Recensioner för Nvidias upplaga av RTX 3060 med åtta gigabyte videominne börjar nu dyka upp och den första pekar på en prestandaförlust på 15 procent jämfört med 12 GB-modellen.

Nvidias uppdaterade produktutbud inkluderar bland annat en variant av RTX 3060 Ti utrustad med GDDR6X-minne. Tillverkaren har också introducerat en ny version av RTX 3060 utan Ti-suffix som kommer med åtta gigabyte videominne istället för de 12 gigabyte som originalmodeller erbjuder.

Nu har denna nya upplaga med en mindre minnespool börjat testas och först ut med en recension är välkända Youtube-kanalen Hardware Unboxed. Deras recension pekar dock mot tråkiga nyheter för mellansegmentet från det gröna laget.

Hardware Unboxed testade de två varianterna av RTX 3060 i 1 080p och 1 440p för att inte frammana flaskhalsar beroende på just mängden videominne. Modellen med åtta gigabyte videominne hamnade på efterkälken i båda upplösningar. Det rör sig trots allt inte bara om mindre videominne, även minnesbussen har skurits ned till 128-bit jämfört med 192-bit. Minnesbandbredden hos 12 GB-modellen ligger på 360 GB/s medans den nya upplagan erbjuder markant lägre 224 GB/s.

Allt som allt såg Hardware Unboxed en prestandaskillnad på 15 procent mellan de två varianterna. I 1 080p-upplösning kunde 12 GB-modellen nå 110 FPS i genomsnitt medans den nya varianten landade på 94 FPS. Sett till 1 440p var antalet bildrutor per sekund i genomsnitt 79 jämfört med 67 i den högre upplösningen.

Hardware Unboxed påpekar även att Nvidia inte har gjort några officiella förändringar sett till riktpriset mellan de två olika modeller. Något som innebär att det kan dyka upp sämre presterande enheter på butikshyllorna som bär samma pris som 12 GB-modellerna. Således är det extra viktigt för konsumenter som letar nytt grafikkort att säkerställa vilken modell det är man tittar på.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments