Överklockningsresultat
Vi beklagade oss friskt när vi tvingades överklocka AMD:s Llano-plattform på flera olika moderkort. Det är helt enkelt så mycket som kan gå fel och det går otaliga timmar åt att felsöka och experimentera med alla kort. Tyvärr har vi inte haft det mycket lättare med Intels Sandy Bridge-E plattform. Det har gått veckor åt att felsöka och testa nya BIOS-versioner på flera av våra kort och återigen måste vi ge ASUS en eloge vars tre modekort fungerar klart bäst överlag.
De fyra korten har också repat sig bra på slutet men upplevde betydligt större problem inledningsvis. Bland annat med olika CPU-strap inställningar och allmänt lustiga stabilitetsproblem.
För att få någon som helst hejd på tiden vi lagt vid överklockning beslutade vi oss för att stanna på en CPU-strap av 125 MHz. Vi fick aldrig 166 MHz att fungera tillförlitligt på något av våra testkort och valde därför att skruva upp CPU-strap till 125 MHz, fylla på med en passande multiplier och slutligen köra lite finlir de sista megahertzen med små ändringar av BCLK-frekvenserna. Vi stannade också vid en CPU-spänning på 1,44V vilket var ungefär vid den nivån vi kände att det fanns hyfsade marginaler för stabilitet utan throttling pga värme.
Som ni ser är det en väldigt jämn match hos de testade moderkorten vi använt. Vid liknande spänningar hanterar dessa moderkort Intels Sandy Bridge-E processorer med bravur och att nå nära nog 5 GHz med en tyst luftkylare är ingen dålig bedrift.
Som diagrammet avslöjar hade vi däremot stora problem att få till överklockningen med Gigabytes moderkort. Detta berodde dock inte på att moderkorten inte hade kraft nog att hantera Intels nya processorkretsar, det verkar snarare vara relaterat till en högre CPU-strap och problem med vår lagringsenhet, en Corsair Force F120 SSD-enhet. Vi fick stanna på en multiplier av 37 (mot 38 på övriga kort) samtidigt som korten inte ville låta oss öka BCLK-frekvensen alls över CPU-strap på 125 MHz. Gigabyte menade att man inte själva hade dessa problem och vi har sett andra överklockningsrapporter där detta inte varit ett problem.
Faktum kvarstår dock att de övriga moderkorten i vår jämförelse inte hade dessa problem och där vi ganska tydligt fick stopp vid processorngränsen. Men även ASRock och MSI hade tydliga problem i början av våra tester vilket gjorde att överklockningstesterna drog ut på tiden. ASUS verkade kommit längst i utvecklingen av sin mjukvara även stabilitetsmässigt och tillverkarens tre modeller var de som fungerade smidigast.
ASUS Rampage IV Extreme kan vara värd en extra notis. Moderkortet är utvecklat för extrem överklockning och är flitigt använt bland seriösa överklockare. Men som våra tester ganska tydligt avslöjar är de flesta Intel X79-moderkort fullt kapabla att hålla jämna steg vid mer “normal” överklockning. Även om funktioner som OC Key ger även vanliga överklockare ytterligare ett verktyg att använda sig av.
Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten
Sådär, det hade visst blivit lite fellänkat. Nu ska bilderna stämma!
Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^
Trevligt att det uppskattas Krille, förhoppningsvis kommer det mer av denna varan framöver med den nya generationens moderkort. 😉
[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]
Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.
Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.
[quote name=”Tripptrapptrull”][quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote] Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan. Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.[/quote]Det kan ligga något i det du säger Tripptrapptrull, att man gärna ska ha det så intuitivt som det bara går om… Läs hela »
Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂
Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.
När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕