Sex Socket FM1-moderkort i stor Llano-jämförelse [Test]

4

ASRock A75 Extreme6

asrockbox

ASRock A75 Extreme6
Socket FM1
Kompatibla APU:er A8, A6, A4 och E2
Styrkrets AMD A75 / Hudson D3
PCI 3 x PCIe 2.0 x16 (x16/x16/x4)
1 x PCIe 2.0 x1
3 x PCI
Lagringsportar 6 x SATA 6,0 Gbps, AMD A75 (RAID 0,1,10,JBOD)
2 x SATA 6,0 Gbps, ASMedia ASM1061
USB 4 x USB 3.0, AMD A75
2 x USB 3.0, ASMedia ASM1042 (frontpanel)
LAN Gigabit Ethernet (Realtek RTL8111E)
Ljud 7.1 HD-ljud (Realtek ALC892)
Maximalt minnesstöd 32 GB
RAM-stöd 4 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866(OC)
I/O-panelen 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo)
1 x VGA/D-Sub
1 x HDMI
1 x DVI-D
2 x USB 2.0
4 x USB 3.0 (Två extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
1 x eSATA3 (SATA 6,0 Gbps)
1 x FireWire 400
1 x LAN
1 x Clear CMOS switch
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS AMI UEFI med musstöd
Formfaktor ATX, 30,5 x 24,4 cm
Medföljande tillbehör 4 x SATA-kablar, 3,5mm ljudkabel, Manual, snabbstarts guide, CD med drivrutiner och program, färgkodad I/O-panel

ASRock skeppade oss sin värstingmodell i för AMD:s nya Lynx-plattform och ASRock A75 Extreme6 är som specifikationerna avslöjar ett välutrustat moderkort. Inte minst när vi tänker på att det handlar om ett kort för mellanklassmarknaden. Bland specifikationerna kan vi notera att man utökat antalet SATA- och USB 3.0 portar med kontrollerkretsar från ASMedia, men även utrustat kortet med hela tre PCI Express 2.0 x16 platser för grafikkort. Även en mängd andra funktioner som Firewire, eSATA och en EFI-baserad BIOS finns att tillgå.

asrock.a75

asrock.a75 asrocktill

Kikar vi på själva moderkortet har ASRock satsat på en ganska klassisk ATX-layout där vi hittar kortets 24-pin strömkontakt längs med högersidan av kortet samtidigt som 8-pins strömkontakten placeras uppe i vänster hörn. Moderkortets spänningsregulatorer kyls av en ganska stor aluminiumfläns medan A75-chipet får nöja sig med en betydligt mindre och tunnare lösning, som dock räcker långt.

Nere i kortets högre hörn hittar vi de flesta godsakerna, bland annat hela åtta stycken SATA 6,0 Gbps anslutningar – vinklade sådana. Men även anslutningar för en USB 3.0-frontpanel (som inte medföljer), ytterligare kontakter för USB 2.0-paneler samt felsökningsdiodpanel och fysiska start och omstart-knappar samt. Funktioner som får kortet att stå ut lite från mängden.


asrock.a75IO

asrock.a75.sockel asrock.a75.sockel2
asrock.a754

asrock.a753

Mjukvara

Går vi förbi hårdvaran och istället kikar närmare på kortets mjukare delar kan vi börja med att kika in i BIOS. Här har ASRock varit väl förberedda och utrustat sitt kort med EFI-gränssnittet istället för klassiska BIOS. Det ger ett betydligt trevligare gränssnitt rent grafiskt och även en del nya funktionalitet som stöd för hårddiskar på över 2,2TB samt möjligheten att använda mus även i EFI-menyerna.

asrocka75.bios asrocka75.bios2
asrocka75.bios3 asrocka75.bios4

Det är inte klassledande och exempelvis musrörelserna är ibland lite okänsliga, men det känns klart mer fräscht än ett hederligt gammalt BIOS. ASRock har även styrning för alla fyra fläktplatser på moderkortet och här kan vi ställa in separata gränstemperaturer samt fläkthastigheter i flera steg.

ASRock har som bekant ynglat av sig från storebror ASUS och tillverkaren ligger ganska långt framme i utvecklingen rent mjukvarumässigt. ASRock Extreme Tuning Utility kommer med stöd för överklockning och systemövervakning. Vi kan spara flera olika användarprofiler och även styra fläktarnas hastighet individuellt. En välutrustad mjukvarusvit som kanske inte har den där hundraprocentiga finishen men ändp erbjuder mer än de flesta konkurrenter – ASUS undantaget.

asrock.tuning

asrock.tuning2 asrock.tuning3 asrock.tuning5

ASRock har utöver sin AXTU-mjukvara även tagit fram dedikerade applikationer för att optimera prestandan i ditt nätverk och USB-anslutna enheter. ASRock XFast LAN samt XFast USB där det förstnämnda kan användas för att prioritera datatrafik på din Internetuppkoppling för optimal prestanda, medan det sistnämnda är en mjukvara som ska turbo-ladda USB-anslutna enheter. En teknik som faktiskt visar sig fungera ganska väl men mer om det senare.

asrock.software

ASRock har på det stora hela skapat ett riktigt rejält moderkort för Llano och det är nästan så att vi kan känna hur man skjutit över målet med flera entusiastinriktade funktioner som kanske blir lite uddlösa på den marknad Lynx-plattformen riktar sig mot. Men det är uppfriskande att se ett moderkort som försöker blanda bra komponentval med en funktionell mjukvara.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Sebbe
13 Årtal sedan

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
13 Årtal sedan

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.