-serien i dagens spel.

PS. Nu får ni väl ändå fixa profilhanteringen, hur mycket ska man behöva tjata och aldrig få svar. Skärpning NH!

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Jag har akdrig brytt mig om min profil, men när jag tummar på den, så händer ingenting?

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Uppe i VÄNSTER hörn finns länkarna “Logout” och “Min profil” (HÖGER: Facebook, Twitter mfl), och vid TUMME på “Min profil” så loopar jag tillbaks till huvudsidan. Så är det i Chrome (Android surfplatta). /jb

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Då är det verkligen en ordentlig skillnad mellan dator – vilket jag antar att din skärmdump härör från, och min surfplatta (Lenovo TAB4, Chrome, Android), för den raden visas inte alls! Kollade även hur det blir i Firefox, inte heller i den visas raden. Så era webbutvecklare får nog kolla igenom koden och se vad som felar. /jb

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Längs upp på min sida ser inte alls ut som din. Har du inte den där svarta baren där för att du är inloggad som WordPress admin?

5 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Tror inte det blir så dåligt kliv som många spår på nätet men det kommer inte vara ett lika stort hopp som GTX Maxwell till GTX Pascal..

Tyvärr har ju priset ökat mer än det förmodade prestandaklivet men det kanske förklaras av den stora kretsen och dess Tensor-kärnor.

Om Nvidia kan rensa sina lager av 10xx-kort och få lite konkurrens av AMD i början av nästa år så kan vi börja se lite mer humana priser i alla fall i mellanklassen.

zpnk
5 Årtal sedan

Blir ju även svårt att jämföra när de nya korten räknas i “Giga-rays” och “RTX ops” medan de gamla räknats i “Giga flops” när det kommer till beräkningskraft… Ungefär som att släppa en bil som har 275 oxkrafter jämfört med gamla bilmodellen som hade 235 hästkrafter. Dessutom en fysisk skillnad där gamla korten saknade ray tracing i kärnan… Inget jag kunde se i presentationen visade några som helst siffror, bara spelscener där det tom kan se bra ut med en konsol. Sen tycker iaf jag att det var ganska lustigt att man verkar ha slopat SLI och gått över till… Läs hela »

David Sedano
5 Årtal sedan

Anton, med tanke att Nvidia gått över till NVLINK för att koppla ihop två grafikkort. Kommer moderkorten att behöva nytt hårdvarustöd för denna nya teknik?

JB
JB
5 Årtal sedan

Detta (RT) är enligt mig spetsteknologi, med förmodligen rejäla utvecklingskostnader som Nvidia nu vill (måste?) få betalt för, inget som alla datorspelare måste ha – i dagsläget. Bara att hoppas att inte anpassningar (applicering av “degraders” – bromsklossar) i spel/drivrutiner reducerar tidigare kortgenerationers förmåga. /jb

Nils45
Nils45
5 Årtal sedan

Förstår inte problemet? Jag har bokat dom kort jag eventuellt är intresserad av hos flera ÅF. Finns inte tester vid lansering avbokar jag. Finns tester, som visar på för dålig prestandaökning, avboka. Och som nån annan sa, 2 veckors ångerrätt via dostansavtalslagen, mer utrymme för teser att dyka upp.

Problemet är snarare om man ÖHT är villig att hosta upp dessa summor, även om testerna visar på bra skit. Det är mer dilemmat man måste fundera över, förbokning eller ej, 14 000 för ett jävla grafikkort är ju helt sjukt, motsvarar ju typ resten av komponenterna i burken tillsammans!

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Nils45

Finns flera problem men ett av dem är marknadsföring. Företag boostar sina siffror enormt med förbokningar och även om produkten sålt dåligt kommer vi få veta att det minsann är en stor succé för vi sålde X miljoner redan innan launch. Högst irriterande fenomen som förekommer idag.

Sedan har vi förstås det moraliska i att beställa/tillåta beställning av en produkt som faktiskt inte finns ännu. Men det är en fråga för ett annat tillfälle.

Lolas
Lolas
5 Årtal sedan

Månadslön? Mindre än hälften av lönen om Jag köper dyraste.

Köper hellre en 1080 ti, 15 lax för ett grafikkort är sjukt

Mikael Schwartz
Admin
5 Årtal sedan

Först och främst vill vi berömma (nästan) alla som deltagit i diskussionen till Antons krönika. Det är verkligen jätteroligt att se hur en bra nivå går att hålla även när det är ett ganska känsligt ämne som diskuteras.

Vi har plockat bort en kommentar som innehöll både personangrepp och hot mot krönikören. En polisanmälan kommer att upprättas inom kort. Detta är dock ett av många inlägg här i kommentarsfältet och alla som lyckats hålla sig inom ramarna så att säga ska ha en stor klapp på axeln.

JB
JB
5 Årtal sedan

DET VAR SOM FAAAN, URSÄKTA KRAFTUTTRYCKET, MEN SICKNA TOTAL MORRONZ SOM GÅR FRITT!!! JA ANMÄL FANSKAPET, LÅS IN OCH DROPPA NYCKELN I KANALEN. (Edit: Kan man väl åtminstone ändå få hoppas på)

VI MED BREDA AXLAR STÅR ALLA BAKOM ER – SÄRSKILT DÅ ANTON!!!

FRI PRESS, FRI MEDIA, UTAN HOT OCH TRAKASSERIER!!

Morkul
5 Årtal sedan

Allvarligt talat så fick jag en klump i halsen när jag läste detta. Tycker extremt bra om NH inte bara för att ni gör ett bra jobb men också för att det är inte mycket inte pajkastning här. Då att få höra att det förekommer rena hot på grund av en åsikt om ett grafikkort?

Hoppas att alla mår bra och inte slutar på grund av hot!

Keep up the good work boys!

Jonas
5 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Hur kan man bli så upprörd över en krönika? Tycker ni håller en bra nivå på detta och att man skall tänka på de saker du skrivit i denna krönika innan man kastar sig handlöst på köpknappen. Hoppas vi slipper mer av denna typ av dumheter. Samt tack för en trevlig sida!

Denny
5 Årtal sedan

Bra skrivet,

5 Årtal sedan

15K är hiskeligt dyrt för mig och säkert många fler. Jag har inte ens de pengarna att lägga på en hel speldator. Min maxbudget ligger kring 10-12K för hela paketet. Ett graffe får kosta max 3000 Kr för mig. Går de ens i framtiden få tag dugliga spelkort i den prisklassen? Eller ska de här med PC gaming bara bli nåt för rikare folk så kallat “fint folk” och inte vanliga arbetare? Kan detta vara ett hot mot PC gaming och återigen pusha folk mot konsolspelande istället då det blivit för dyrt och ej prisvärt helt enkelt? Blir lite orolig… Läs hela »

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Joakim Ågren

Visserligen står den svenska kronan lågt ft, men det är inte hela förklaringen. Nvidia har förmodligen satsat massor med pengar i utvecklingen av denna generation GPUer, en investering som de nu tror att de kan få betald av sina kunder/användare. Men om stora flertalet av dessa har det som du (och det är många!), då kommer inte detta att gå ihop, och den stora frågan blir då, vad händer då – med Nvidia? Jag tror och hoppas att Amd och Intel – om de nu får till något – har en något mer jordnära och realistisk syn på utvecklingstakten, och… Läs hela »

Bewise
5 Årtal sedan

Som övriga har sagt modigt och bra skrivet, det behövdes en krönika som denna!

Stefan
Stefan
5 Årtal sedan

Det är attans vad priserna har dragit iväg vad gäller grafikkort. Mitt nuvarande 1080 Ti köpte jag för 7 500 kr i april förra året. Tyckte redan då att det var mycket pengar för ett grafikkort. Men detta börjar ju bli löjligt.

Simon
Simon
5 Årtal sedan

Så jävla vettig krönika!

5 Årtal sedan

Jag förstår inte uppståndelsen… 1. Detta är första generationens kort med hårdvarustöd för raytracing. Kommer att prestera raytracing enormt mycket bättre än tidigare kort, men med stor sannolikhet ändå inte tillräckligt bra för att det ska vara användbart i spel. (Ungefär som när Hairworks introducerades.) Med nästa generations kort kanske man kan börja använda raytracing i praktiken. 2. Prislapparna är inte heller så överdrivna. Inse att a) svenska kronan är rekordlågt värderad i förhållande till USD, b) det är frågan om ganska stora chip som har låg yield, och c) RTX 2080 Ti motsvarar vad som i tidigare generationer heter… Läs hela »

5 Årtal sedan
Reply to  Olle P

Låg yield är det nog inte. 12nm är en väldigt mogen process. Varför skulle stora chip resultera i låg yield?

5 Årtal sedan
Reply to 

En given process genererar (i genomsnitt) ett visst antal fel per wafer.
Stora chip innebär en större sannolikhet att ett eller fler av felen hamnar på en känslig del av chipet, dessutom på en större andel av antalet chip per wafer.
Detta resulterar i lägre yield än med mindre chip.

hugo
hugo
5 Årtal sedan

Tycker ser ut som… Har lager av gamla kort på hyllan hos butiker och lager … Sätt högt pris på nytt kort. Ny funktion ” raytracing” låter bra…. Tills gamla grafikkorts modeller slutsålda… Få se sen ?.. Köper användarna det?.. ifrågasätter de priserna ?. Nej Fortsatt högt pris annars . vs ja Måste sätta lägre…. ungefär är också beroende på konkurrens ser ut ?. Raytracing vad har hänt på den fronten, Sen amigan för 30 år sen ? Sen ska man ha användning av allt. Stor bra skärm till börja med (27 tum för litet)… hur många har det ?… Läs hela »

JB
JB
5 Årtal sedan

Hur gick det med polisanmälan?