Sapphire Pure Platinum A75
Sapphire Pure Platinum A75 | |
Socket | FM1 |
Kompatibla APU:er | A8, A6, A4 och E2 |
Styrkrets | AMD A75 / Hudson D3 |
PCI | 1 x PCIe 2.0 x16 1 x PCIe 2.0 x4 2 x PCIe 2.0 x1 1 x Mini PCIe x1 2 x PCI |
Lagringsportar | 6 x SATA 6,0 Gbps, AMD A75 (RAID 0,1,10, JBOD) (en är eSATA) |
USB | 4 x USB 3.0, AMD A75 2 x USB 3.0, ASMedia ASM1042 (frontpanel) 10 x USB 2.0, AMD A75 (2 bak, 8 genom interna kopplingar) |
LAN | Gigabit Ethernet (Marvell 88E8059) |
Ljud | 7.1 HD-ljud (Realtek ALC892) |
Maximalt minnesstöd | 16 GB |
RAM-stöd | 4 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866(OC) |
I/O-panelen | 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo) 1 x HDMI 1 x DVI-D 1 x DisplayPort 4 x USB 2.0 2 x USB 3.0 (Två extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel) 1 x eSATA3 (SATA 6,0 Gbps) 1 x LAN 1 x Bluetooth 2.1 (Atheros AR3011) Analoga och digitala ljudutgångar |
BIOS | AMI BIOS (Dubbla kretsar) |
Formfaktor | ATX, 30,5 x 24,4 cm |
Medföljande tillbehör | USB 3.0 frontpanel, 4 x SATA 6,0 Gbps kablar, I/O-panel, Manual, CD med drivrutiner, Fullversion av spelet DiRT3 |
Sapphire är inte direkt nya på moderkortsmarknaden men efter flera års frånvaro har grafikkortstillverkaren återupptagit sin satsning på större kretskort. Sapphire har gjort det med ett fokus på entusiaster och skeppat oss deras flaggskepp för Socket FM1. Sapphire Pure Platinum A75 är också ett av de mest välutrustade korten i jämförelsen. Man har endast en PCI Express 2.0 x16 plats för ett diskret grafikkort, men det är knappast en större brist på budgetplattformen Socket FM1.
Istället har man tryckt in en osedvanlig Mini-PCIe x1 kontakt som kan användas för ett trådlöst nätverkskort eller andra uppgraderingar, samt stöd för Bluetooth och dubbla BIOS. Noterbart är också tillbehören som moderkortet skeppas med. Inte mindre än fyra SATA 6,0 Gbps kablar, en I/O-plåt, en extern USB 3.0 expansionsplatta, manual samt en fri nerladdningskod för det kritikerrosade racingspelet DiRT 3.
Själva mönsterkortet skiljer sig också en del från konkurrenterna där vi framför allt noterar den lilla Mini-PCIe x1 platsen nedanför PCI Express 2.0 x16 porten. Något som även får kortet att se ganska luftigt ut. Strömkontakterna sitter bra placerade även om 8-pins kontakten gömmer sig lite mellan kylflänsen och I/O-anslutningarna. Moderkorts kylare för spänningsdelen är också väl tilltagen medan själva styrkretsen täcks av en betydligt mer slimmad passiv kylfläns. Spänningsdelen använder sig av Sapphires patenterade Diamond Black spolar och ska borga för god stabilitet och överklockningskapacitet.
Snett nedanför de fyra minnesplatserna hittar vi fem SATA-portar där fyra av dem är vinklade 90 grader. Just att man flyttat en av kortets SATA-portar till I/O-panelen för eSATA är en av Sapphires få svagheter, även om få Llano-ägare kanske kräver fler än 5 interna SATA-anslutningar.
Desto roligare har vi längs med nedre kanten där vi hittar inte bara ett gäng extra USB-anslutningar utan även en felsökningspanel av LED-modell, fysiska knappar för start och omstart samt en smidig knapp för att nollställa BIOS.
Mjukvara
Om vi blickar vidare och förbi alla kretsar och fysiska komponenter kommer vi till mjukvaran och i Sapphires fall en klassisk AMI BIOS. Sapphire har bevisligen inte haft tid och resurser att få fram en ny UEFI BIOS till lanseringen av AMD A75-plattformen och även om detta är beklagligt är det ganska förståligt med tanke på att tillverkaren trots allt är ganska färska på marknaden sedan sin nysatsning på moderkort.
Sapphire har åtminstone tryckt in dubbla BIOS-kretsar i sitt Platinum-kort, något som ger större frihet och säkerhet för den som vill överklocka seriöst. Eller kanske mer troligt i Llano-plattformens fall – har otur under en BIOS-uppdatering. AMD A75 är som ni kommer att se lite känslig när det gäller överklockning.
I övrigt har Sapphire inte något direkt att skryta om i BIOS-väg och det faktum att vi behöver en bootbar USB-sticka för att uppdatera BIOS:en talar inte direkt i Sapphires favör. Här har tillverkaren en hel del att förbättra jämfört med konkurrenterna, även om de flesta vanliga inställningarna finns på plats. Moderkortet har ett gäng fläktanslutningar, men dessa har vi tyvärr ganska dålig kontroll över i BIOS.
Barnsjukdomar
Tyvärr har moderkortet större problem än detta då vi med två separata testexemplar av moderkortet upplevt kraftiga problem. Hela systemet blir till och från segt som sirap och en vanlig knapptryckning i BIOS tar 2 sekunder att registreras. En vanlig flashuppdatering som brukligen tar ett tiotal sekunder tog 20 minuter på vårt andra testexemplar av moderkortet, även uppstarter av datorn kryper fram och tar flera minuter. Problemet verkar avhjälpas med en BIOS-nollställning men återkommer ofta ganska snart. Ibland hjälper inte ens detta. Vårt första testexemplar upplevde även omstarts-loopar där vivar tvugna att bryta strömmen helt för att få fart på maskinen. På det stora hela verkar Sapphire fortfarande ha kraftiga barnsjukdomar i sitt A75-moderkort.
Att vi inte kan uppdatera BIOS med något annat än ett bootbart USB-minne spär bara på irritationen som dessa buggar skapar och fläckar tyvärr ner ett annars – komponentmässigt – riktigt intressant kort. Konstigt nog fungerar kortet i perioder väl och vi ser inga prestandaförluster i våra spel eller CPU-tester.
Tar vi oss in i själva operativsystemet och installerar Sapphires egenutvecklade mjukvara TriXX är det inte direkt någon helande upplevelse vi möts av här heller. Mjukvaran baseras av ett enda fönster där vi både kan övervaka temperaturer, spänningar och fläkthastigheter, samt att vi kan leka lite med frekvenser och sänningar för överklockning. Tyvärr finns det ingen möjlighet att ändra processorns multiplier och programmet har svårt att stå sig mot de betydligt mer mogna lösningarna från övriga tillverkare i testet.
Vi är uppriktigt sagt lite ledsna över att Sapphire inte lyckats knyta ihop säcken med sitt Sapphire Pure Platinum A75 moderkort. Man bjuder inte bara på en bred utan även nytänkande funktionalitet samt ett i klassen imponerande tillbehörspaket med både USB 3.0-frontpanel och en komplett speltitel i form av DiRT 3. Men tyvärr är mjukvaran inte bara efter konkurrenterna, den får moderkortet att bli nästan obrukbart med alla sina buggar. Ett kort som inte går att använda ordentligt blir inte bättre av vilken funktionalitet man än trycker i.
Vi hoppas och tror att Sapphire kan lösa sina problem med BIOS-uppdateringar men man har inte lyckats ännu och därför bör man nog hålla sig ifrån detta kort tills vi hör mer om en eventuell lösning på dessa problem.
Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)
Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.
Du har helt rätt Sebbe, det är något fel med formateringen på slutet men jag har ändrat det nu så borde se bättre ut.
Trevligt att du gillade artikeln, vi försökte “återuppfinna” moderkortstestandet lite. Det blev ett jäkla projekt men tycker vi kommit en bra bit på vägen i alla fall.
Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.
Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.
Tack Tempel, det var som sagt lite tanken att försöka få ett nytt grepp om moderkort nu när vi ändå kör igång igen med tester på allvar. Det “tråkiga” är ju att moderkort idag styrs nästan helt av styrkretsen och processorn så de gamla hederliga testerna, som tyvärr de flesta sajter fortfarande kör, är ganska intetsägande. Får se om vi kan vidareutveckla detta ytterligare framöver. Tyvärr fanns det ingen riktig home run bland moderkorten men budget/mellanklass-plattformar är ju inte heller kända för att vara “sexiga”. 🙂 En egen reflektion jag fått under testandets gång är hur jäkla viktigt det är… Läs hela »