För många entusiaster är SSD inget annat än en självklarhet att använda sig av, men ett stort problem är fortfarande priset. Vi har sett flera hybrid-lösningar på marknaden, mest noterbart Seagate Momentus XT och Intel Smart Response med styrkretsen Z68 som använder en SSD som cache-minne åt en hårddisk. OCZ släpper nu en helt egen lösning, med tillhörande mjukvara.

SSD-enheter är fortfarande väldigt dyra i jämförelse med vanliga hårddiskar, även om det är hastigheten man betalar för. Priserna ser inte ut att vara på väg nedåt än på ett tag och OCZ tycks välja att anamma hybrid-lösning i alla dess former. OCZ RevoDrive Hybrid är en lösning som redan finns listad i butik, och näst på tur är deras nya serie, Synapse Cache med en annorlunda lösning.

OCZ_Synapse_1

Synapse Cache är en SSD inte helt olik deras andra, då den kommer i 2,5″-format, har SATA 6.0 Gb/s-stöd, MLC NAND-minne där man utlovar MTBF på 2 miljoner timmar. Den ska komma i två modeller på 64 GB och 128 GB som erbjuder 550/490 MB/s respektive 550/510 MB/s i läs och skriv-prestanda. Utifrån specifikationerna är det troligtvis kontrollerkretsen Sandforce SF-2281 som används.

Vad som skiljer deras Synapse Cache från mängden är att den kommer med mjukvara från Dataplex, som gör det möjligt att använda SSD som cache-minne till en mekanisk hårddisk så länge datorn kommer utrustad med SATA-portar. Alltså är det inget krav att man har Intel Z68, eller någon annan hårdvara för att använda hybrid-lösningen.

“The industry has shown that it craves the performance advantages that SSDs provide, however, many users still value the high capacities associated with HDDs,” said Tobias Brinkmann, Director of Product Management, OCZ Technology Group. “We see the Synapse Cache SSDs integrated with Dataplex™ software as a big win for a large number of customers who value SSD performance but still require HDD capacity. We are proud to be the first to offer this no-compromise approach to enabling high-performance and high-capacity storage for virtually any PC platform.”

OCZ_Synapse_2

Principen ser ut att vara densamma som med andra lösningar vi sett tidigare. Så fort man använt samma mjukvara/fil en gång sparas det på SSD-enheten för att ge den där snabba SSD-känslan nästa gång du använder programmet. Med tiden när SSD-enheten är fylld kommer den radera, och lägga in ny data helt automatiskt beroende på vad som används mest i datorn.

OCZ Synapse SSD ska skeppas redan nu, och OCZ backar upp dem med tre års garanti. Vi har än så länge inga prisuppgifter om den nya serien.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments