Layout och kylarutrymme
En av de viktigare aspekterna för ett moderkort är dess layout, helt enkelt hur komponenterna är placerade på mönsterkortet. Extra kritiskt blir det kring processorsockeln där de flesta prestandakomponenterna brukar trängas och detta är något vi valt att kika närmare på.
Vi har redan gått igenom moderkortens generella layouter under respektive sida, men här passar vi på att presentera en lathund för de användare som vill vara säker på att man får plats med sin nyinköpta processorkylare utan att störa minnesmoduler eller maffiga grafikkort.
Vi har tagit fyra olika mått där tre utgår från själva processorsockeln och avståndet till de komponenter som kan komma i vägen vid en systeminstallation. Samtidigt har vi även mätt höjden på moderkortens kylare för spänningsregulatorerna (VRM). Dessa mått ger en indikation på hur mycket spelrum man har som användare när man ska bygga ihop sitt system där både överviktiga kylflänsar och långskånkar till minnesmoduler kan ställa till problem.
Som vi ser i tabellen ovan skiljer det en hel del mellan de olika moderkorten och generellt är det ASUS F1A75-V Pro som klarar sig bäst. Med både mest utrymme till spänningskylare och närmaste PCIe x16 plats. Men är man extremt rädd för sina minnesmoduler har ASRock lyckats göra det riktigt rymligt mellan dessa och processorsockeln.
ASUS F1A75-I Deluxe är som väntat utbölingen här med sitt Mini-ITX format. Kortet har faktiskt bäst utrymme till minnesplatserna på grund av sin helt egna layout och även lägst kylare på spänningsregulatorerna. Men som väntat är det rejält snålt med utrymme mellan PCIe x16 platsen och även styrkretsens kylare. Troligtvis blir även Mini-ITX chassit man använder en viktig variabel när det gäller att välja processorkylare till detta kort.
Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)
Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.
Du har helt rätt Sebbe, det är något fel med formateringen på slutet men jag har ändrat det nu så borde se bättre ut.
Trevligt att du gillade artikeln, vi försökte “återuppfinna” moderkortstestandet lite. Det blev ett jäkla projekt men tycker vi kommit en bra bit på vägen i alla fall.
Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.
Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.
Tack Tempel, det var som sagt lite tanken att försöka få ett nytt grepp om moderkort nu när vi ändå kör igång igen med tester på allvar. Det “tråkiga” är ju att moderkort idag styrs nästan helt av styrkretsen och processorn så de gamla hederliga testerna, som tyvärr de flesta sajter fortfarande kör, är ganska intetsägande. Får se om vi kan vidareutveckla detta ytterligare framöver. Tyvärr fanns det ingen riktig home run bland moderkorten men budget/mellanklass-plattformar är ju inte heller kända för att vara “sexiga”. 🙂 En egen reflektion jag fått under testandets gång är hur jäkla viktigt det är… Läs hela »