Nya Noctua NH-U12 kan vara världens effektivaste 120mm CPU-kylare

1

NordicHardware kikar in i Noctuas bås på Computex 2018. Här hittar vi företagets nya, uppdaterade NH-U12 som utrustats med företagets nya fläktar.

Senast när vi tittade in hos Noctua på Computex 2017 så tittade vi lite närmare på företagets nya fläktar. De nya fläktarna är tillverkade i kristallpolymer vilket har gjort att Noctua kan göra fläktblad som vibrerar mindre och därmed kan man göra mellanrummet mellan ramen på fläkten, och fläktbladen, mindre. Noctua menar att dessa förbättringar ska göra att de nya fläktarna flyttar mer luft och är tystare än andra fläktar.

På Computex 2018 så har Noctua nu äntligen dessa nya fläktar ute på marknaden och parat ihop dem med den 5e generationen av deras NH-U12-CPU kylare. Den nya kylaren har 37% större area samt att man nu använder sig av 7 heatpipes, istället för 5 som i tidigare modeller. Men den stora nyheten är givetvis de nya fläktarna. Tillsammans så gör alla dessa förbättringar att NH-U12 nu är en av de absolut bästa och mest effektiva 120 millimeter (mm)-kylarna på marknaden.

Noctua demonstrerade detta i sin monter där man belastade den nya kylaren upp till 220 W. Bredvid så visade man även NH-D15, som är en betydligt större kylare med 140 mm fläktar, under samma belastning. När man sedan mäter värmen hos de båda kylarna så ser man att båda uppsättningarna lyckas hålla en temperatur något straxt under 48 grader. Det betyder alltså att nya NH-U12 presterar lika bra som den betydligt större NH-D15, som i sin tur är en av de bästa luftkylarna på marknaden. Det ska tilläggas att fläkten på NH-U12 snurrar fortare, men ljusnivån ligger fortfarande på ungefär samma nivå.

Den nya kylaren kommer inte att vara någon billig historia. Bara de nya fläktarna kostar närmare 300kr styck och det beror helt enkelt på att det nya materialet är så pass mycket dyrare att tillverka och arbeta med. Hela kylaren, inklusive två fläktar kommer att kosta ungefär 1000 kr när den kommer till Sverige.

NordicHardwares Computex-reportage presenteras i samarbete med MSI.

Fler videoreportage från Computex 2018

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
KaffiMann
6 Årtal sedan

… “Det ska tilläggas att fläkten på NH-U12 snurrar fortare, men ljusnivån ligger fortfarande på ungefär samma nivå.”
Så disse viften forårsaker ingen støy, men lys? Det er jo helt fantastisk! Her snakker vi om enormt fremskritt! 🙂

Det er vel den krystalliseringsprosessen som gjør lyd om til lys da eller?