Varför bygga en egen NAS?

Att bygga en egen hemmaserver skiljer sig egentligen inte nämnvärt från att bygga en egen dator för spel eller arbete. Men medan ren prestanda eller prestanda per krona tenderar att vara högsta prioritet för en vanlig dator så är snarare energieffektivitet och anslutningsmöjligheter de viktigaste egenskaperna när du bygger en NAS.

Det går egentligen alldeles utmärkt att använda i princip vilken dator som helst som NAS med rätt mjukvara, vilket kan vara värt att ha i åtanke om du byggt en ny speldator och har komponenter till övers från ett tidigare bygge. Ska du däremot bygga en NAS från grunden är det däremot bra att exempelvis satsa på en strömsnål processor (till exempel Intels Atom- och Celeron-familjer) och ett chassi som dels går att gömma undan så som du vill och dels har möjlighet att relativt enkelt lägga till och ta bort hårddiskar. Det finns bland annat chassin med hot swap-möjlighet, så att du kommer åt dina hårddiskar direkt från chassits framsida via slädar snarare än att behöva skruva loss chassisidan.

Med NAS-chassin som Silverstone DS380 kan du snabbt byta ut hårddiskar i en hemmabyggd server.
Med NAS-chassin som Silverstone DS380 kan du snabbt byta ut hårddiskar i en hemmabyggd server.

Så vad är fördelarna med att själv bygga sin NAS? Här nedanför följer några goda anledningar att överväga ett hemmabygge:

  • Mer kontroll – När du bygger din egen NAS och installerar ditt eget operativsystem väljer du själv exakt vad som ska köras på den. Du kan installera ett mycket tunt operativsystem i grunden, exempelvis baserat på Linux eller BSD, och sedan lägga till specifikt de funktioner du vill att den ska ha. På så sätt sparar du både minne, lagring och ström.
  • Fler möjligheter och bättre prestanda– Tillsammans med möjligheten att köra så lite du vill på din egen NAS finns också möjligheten att köra precis så mycket du vill. Använder du en X86-processor i grunden kan du köra i princip vilken mjukvara som helst på din NAS, och du är inte låst till endast vad som finns tillgängligt till din tillverkares ekosystem. Det finns till exempel ingenting som hindrar dig från att köra en spelserver eller gräva efter Bitcoins, om du så vill. Beroende på vad du är ute efter för energieffektivitet kan du även bygga en betydligt kraftfullare lösning än vad färdiga NAS-lösningar, lämpligt om du till exempel även använder NAS:en för videoomkodning.
  • Enklare uppgradering – I de flesta färdiga NAS-alternativ kan du enkelt uppgradera själva hårddiskarna, och i flera fall även minnet. Men med en NAS du bygger själv kan alla komponenter uppgraderas efter dina behov. Om du vill ha en kraftfullare processor eller ett tystare chassi efter något år så är det bara att byta.
  • Lärorikt – För dig som kanske inte har byggt en hemmaserver innan kan du lära dig mycket om hur nätverkslagring och relaterad teknik fungerar genom att installera och konfigurera allting själv.

Om du väljer att bygga en egen NAS är det också värt att tänka på att Windows i regel inte är det bästa valet av operativsystem som konsument. Ska du bygga en speldator är det såklart desto mer värt pengarna att köpa en Windows-licens om du inte redan har en, men i en NAS kommer du med största sannolikhet inte dra nytta av de funktioner som gör att Windows är väl lämpat för en skrivbordsdator, eller funktionerna som utmärker serverutgåvan.

Istället är det Linux (eller dess kusin BSD) som är förstahandsalternativet, då det dels är gratis och dels finns i en uppsjö olika varianter som lämpar sig specifikt för serveranvändning. För dig som inte har mycket erfarenhet av Linux kan exempelvis Ubuntu, Fedora eller Linux Mint vara bra alternativ, då de använder grafiska verktyg för att installeras och kommer färdigkonfigurerade med skrivbordsmiljö och ett urval standardprogram. Det finns även populära alternativ som FreeNAS (baserat på FreeBSD), som är särskilt lämpat för lagringsservrar.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Karjalainen
7 Årtal sedan

Om man vill köra en hembyggd NAS, kan jag tipsa om unRAID.
http://lime-technology.com
Det kostar från $59 och uppåt, beroende på hur många diskar man vill köra med.
Man kan testa en obegränsad trial-version i 30 dagar.

Ctrl
7 Årtal sedan

ASROCK C2750D4
8gb ECC
Silverstone DS380 + Strider SFX 450w
8*2TB

kör FreeNAS och tycker det fungerar prima. Har möjlighet till att köra mer i framtiden med kraften och möjligheterna med det kortet.

Wiman
Wiman
7 Årtal sedan

Windows Server är alldeles utmärka som Filserver (NAS), då med teknologin “Storage Spaces”
Speciellt då MS Server ersätter SAN i allt större utsträckning på företag

Wiman
Wiman
7 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Håller helt med, det är helt andra kriterier till en företagslösning.
Min poäng dock, är att Win8 och uppåt har Storage Spaces inbyggt
Det är mycket enklare, stabilare och framtidssäkert att ersätta RAID med StorageSpaces.
Flytta RAID diskar till annat RAID kort, nej tack… flytta StorageSpaces diskar har inte samma problematik.
Exempelvis Win10 som NAS med X antal diskar, är lättare att hantera än linux + raid

Gör gärna en djupdykning, där ni jämför RAID med StorageSpaces =)

7 Årtal sedan
Reply to  Wiman

Man behöver inte använda raid på Linux. LVM funkar precis lika bra, om inte bättre, som Storage spaces.