Sju Intel X79-moderkort i stor jämförelse

7

Slutledning

Intel har med Sandy Bridge-E lagt en ny ribba för processorprestanda på PC-marknaden och även om processorerna i familjen närmast är mer serverprocessorer än vanliga konsumentprocessorer, är det kraft som gjorts tillgänglig för oss dödliga. Intels Sandy Bridge-E processorer är fortfarande relativt dyra men det finns idag förhållandevis prisvärda alternativ, och det finns ganska stora möjligheter att sätta ihop ett kraftfullt system som inte ödslar transistorer på integrerade grafikdelar och istället lägger allt fokus på CPU-kraft.

Moderkortet i ett system är alltid mycket viktigt och med Sandy Bridge-E blir det även en dyrare komponent än vad man ser på de olika konsumentplattformarna. Intels LGA2011-sockel är betydligt mer avancerad än motsvarigheten LGA1155 för Sandy Bridge, och med en fyrkanalig minneskontroller är moderkorten helt enkelt dyrare att tillverka.

I vår jämförelse här idag har vi samlat moderkort med prislappar från drygt 2 000 kronor upp till närmare 3 500 kronor, och det är mer eller mindre det prisspann vi ser på Intel X79-marknaden idag.

Dagens moderkort skiljer sig i grunden ganska lite åt. Vi ser närmast identisk prestanda mellan de sju kort vi testat här idag, och det gäller inte bara ren beräkningskraft utan även vid inkoppling av olika lagringsenheter på SATA och USB 3.0. Oavsett vilket kort du köper kan du vara säker att få ut maximal prestanda, vilket alltid är positivt.

Vid överklockning skiljer de olika korten sig åt något mer och inte minst påverkar här deras BIOS och mjukvara. Detta är en punkt där de flesta tillverkare har vissa problem och i regel kan vi säga att ASUS med sina enorma resurser är de som klart gjort det bästa jobbet här, både med sin UEFI BIOS och deras mjukvarusvit AI Suite II. Det positiva är att mjukvaran sällan blir ett driftsproblem för de övriga korten, men det blir lätt frustrerat samtidigt som man inte erbjuder samma funktionalitet.

featuresOBS! Prisuppgifter plockade endast från väletablerade aktörer och omfattar inte reor eller specialpriser.

De viktigaste aspekterna för ett moderkort idag är återigen kombinationen av mjukvara, funktionalitet, tillbehör, pris och stabilitet.

ASUS P9X79 Pro

ASUS är inte bara den största moderkortstillverkaren i försäljningssiffrorna, man visar även detta med överlag mycket stabila och fina komponenter. ASUS P9X79 Pro är ett ypperligt kort för Sandy Bridge-E konsumenter som inte vill lägga för mycket pengar på moderkortet i sitt system. Modellen har egentligen inga direkta svagheter och ger med ASUS ypperliga mjukvara för både BIOS och Windows är ett riktigt bekymmerlöst alternativ. ASUS vet samtidigt sitt varumärkesvärde och P9X79 Pro kostar ofta någon hundralapp mer än likvärdigt utrustade konkurrenter och faktiskt även mer än modeller som bjuder på lite extra lull lull. Men för de användare som vill få ett prisvärt all-roundkort utan direkta svagheter är P9X79 Pro ett av de riktigt bra alternativ.

p9xbox

Fördelar:
+ ASUS UEFI BIOS och AI Suite II
+ Knappar för Start/Omstart och ClearCMOS
+ Gott om USB 3.0 och SATA 6,0 anslutningar
+ Stabilt och överklockningsvänligt
+ Bluetooth 2.1 och BT Go! funktionalitet
+ BIOS Flashback

Nackdelar:
– Ingen firewire eller WiFi
– Något snålt med tillbehör
– Marginellt dyrare än likvärdigt utrustade kort

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

ASUS TUF Sabertooth X79

Sabertooth-serien av moderkort satsar rakt igenom på stabilitet och stryktålighet. Tyvärr för ASUS är detta aspekter som är svåra, nästan omöjliga att utvärdera på ett vettigt sett, även i de mest djupgående recensioner. Men med en garantitid NordicHardware_award_Rekommenderar_Bluepå 5 år har ASUS visat att valet av komponenter och de tuffa stabilitetstesterna inte bara är ett PR-knep. Moderkortet är fullkomligen överröst med tempdioder (12 st totalt) och har näst flest fläktkontakter i testet. Återigen är det lite snålt med tillbehör och extrafunktioner, samt en högre prislapp än syskonet P9X79 Pro. Men med ASUS finfina mjukvarupaket och skräddarsydda gränssnittet Thermal Radar är Sabertooth ett riktigt trevligt kort för dem som tänker långsiktligt. Andra styrkor är effektiv men trots allt tyst kylning och goda överklockningspotential, ett bra köp för en plattform med förväntat lång livslängd.

asusbox

Fördelar:
+ 5 års garanti
+ ASUS UEFI BIOS och AI Suite II
+ Gott om USB 3.0 och SATA 6,0 anslutningar
+ Stabilt och överklockningsvänligt
+ FireWire
+ BIOS Flashback

Nackdelar:
– Ingen Bluetooth eller WiFi
– Relativt dyrt sett till dess utrustningsnivå

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

ASUS Rampage IV Extreme

Moderkortsjämförelsens dyraste moderkort är det som i vår mening bäst fångar andan i Sandy Bridge-E plattformen. ASUS lägger inga fingrar emellan när det gäller att smörja entusiaster och överklockare med Rampage IV Extreme. Kortet är fullkomligen överröst med grafikkortsplatser, USB 3.0-anslutningar, fläktplatser och en kraftfull spänningsdel. ASUS spetsar paketet med flera unika överklockningsfunktioner som spännande OC Key, en kylaradapter för LGA1366-kylare, Subzero Sense för inkoppling av högkvalitativa tempdioder och mätpunkter för spänningar. Är man seriös med sin NordicHardware_award_RedaktorensVal_Orangeöverklockning finns det inget bättre val på X79-marknaden idag. För många användare är Rampage IV Extreme närmast overkill, men den höga prislappen på drygt 3 300 kronor lindras något av det populära paketerbjudande som många leverantörer erbjuder där kortet paras med Battlefield 3 utan extra kostnad. ASUS Rampage IV Extreme är det kort som i vår mening verkligen fångar Sandy Bridge-E plattformens anda på bästa sätt och tar med sin breda funktionalitet och härliga mjukvara hem vår Redaktörens Val utmärkelse.

gigabytebox

Fördelar:
+ Bästa moderkortet för överklockning
+ ASUS UEFI BIOS och AI Suite II
+ Hela 8 USB 3.0 kontakter
+ 8 fläktanslutningar med bra fläktstyrning
+ ASUS OC Key
+ 5 st. PCIe x16 platser och Bluetooth
+ LED-felsökning och power/reset knappar
+ BIOS Flashback

Nackdelar:
– Hög prislapp
– Något högre energiförbrukning
– Saknar WiFi och FireWire

Lägsta pris på prisjakt.se (Inkl. BF3):

 

MSI X79-GD65 (8D)

MSI har skickat ett av testets billigaste moderkort och även om det inte handlar om några större prisskillnader är det aldrig fel att spara in några hundralappar. Det positiva är att MSI trots ett relativt lågt pris bjuder på ett ganska välutrustat moderkort med fem PCIe x16 grafikkortsplatser, gott om funktioner både på moderkortet och i mjukvara för överklockning, men även om Click BIOS II har ett fräscht utseende är det inte lika användarvänligt som ASUS UEFI. Man saknar spetsfunktionalitet som Bluetooth och WiFi men kortet kommer med extra expansionsplåtar för USB 3.0 och eSATA samt en FireWire-port. Att energiförbrukningen är föredömligt låg skadar inte heller och MSI X79-GD65 får ses som en intressant konkurrent bland instegsmodellerna på Intel X79-plattformen.

msia75.box

Fördelar:
+ Låg energiförbrukning
+ LED-felsökning och power/reset knappar
+ 5 st. PCIe x16 platser och Firewire
+ Medföljande USB 3.0 och eSATA-paneler
+ Relativt låg prislapp

Nackdelar:
– Saknar WiFi och Bluetooth
– Ganska grundläggande funktionalitet

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

ASRock X79 Extreme4

ASRock bjuder på det billigaste moderkortet i dagens jämförelse och i skrivande stund går ASRock X79 Extreme4 att hitta för under 2 000 kronor även i mer etablerade datorbutiker. Som sig bör får man göra vissa eftergifter när priserna pressas och Extreme4 kommer varken med särskilt många fysiska tillbehör eller för den delen några unika funktioner. NordicHardware_award_BraKop_darkgreenMen moderkortet har samtidigt en ganska väl avrundad specifikationslista med fysiska knappar för start och omstart, LED-felsökning och gott om SATA samt USB-portar. Även FireWire har ASRock lyckats trycka in i kortet. Mjukvaran är godkänd även om det inte är riktigt lika trevligt grafiskt som ASUS UEFI eller MSI Click BIOS II. För dem som vill spara in några hundralappar på sitt system och inte planerar att använda fler än 4 minnesmoduler känns ASRock X79 Extreme4 som ett välavrundat paket där man inte behöver göra några nämnvärda eftergifter, ett kort som ger bra värde för dina pengar helt enkelt.

asrockX79box

Fördelar:
+ LED-felsökning och power/reset knappar
+ XFastLAN och XFastUSB
+ Låg prislapp
+ Aktiv men tyst styrkretskylare

Nackdelar:
– Endast 4 minnesplatser
– Inga direkta tillbehör eller extrafunktioner

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

Gigabyte GA-X79-UD5

Gigabyte har varit generösa med både tillbehör och utrustning till sina Intel X79-moderkort. Deras UD5-modell ligger i liknande prisklass som ASUS P9X79 Pro och ser vi till bestyckning är det ingen tvekan om att Gigabyte X79-UD5 drar NordicHardware_award_MestForPengarna_Orangedet längsta strået. Här bjuds vi inte bara på rekordmånga SATA-anslutningar utan även rejält med USB-portar, FireWire och inte minst både ett trådlöst nätverkskort med stöd för 150 Mbps N-nätverk samt Bluetooth 4.0. De dubbla BIOS-kretsarna, knappar för start, omstart och en extra USB 3.0-panel blir grädde på moset. Tyvärr skadas helhetsintrycket en hel del av Gigabytes buggiga och sega 3D BIOS, samtidigt som energiförbrukningen och överklockningen inte riktigt höll för våra förväntningar. Men för den som vill få bred funktionalitet och inte rotar i BIOS varje dag är det få kort som kan erbjuda lika mycket för pengarna som Gigabyte GA-X79-UD5.

gigaUD5box

Fördelar:
+ Hela 8 SATA 6,0 Gbps portar
+ 802.11n WiFi och Bluetooth 4.0
+ USB 3.0-frontpanel medföljer
+ Dubbla BIOS
+ Knappar för Start/Omstart och ClearCMOS
+ Firewire och automatisk överklockningsknapp

Nackdelar:
– 3D BIOS är buggigt och segt
– Högre energiförbrukning
– Lite kinkigt vid överklockning

Lägsta pris på prisjakt.se:

Gigabyte G1. Assassin 2

Precis som Gigabyte GA-X79-UD5 har Gigabyte satsat på rejält med funktionalitet i G1. Assassin 2. Fokus är som sig bör på spel och som medlem i företagets Gamer-serie betyder detta att bland annat rejält uppgraderade nätverks- och ljudkretsar. Gigabyte har bakat in en X-Fi ljudkrets från Creative, tillsammans med hörlursförstärkare och en kraftfull Bigfoot Killer E2100 nätverksprocessor. Resultatet är ett moderkort med bättre kontroll över nätverksresurser och en mängd olika ljudförbättringstekniker. Vi ser även samma WiFi/Bluetooth kort som på UD5 samtidigt som Gigabyte plockar bort fyra av DDR3-minnesplatserna och snålar in något på kortets spänningsdel. Även om vi kan förstå tanken med ett gamingorienterat Sandy Bridge-E moderkort känns det inte som den solklaraste kopplingen, särskilt när man drar ner på spänningsdelen och minskar möjligheterna för de mer seriösa entusiasterna. Även om Gigabyte G1. Assassin 2 kan vara ett mycket intressant kort för kanske just spelgalningar är vi inte beredda att ge en ren rekommendation för kortet, när prislappen är så pass hög och 3D BIOS fortfarande känns opolerat.

gigaASSbox

Fördelar:
+ X-Fi ljudkrets med hörlursförstärkare
+ Bigfoot Killer E2100 nätverksprocessor
+ 802.11n WiFi och Bluetooth 4.0
+ USB 3.0-frontpanel medföljer
+ Dubbla BIOS
+ Knappar för ClearCMOS och BIOS
+ Firewire och automatisk överklockningsknapp

Nackdelar:
– 3D BIOS är buggigt och segt
– Högre energiförbrukning
– Lite kinkigt vid överklockning
– Endast 4 minnesplatser
– Hög prislapp

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

Upprop för bättre mjukvara och användarvänlighet

Som en liten slutkläm på vår senaste stora moderkortsjämförelse kan vi konstatera att prestanda numera nästan är en borträknad variabel på moderkortsmarknaden. Med allt från grafikkretsar och minneskontrollers integrerade i våra processorer har moderkortstillverkarna inte mycket att komma med. Det som istället särskiljer korten på marknaden är valet av funktioner, komponenter, tillbehör och pris. Här finns det ofta olika modeller som tilltalar olika målgrupper, men den sista nyckeln för ett bra moderkort är universalt – dess mjukvara.

Ett moderkort är inte lika beroende av sin mjukvara som exempelvis en smartphone eller surfplatta. Operativsystemet är ju fortfarande något som är identiskt för moderkortsköparen. Men vi hoppas trots detta att moderkortsmarknaden i sin helhet kan finputsa både funktionalitet och användarvänligheten i den nya generationens UEFI BIOS där det idag egentligen bara är ASUS som lyckats riktigt väl i detta avseende. Det är inget som gör att ett moderkort bär eller brister, men vår förhoppning är att alla datorbyggare ska kunna få en så smidig upplevelse som det bara går vid installation och konfiguration av sina system. Så vi hoppas fler tillverkare tar oss på orden och jobbar lite extra på sin mjukvara med nästa generations moderkort, som ligger väldigt nära till hands.

Noterbart är också att Intel DX79SI – som syns på vissa av våra bilder – var tänkt att representeras i moderkortsjämförelsen. Men vi valde på grund av tidsbrist, och intresse, att utesluta kortet ur den fullständiga artikeln. Vi han dock börja testa och utvärdera kortet tillräckligt för att kunna konstatera att ingen bör lägga pengarna på detta kort framför något annat i denna jämförelse. Intel må göra bra processorer och styrkretsar, men deras egna moderkort är dyra och inte alls i samma klass som deras egna partners motsvarigheter. Vilket vi hoppas man ändrar på framöver, eller helt enkelt håller sig till OEM-marknaden.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
xemacs
12 Årtal sedan

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
KrilleMojo
12 Årtal sedan

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
12 Årtal sedan

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Retur
12 Årtal sedan

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕