Överklockningsresultat
GeForce GTX 560 Ti 448 är ett kraftfullt grafikkort redan från butikshyllan men det finns trots allt större fiskar i vattnet och för dem som vill nå de där extra prestandanivåerna kan det vara intressant att se vilka möjligheter våra testade kort erbjuder för överklockning.
Gigabyte GTX 560 Ti 448 Cores – Överklockning
Vi börjar med Gigabyte GeForce GTX 560 Ti 448 som med sitt GeForce GTX 570-kretskort på pappret bör vara god för betydligt högre klockfrekvenser än dess standardvärde på 732 MHz. Vi började med att skruva upp frekvenserna på både GDDR5-minnet och den kraftfulla GF110 grafikkretsen utan att röra några spänningar.
Gigabyte var det kortet som stack ut något under våra energiförbrukningstester och tyvärr inte på ett positivt sätt. Desto bättre gör man ifrån sig i våra överklockningstester där åtminstone grafikkretsen når fina 865 MHz, en rejäl ökning från standardfrekvensen på 732 MHz. Grafikminnet pressas från standardfrekvensen på 3 800 MHz till 4 432 MHz.
För att ändra späningen vid överklockning av Gigabytes grafikkort använde vi oss av MSI Afterburner.
Även om Gigabyte inte möjliggör spänningsändringar i sina egen mjukvara går detta att lösa med andra program som Nvidia Inspector, eller för den delen MSI Afterburner och ASUS GPU Tweak. När vi ökade GPU-spänningen till 1,1V lyckades vi kräma ur en rekordhög GPU-frekvens från Gigabytes kort, hela 1 010 MHz nådda vi med kortet och det var inte några som helst problem för Gigabytes kraftiga kylare att hantera.
MSI GTX 560 448 Cores Twin Frozr III – Överklockning
MSI har länge haft ett stort fokus på överklockare och entusiaster vilket inte bara märks i deras komponentdesign utan även i mjukvaruutvecklingen som vi var inne på tidigare. Tillverkarens Twin Frozr III-kort är också pigg när det kommer till överklockning där vi faktiskt lyckas nå en marginellt högre klockfrekvens än på Gigabytes kort, närmare bestämt 868 MHz på GPU helt utan ändringar i spänning. Grafikminnet visade sig också vara riktigt lätt att övertala till högre frekvenser och där stannade vi på imponerande 4 670 MHz.
MSI låter oss öka späningen på sitt kort med hela 0,15V vilket ger något högre spänning än konkurrenterna.
Genom att maxa spänningarna till GPU, minne och Aux genom MSI Afterburner kunde vi höja ribban ytterligare. Här kunde MSI inte riktigt mäta sig i GPU-frekvens med Gigabyte men återigen kunde vi – med nöd och näppa – ta oss över 1 GHz gränsen. MSI tillåter oss att öka spänningen med 0,15V vilket enligt Afterburners loggfiler resulterar i lite dryvt 1,11V och alltså snäppet högre än konkurrenterna. Minnesfrekvensen pressas till hela 4 752 MHz och vi kan konstatera att åtminstone vårt testexemplar är en riktigt pigg rackare.
ASUS GTX 560 Ti 448 Cores DirectCU II – Överklockning
ASUS har ett av de mest välbyggda grafikkorten i jämförelsen och med ett skräddarsytt kretskort för Nvidias nya grafikkrets samt troligtvis klassens värsta kylare var förväntningarna högt satta. Tyvärr visade det sig att åtminstone vårt testexemplar inte ville klättra till samma nivåer som övriga kort i jämförelsen. Utan spänningsökningar stannade vår GPU-frekvens vid 813 MHz, en bra bit ifrån konkurrenterna. Medan vi på minnet nådde en något beskedlig frekvens av 4 384 MHz.
När vi spetsade spänningen till grafikkretsen började det dock hända saker och vi kunde slutligen nå en GPU-frekvens på 972 MHz vilket inte var helt i paritet med konkurrenterna men visar på att kortet gärna sväljer lite högre spänningar. Den lägre standardöverklockningen skulle kunna bero på en något lägre standardspänning än hos MSI och Gigabyte, vilket vi såg tecken på i våra strömförbrukningstester.
Överklockning är som vanligt väldigt svårt att mäta då kretskortens design och kylarnas förmåga sällan betyder så mycket för frekvenserna som lite hjälp från fru fortuna. Grafikkretsar, precis som processorer, överklockar väldigt olika och därför är det svårt att lägga för mycket vikt vid de resultat vi når med endast våra testexemplar.
Vi kan dock konstatera att alla tre korten är mycket kompetenta överklockare där vi i rena klockfrekvenssiffror får utse MSI som en knapp segrare före Gigabyte som utan extra spänningsinställningar för minne, något som även saknas på ASUS-kort, inte kan konkurrera i minnesfrekvens. Värt en notis är dock att ASUS-kortet som hämtade upp en hel del vid vår ökning av GPU-spänning inte ens verkade bry sig om den ökade energiförbrukningen och värmeutvecklingen. Grafikkortets gigantiska kylare svalde detta som ingenting och kunde hålla fortsatt låga temperaturer vid en närmast ljudlös ljudnivå. Även om konkurrenterna var klart bättre än genomsnittet även här så blir skillnaderna i kylarens förmåga bara mer tydlig vid tyngre överklockning.
Innan vi går vidare bjuder vi på en snabb prestandajämförelse vid överklockade frekvenser.
I Metro2033 ser vi vilka prestandapotential det finns i den nedbantade GF110-kärnan. Även om vi ligger på gränsen till vad grafikkorten klarar av stabilitetsmässigt är det inte illa med prestandaökningar på närmare 25% och att korten lägger sig över prestandakungen GeForce GTX 580 i resultatlistorna.
Kommer en dator med ett nätagg på 500W klara MSI 560 TI Twin Frozr II, utan några “skador”?
Är inte så hemma på detta med grafikkort etc.