TEST Nya processorer kräver inte sällan nya moderkort. Så är även fallet med AMD A-serien och den så kallade Llano APU-familjen. Vi prisade den nya mellanklassfamiljen tidigare i sommar och nu har vi kikat närmare på hela sex olika moderkort, med minst en modell från alla tillverkare på den svenska marknaden har vi sållat agnarna från vetet.
AMD Llano är något så osexigt som en gammal processorarkitektur stöpt i ny kostym för den på håll ganska ointressanta mellanklassmarknaden. Men trots detta kunde vi inte låta bli att fatta tycke för AMD A-serien, inte minst processorernas kraftfulla grafikdel. Vilket lett oss till dagens artikel, en jämförelse på inte mindre än sex olika Socket FM1-moderkort. Stjärnan och fokuspunkten i artikeln är därmed inte AMD Llano utan egentligen den nya processorsockeln Socket FM1 samt den nya serien av styrkretsar som ingår i AMD:s Hudson-familj.
Som sig bör har alla moderkortstillverkare värda namnet hoppat på AMD:s nya Lynx-plattform och även om huvudingrediensen ofta är densamma – AMD A75 styrkretsen – är det faktiskt en hel del som skiljer de olika korten åt.
Det finns ganska få vettiga tester på moderkort tillgängliga att tillgå idag, inte minst rejäla jämförelser av flera moderkort. Anledningarna är flera, men inte minst att moderkort med sin centrala roll i våra datorer har så många viktiga funktioner som inte sällan är ganska knepiga att testa på ett effektivt sätt. Något som även betytt att vi på NordicHardware sällan haft möjlighet att göra tester på det sätt vi verkligen brinner för.
En hög med moderkort har en tendens att skapa en hög med problem.
Vårt mål är alltid att ge en konkret och korrekt vägledning för konsumenter och dagens jämförelse av Socket FM1-moderkort blir vårt första steg mot en större satsning på moderkortstester. Det har varit en minst sagt brokig väg att gå och även om vi stött på fler hinder och problem än vi hade anat tycker vi att vi har kommit en bra bit på vägen.
Med det sagt är det dags att gå vidare med dagens stjärna, styrkretsen AMD A75 som stoltserar med stöd för både SATA 6,0 Gbps samt USB 3.0, men även dess mer anonyma syskon AMD A55.
Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)
Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.
Du har helt rätt Sebbe, det är något fel med formateringen på slutet men jag har ändrat det nu så borde se bättre ut.
Trevligt att du gillade artikeln, vi försökte “återuppfinna” moderkortstestandet lite. Det blev ett jäkla projekt men tycker vi kommit en bra bit på vägen i alla fall.
Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.
Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.
Tack Tempel, det var som sagt lite tanken att försöka få ett nytt grepp om moderkort nu när vi ändå kör igång igen med tester på allvar. Det “tråkiga” är ju att moderkort idag styrs nästan helt av styrkretsen och processorn så de gamla hederliga testerna, som tyvärr de flesta sajter fortfarande kör, är ganska intetsägande. Får se om vi kan vidareutveckla detta ytterligare framöver. Tyvärr fanns det ingen riktig home run bland moderkorten men budget/mellanklass-plattformar är ju inte heller kända för att vara “sexiga”. 🙂 En egen reflektion jag fått under testandets gång är hur jäkla viktigt det är… Läs hela »