Sex Socket FM1-moderkort i stor Llano-jämförelse [Test]

4

ASUS F1A75-V PRO

asusbox

ASUS F1A75-V PRO
Socket FM1
Kompatibla APU:er A8, A6, A4 och E2
Styrkrets AMD A75 / Hudson D3
PCI 2 x PCIe 2.0 x16 (x16/x4)
2 x PCIe 2.0 x1
3 x PCI
Lagringsportar 6 x SATA 6,0 Gbps, AMD A75 (RAID 0,1,10, JBOD)
2 x SATA 6,0 Gbps, ASMedia ASM1061 (en är eSATA)
USB 4 x USB 3.0, AMD A75
2 x USB 3.0, ASMedia ASM1042 (frontpanel)
10 x USB 2.0, AMD A75 (2 bak, 8 genom interna kopplingar)
LAN Gigabit Ethernet (Realtek RTL8111E)
Ljud 7.1 HD-ljud (Realtek ALC892)
Maximalt minnesstöd 32 GB
RAM-stöd 4 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866(OC)
I/O-panelen 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo)
1 x VGA/D-Sub
1 x HDMI
1 x DVI-D
1 x DisplayPort
2 x USB 2.0
4 x USB 3.0 (Två extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
1 x eSATA3 (SATA 6,0 Gbps)
1 x LAN
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS UEFI med musstöd
Formfaktor ATX, 30,5 x 24,4 cm
Medföljande tillbehör 2 x SATA-kablar, kontaktadapter för chassikablar, Manual, CD med drivrutiner och program, färgkodad I/O-panel

ASUS är världens största moderkortstillverkare och har i vanlig ordning en uppsjö av olika modeller för AMD och Intels olika plattformar. För AMD A-serien hittar vi inte mindre än 8 olika modeller varav vi fått in två. Först ut är det fullstora ATX-moderkortet ASUS F1A75-V PRO som är näst högst i hirarkin. Moderkortet har därmed också en del extra funktioner som fler SATA 6,0 Gbps samt USB 3.0 portar, även dubbla PCIe x16 platser för grafikkort samt tillverkarens trevliga UEFI BIOS.

Bland tillbehören i kartongen hittar vi endast en manual, ett par SATA-kablar, en I/O-plåt samt ASUS klassiska Q-kontakt för lättare anslutning av chassikablar.

asus.a75

asrock.a75 asus.a75till

När vi kommer till den ockulära besiktningen av kortet står det klart att ASUS behandlar Lynx som den mellanklassplattform den faktiskt är. Moderkortet har en liknande layout som ASRocks motsvarighet, med sina båda strömkontakter bra placerade i moderkortets ytterkanter. ASUS har valt en något mer slimmad kylfläns för sina spänningsregulatorer, men det väger man upp med ett platt värmeledningsröd samt en något större chipsetkylare.

ASUS har som sagt försett kortet med gott om anslutningar för lagringsenheter där man koncentrerat dessa till vänster nederkant av moderkortet. Vi hittar dock ingen direkt extrafunktionalitet som felsökningsdioder eller startknappar. Här har man istället försökt snåla in på produktionskostnader.
asrock.a75IOModerkortslayouten kring processorsockeln känns ganska genomtänkt och som ni kommer se senare i artikeln ligger ASUS bra till när det gäller utrymme för CPU-kylare.

asus.a75sockel asus.a75sockel2
asrock.a754

asrock.a753

Mjukvara

ASUS ASUS F1A75-V PRO är inte det mest välutrustade moderkortet på Socket FM1-marknaden men när vi kickar igång moderkortet och tar oss in i ASUS egenutvecklade UEFI BIOS börjar moderkortet visa sig från sin starkaste sida.

ASUS lanserade sin UEFI BIOS i början av året med Intels Sandy Bridge-plattform och det är precis som då en fröjd att arbeta i. Man tillhandahåller två olika gränssnitt, EZ Mode för svenssonanvändare samt Advanced för mer krävande användare.

asusa75bios asusa75bios2
asusa75bios3 asusa75bios4

Förutom ett i vårt tycke stiligt gränssnitt och musstöd hittar vi en mängd olika inställningar för spänningar, minneslatenser och övrigt. Vi kan även ta skärmdumpar med en enkel knapptryckning eller uppdatera BIOS från en fil på anslutet USB-minne. Man kan även spara och dela med sig av sina UEFI-profiler.

I UEFI kan vi även styra fläktarnas hastighet och ljudnivå med ASUS mycket kapabla Fan Xpert-teknik. Något som för oss vidare till nästa del i mjukvaran, ASUS AI Suite II.

asus.suite

Om inte UEFI BIOS avslöjat det redan så bekräftar AI Suite II att ASUS satsat ordentliga resurser på att utveckla mjukvaran för sina moderkort. Windowsmjukvaran AI Suite II har den i särklass bästa och bredaste funktionaliteten bland de kort vi testat här idag. Vi kan överklocka, ställa in minneslatenser, övervaka temperaturer, aktivera energisparlägen eller styra våra inkopplade fläktar. Visst är det en hel del applikationer man slänger in i systemet, men för den som gillar att hålla koll på sitt system är AI Suite II faktiskt riktigt användbart och nästan lite spännande att kryssa runt i.

asus.suite2

asus.suite3 asus.suite4

ASUS har inte direkt överröst sitt F1A75-V PRO med funktionalitet men som en mellanmodell på en budgetplattform skulle vi tippa att kortet är tillräckligt utrustat för de flesta. Desto roligare är det att använda sig av kortets mjukvara där både UEFI BIOS och AI Suite II håller klassledande standard.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Sebbe
13 Årtal sedan

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
13 Årtal sedan

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.