Ljudtest: RightMark Audio Analyzer
De flesta moderkortstillverkare använder sig av liknande ljudprocessorer idag och så är även fallet med våra testade kort idag. Men även om en budgetplattform inte tillåter några större utsvävningar i komponentval så kan det resultera i genvägar för att nå ett lägre slutpris på produkterna.
Vi valde därför att ta en närmare titt på moderkortens integrerade ljudkretsar och deras analoga ljudutgångar som vi tror att merparten av användare kommer använda. Märk väl att dessa mätningar är gjorda över de analoga anslutningarna på moderkorten och INTE representerar de resultat man kan räkna med över digitala gränssnitt. Exempelvis moderkortens SPDIF-utgångar eller för den delen ljud över HDMI-gränssnittet i en HTPC-miljö. Där blir skillnaderna närmast obefintliga.
Alla moderkorten i testet förlitar sig på ljudkretsar från Realtek och den klart vanligaste är Realtek ALC892 som faktiskt alla kort förutom Gigabyte A75-UDH4 nyttjar. Gigabyte har istället valt Realtek ALC889 och skillnaderna är närmast akademiska.
Vi har kopplat in en 3,5mm ljudkabel mellan moderkortens högtalarutgång och loopat signalen in i moderkortens linjeingång för att se hur ljudsignalerna påverkas av brus och liknande. Detta ger en indikation på hur nogranna tillverkarna varit med valet av kontakter och kretsbanor, men den upplevda ljudkvalitén kan skilja sig.
Rightmark Audio Analyzer ger oss ganska detaljerade testresultat men med de förhållandevis enkla mätmetoder vi utnyttjar väljer vi endast att visa upp de testbetyg man ger korten i de olika testerna. Skalan går från från 1 till 5 och det blandas och ges en hel del mellan de testade korten. Vi ser inget av korten som en tydlig vinnare och vid en vanlig testlyssning är det för våra – förvisso ganska förlåtande – öron omöjligt att höra någon direkt skillnad.
Ljudkvalitén är inte i klass med dedikerade ljudkort men den inbördes jämförelsen är ganska jämlik. För de som kommer köra med digital ljudanslutning (HDMI, DisplayPort eller SPIDF) är dessa siffror alltså ointressanta och för dem med med avancerad analog utrustning är troligtvis ett dedikerat ljudkort att föredra.
Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)
Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.
Du har helt rätt Sebbe, det är något fel med formateringen på slutet men jag har ändrat det nu så borde se bättre ut.
Trevligt att du gillade artikeln, vi försökte “återuppfinna” moderkortstestandet lite. Det blev ett jäkla projekt men tycker vi kommit en bra bit på vägen i alla fall.
Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.
Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.
Tack Tempel, det var som sagt lite tanken att försöka få ett nytt grepp om moderkort nu när vi ändå kör igång igen med tester på allvar. Det “tråkiga” är ju att moderkort idag styrs nästan helt av styrkretsen och processorn så de gamla hederliga testerna, som tyvärr de flesta sajter fortfarande kör, är ganska intetsägande. Får se om vi kan vidareutveckla detta ytterligare framöver. Tyvärr fanns det ingen riktig home run bland moderkorten men budget/mellanklass-plattformar är ju inte heller kända för att vara “sexiga”. 🙂 En egen reflektion jag fått under testandets gång är hur jäkla viktigt det är… Läs hela »