Nvidia GTX 560 Ti 448 grafikkort från ASUS, MSI och Gigabyte

1

Kylare: Temperatur och ljudnivå

IMG_1592Med samma grafikkrets och snarlika mönsterkort är dagens grafikkort i grunden svåra att särskilja. Komponentval som kraftfullare spänningsdel och högkvalitativa kondensatorer gör sitt, men den enskilt största och viktigaste skillnaden är trots allt deras kylare.

Alla tre tillverkare i startfältet har valt sin egen lösning för GeForce GTX 560 Ti 448 och de har sina för- och nackdelar vilka vi redan gått igenom en del under respektive kort. Den viktigaste aspekten är dock givetvis hur kortens kylare presterar och därför valde vi att göra mätningar på både GPU-temperaturer och fläktarnas ljudnivå. Det är värt att poängtera att dessa mätvärden ska ses som riktlinjer och inte exakt fakta. Både temperaturer och i längden ljudnivåer påverkas av ditt val av chassi, kylning och omgivande temperatur. Men våra värden ger en bra intern jämförelse mellan de tre kortens kylare.Vi börjar med temperaturtesterna där vi återigen vänder oss till Metro 2033 och noterar den högsta GPU-temperatur korten nådde under en 10 minuter lång stresstest.

tempmetro

ASUS har den i särklass största kylaren i startfältet och tillverkaren själv poängterar att den närmast är överdimensionerad för GeForce GTX 560 Ti 448. Reslutaten ser ut att stärka detta uttalande och ASUS ligger på en märkbart lägre temperatur under tung belastning där man håller sig en bit under 60 grader. Konkurrenterna MSI och Gigabyte skäms inte för sig och landar på precis eller drygt 60 grader celsius vilket får ses som mycket bra värden.

Vi hade tyvärr dåligt med referenskylare i testlabbet men ett snabbt test med den betydligt strömsnålare GeForce GTX 560 Ti gav en GPU-temperatur på drygt 70 grader. Varpå alla tre tillverkarna får en liten guldstjärna i protokollet för sin kylarförmåga.

Förutom temperaturer är det samtidigt väldigt viktigt att kylarna inte tappar fattningen helt när det kommer till ljudnivå. Därför gjorde vi under samma tester även mätningar med en decibelmätare för att se vilka eventuella skillnader vi kunde hitta här.

soundidle

soundmetro

Återigen måste vi ge en eloge till alla tillverkarna. Vårt ganska välisolerade testlabb har en ljudnivå på 36,6 dBA när vi stänger ner alla maskiner. När vi kickar igång testsystemet med våra grafikkort visar det sig att vi utan belastning knappt kan urskilja grafikkortens kylare. Med en Noctua CP14 CPU-kylare och en närmast ljudlös 140mm fläkt i 800 RPM är det snarare vårt nätaggregat från Corsair, AX1200, som för mest väsen. Varken MSI eller ASUS kylare kan höras över nätaggregatets dova brummande. Gigabyte har som vi tidigare skrivit låst sina tre kylfläktar till minst 40% hastighet, vilket tyvärr gör att vi kan höra kortet något över övriga komponenter i testsystemet. Med detta sagt kan vi konstatera att även Gigabytes kort troligtvis drunknar helt i de flesta datorsystem, detta är trots allt en öppen testbänk.

När vi ökar belastningen så ökar också ljudnivån. Men här imponeras vi återigen av tillverkarnas kylarlösningar. ASUS är återigen kung med sin gigantiska monsterkylare men även Gigabyte kan dra nytta av sina tre fläktar och stora kylfläns. MSI har en något högre ljudnivå och även om det är märkbart högre än konkurrenterna är det mil bättre än de flesta referenslösningar. Troligtvis kan detta även avhjälpas med lite trixande i Afterburner då temperaturerna som sagt är låga.

Vårt samlade omdöme om de tre ganska skilda kylarlösningarna på dagens testade kort är mycket bra. Ingen tillverkare har gjort bort sig, snarare är vi överlag imponerade av både deras kylförmåga och ljudnivå. Vi är ganska övertygade om att de flesta användare med ett någorlunda välventilerat chassi sällan, om någonsin, kommer få problem med ljuvnivån eller temperaturerna på sina kort.

Det finns dock en kylare och ett kort som bokstavligt talat står ut från mängden. ASUS DirectCU II är en imponerande kylare på alla sätt, bara det faktum att ASUS låter de stora 100mm fläktarna gå så lågt ner som till 10-15% hastighet visar att man har förtroende för kylarens design. Våra tester bekräftar detta med inte bara de klart lägsta temperaturerna utan även den lägsta ljudnivån. Vilket i vår bok är en kombination svår att slå på ett kraftfullt grafikkort.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Isaac
Isaac
12 Årtal sedan

Kommer en dator med ett nätagg på 500W klara MSI 560 TI Twin Frozr II, utan några “skador”?
Är inte så hemma på detta med grafikkort etc.