Artikel  Det är högsommar, himlen är blå, solen skiner och det är stekhett. Förutsättningarna kunde inte vara bättre för ett överklockningsevent av det extrema slaget. För tredje året i rad så arrangerar Gigabyte en stor överklockningstävling som sträcker sig över hela världen. Värdens bästa överklockare samlas för att slå rekord och vinna ära och berömmelse.

Årets Europafinal av Gigabyte Open Overclocking Championship går av stapeln på Meliã Palas Atenea Hotel, Palma de Mallorca mitt i gassande solsken, palmer och vackra stränder och givetvis är NordicHardware på plats med paraplydrinkar och liveuppdatering under tävlingens gång.

gooc2

Som enda nordiska tidning, är vi på plats för att ta tempen på tävlingen och dess deltagare. Från och med klockan 12.00, fredagen den 16 juli, så kommer vi att blogga live från eventet där vi kommer att skriva löpande om tävlingarna som pågår större delen av dagen. Utöver liverappporter i text bjuder vi på bilder och vår utsände Jonas “Mean Machine ” Klar svarar på frågor och kommentarer direkt i chatten.

Vi kommer givetvis att hålla ett extra öga på Elmor och försöka få lite kommentarer från honom vartefter tävlingen fortlöper. Vi hoppas även kunna prata lite med Gigabyte om överklockning och deras planer för framtiden.

Här nedan kommer livebloggen gå att följa så skriv upp er för en påminnelse så att ni inte missar något av tävlingen. Mer information om tävlingen och dess deltagare hittar ni på nästkommande sidor.

 


Första gången denna tävling avgjordes hade vi en egen delfinal i Sverige som NordicHardare rapporterade ifrån då, men i år har det gått lite annorlunda till. Gigabyte annordnade istället en onlinebaserad tävling där en person från varje region skulle utses och denne fick då åka till Europafinalen. För svensk del så kan vi glädja oss åt att den nordiska tävlingen vanns av Jon “Elmor” Sandström och därför har vi svenskt på startfältet inför Europafinalen. En annan skillnad mot tidigare år är att nu är det endast en person från varje region som får vara med, dvs. inga lag om fler personer. Jon står alltså helt ensam mot tufft motstånd i finalen som har flera kända namn på startlistan. Mer om det senare. Mer som är nytt för i år är att man inte har några 3D-benchmarks överhuvudtaget, vilket kan tyckas vara märkligt.

gigabyte-gooc-2009-300x210

I Europafinalen tävlar totalt 17 personer. Första pris är en prissumma på 3 000 USD tillsammans med lite sponsorprodukter, och sedan givetvis en biljett till värdsfinalen i Taiwan senare i september. Det är dock inte bara en person som går vidare dit utan de fem främsta kommer att gå vidare till finalen.

Vi pratade tidigare om att det inte var några 3D-benchmarks med i tävlingen och vi vet inte riktigt varför man har valt att göra så. Istället så tävlar man i fyra olika benchmarks som alltså endast baserad på CPU- och minnesprestanda.

Tävlingen är uppdelad i två rundor. Första rundan varar i två timmar mellan 12:30 och 14:30. Då är det Pi Fast och MAXMEM som ska benchas. PiFast beräknar Pi (likt superpi) och MAXMEM beräknar minneslatenser och bandbredd. PiFast är nästan enbart beroende av CPU medans MAXMEM kanske föredrar snabba minnen i första hand. Andra rundan börjar kl 14:40 och slutar kl 16:40 och då är det, mer kända, SuperPi och wPrime som ska benchas. Mellan rundorna är det en 10 minuters rast och vi hoppas kunna hugga Elmor för en kommentar där emellan.


En snabb titt på deltagarna visar att det inte är några dåliga deltagare i tävlingen. Flera kända namn sticker genast ut i listan och nästan alla deltagare ligger högt upp på Hwbots ranking över värdens bästa överklockare. Här följer den kompletta listan över samtliga deltagare.

Nick: Land:
Aerou Tjeckien
Billy-The-Kid Portugal
Elmor Sverige
Erdemolkun Turkiet
Hipro5 Grekland
Jabski Storbritannien
Kabauterman Tyskland
KanGaXx Italien
Marmott Frankrike
Matose Rumänien
Nick.ua Ukraina
Perica_barii Serbien
Predator Spanien
Ryba Polen
Slamms Ryssland
Toyone Ungern
Viss Nederländerna

En del kända namn och en del okända. I ett litet försnack med Elmor så säger han att han har en bra chans att vara bland de fem främsta. Många av dessa har inte tävlat live tidigare och är inte vana att arbeta under tidspress. Elmor tror själv att det kommer att stå mellan Sverige, Tyskland, Grekland eller Polen och han ser sina chanser som goda så länge hårdvaran vill samarbeta. På tal om hårdvaran så ska vi ta en snabb titt på vad deltagarna ska brottas med under de fyra timmar som tävlingen pågår.

Som vanligt så är det endast det värsta tänkbara som ska användas vid sådana här tävlingar och givetvis då det bästa som Gigabyte har att erbjuda.

  • Moderkort: Gigabyte GA-X58A-UD7
  • Processor: Intel Core i7 980X (Gulftown rev B1)
  • Minnen: Kingston KHX2250C9D3T1FK3/6GX
  • Hårddisk: SSD Kingston SNV425-S2/64GB
  • Nätaggregat: Cooler Master Silent Pro M1000

Det är upplagt för en riktig överklockningsfest och vi på NH rapporterar så fort det finns något av intresse att rapportera. Se till att vara på plats kl 12 för då drar vi igång livesändningen här på Nordichardware.

Gigabyte Open Overclocking Championship 2010

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments