Varför köpa en färdig NAS?

Medan det precis som med andra sorters datorer finns flera bra anledningar att bygga en egen NAS så finns det såklart också goda anledningar till att marknaden för färdiga NAS-lösningar har vuxit så kraftigt som den har. Alla bygga själv är inte för alla, och för både mer och mindre erfarna datorbyggare kan det i många fall vara bäst att köpa ett helhetspaket.

Sponsrat: En NAS du kan använda som ett gigantiskt USB-minne

Här nedanför sammanfattar vi några av de viktigaste fördelarna med att köpa en färdig NAS i butik:

  • Snabbt och enkelt – Med en färdig NAS behöver du inte lägga alla de timmar som kan gå åt för att konfigurera en hemmaserver från grunden. NAS:en kommer färdig med operativsystem och den viktigaste mjukvaran, och i regel är du igång och kan börja spara filer på enheten inom några minuter.
  • Utrymmeseffektivt – Även om det går att själv bygga små datorer med exempelvis Mini ITX-moderkort så kan en NAS-tillverkare skräddarsy betydligt mindre lösningar genom att exempelvis använda en egen formfaktor på moderkort, nätaggregat och andra komponenter.
  • Kostnadseffektivt – I många fall går det att komma undan billigare genom att bygga egna datorer än att köpa färdiga, men det är inte lika självklart för en NAS. Idag går det att hitta NAS:ar utan medföljande hårddisk men med fullfjädrad funktionalitet för nedåt 1 500 – 2 000 kronor om du nöjer dig med en eller två hårddiskplatser. I den prisklassen är det svårt att kunna bygga en lika strömlinjeformad lösning med nyköpta delar, utan du kommer i så fall behöva köpa begagnat eller använda andra delar du har liggande sedan tidigare.
synology_software
Många NAS:ar kommer med kompletta ekosystem, och mängder av användbara funktioner och appar. I exemplet ovan: DiskStation Manager från Synolgy.

De flesta färdiga NAS-lösningar har stöd för de vanligaste delningsprotokollen, exempelvis Samba (SMB) och FTP, men olika tillverkare erbjuder en varierande mängd extra funktioner för dig som vill göra mer än bara dela ut filer på nätverket.

Bland annat har aktörer som Qnap, Synology, Asustor och Buffalo fullfjädrade ekosystem med nedladdningbara appar, så att du kan använda din NAS som exempelvis mediaserver, VPN-server eller webbserver. På så sätt kan du få en hel del av samma funktionalitet du kan få med en egenbyggd server, men inte nödvändigtvis med samma mängd inställningsmöjligheter.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Karjalainen
7 Årtal sedan

Om man vill köra en hembyggd NAS, kan jag tipsa om unRAID.
http://lime-technology.com
Det kostar från $59 och uppåt, beroende på hur många diskar man vill köra med.
Man kan testa en obegränsad trial-version i 30 dagar.

Ctrl
7 Årtal sedan

ASROCK C2750D4
8gb ECC
Silverstone DS380 + Strider SFX 450w
8*2TB

kör FreeNAS och tycker det fungerar prima. Har möjlighet till att köra mer i framtiden med kraften och möjligheterna med det kortet.

Wiman
Wiman
7 Årtal sedan

Windows Server är alldeles utmärka som Filserver (NAS), då med teknologin “Storage Spaces”
Speciellt då MS Server ersätter SAN i allt större utsträckning på företag

Wiman
Wiman
7 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Håller helt med, det är helt andra kriterier till en företagslösning.
Min poäng dock, är att Win8 och uppåt har Storage Spaces inbyggt
Det är mycket enklare, stabilare och framtidssäkert att ersätta RAID med StorageSpaces.
Flytta RAID diskar till annat RAID kort, nej tack… flytta StorageSpaces diskar har inte samma problematik.
Exempelvis Win10 som NAS med X antal diskar, är lättare att hantera än linux + raid

Gör gärna en djupdykning, där ni jämför RAID med StorageSpaces =)

7 Årtal sedan
Reply to  Wiman

Man behöver inte använda raid på Linux. LVM funkar precis lika bra, om inte bättre, som Storage spaces.