Sju Intel X79-moderkort i stor jämförelse

7

ASUS TUF Sabertooth X79

saberx79box

ASUS TUF Sabertooth X79
Socket LGA2011
Kompatibla CPU:er Core i7-38×0, Core i7-39×0
“Sandy Bridge-E”
Styrkrets X79
PCI 3 x PCIe 2.0/3.0 x16 (x16/x16/x8)
2 x PCIe 2.0 x1
1 x PCI
Lagringsportar 4 x SATA 3.0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
2 x SATA 6,0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
2 x SATA 6,0 Gb/s, Marvell 9128
2 x SATA 6,0 Gb/s, ASMedia ASM1061 (båda är eSATA)
USB 14 x USB 2.0, Intel X79 (6 bak, 8 genom interna kopplingar)
6 x USB 3.0, ASMedia ASM1042 (4 bak, 2 genom interna kopplingar)
LAN Gigabit Ethernet (Intel 82579V)
Ljud 7.1 HD-ljud (Realtek ALC892)
Maximalt minnesstöd 64 GB
RAM-stöd 8 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866
I/O-panelen 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo)
6 x USB 2.0
4 x USB 3.0 (Två extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
1 x eSATA3 (SATA 6,0 Gb/s)
1 x Power eSATA (SATA 6,0 Gb/s)
1 x FireWire 400
1 x LAN
1 x Clear CMOS switch
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS ASUS UEFI BIOS
Formfaktor ATX, 30,5 x 24,4 cm
Medföljande tillbehör Manual, ASUS Q-Shield, 2 x SATA 3.0 Gb/s-kablar, 4 x SATA 6.0 Gb/s-kablar, SLI-brygga, I/O-sköld, Q-kontrakter, TUF-certifikat och användarhandbok för TUF med 5-års garanti

ASUS är den enda tillverkare som skeppat tre moderkort för detta test och som väntat har moderkortstillverkaren ett av de största utbuden för LGA2011-plattformen. ASUS TUF Sabertooth X79 skulle vi nästan kalla utbölingen i familjen och det är helt enkelt för att ASUS här satsar på lite udda spetskompetenser. Hela konceptet med TUF-serien är att fokusera på stabilitet och tillförlitlighet, något som kommer väl till pass på en plattform som Sandy Bridge-E där arbetsstationer är en av målgrupperna.

ASUS inte överdrivit med tillbehören på detta kort utan verkar försöka hitta en balans av vettiga funktioner till ett överkomligt pris. Vi ser några extra SATA-portar och givetvis USB 3.0-stöd, men i övrigt är det just mycket fokus på kortets driftsäkerhet. Bland annat med inte mindre än 12 olika temperaturdioder strategiskt utplacerade på moderkortet, vad tillverkaren kallar Thermal Radar. Även strömförsörjningen och dess kylning är ett kapitel i sig som vi återkommer till.

I tillbehörs väg hittar vi inget direkt märkvärdigt, fem SATA-kablar, några manualer, klistermärke, en ensam SLI/CrossFire brygga, I/O-panel och ett certifikat att moderkortet genomgått rigorösa tester för stabilitet och tillförlitlighet.

tuf_sabertooth

asrock.a75 tuf_sabertoothtill

När vi kikar runt den gigantiska processorsockeln ser vi en grön passiv kylfläns upptill som närmast skymmer moderkortets 8-pins strömkontakt, som i övrigt sitter bra placerad i ovankant av kortet. Samt en stor svart plastkåpa över I/O-panelen. Denna kåpa kallar ASUS för Thermal Armor och är helt enkelt ett sätt att försöka effektivisera kylningen av moderkortets spänningsregulatorer. Uppe på plastkåpan kan vi nämligen montera en liten 40mm fläkt som ger direkt kylning till den kylare man fäst på spänningsregulatorerna, något som ASUS hävdar ska ge lägre temperaturer, stabilare spänningar och ett överlag mer tillförlitligt moderkort.


asrock.a75IOSjälva är vi alltid lite skeptiska till minifläktar som dessa, inte minst för att de ofta är alldeles för dåligt styrda och då ger ifrån sig onödigt mycket ljud. Utan även för att de har en dålig vana att gå sönder och vara svåra att byta ut, men i detta fall bör detta vara en enkel operation. Vi vet också sedan tidigare att ASUS har ganska effektiv mjukvara för att styra varvtalen på sina fläktar, så det återstår att se om detta blir ett problem med Sabertooth X79.

I/O-panelen är i övrigt välfylld av USB-anslutningar (totalt 10 stycken), eSATA, analog och digitala ljudutgångar, en Gigabit ethernet-port, firewire samt en knapp för att nollställa UEFI BIOS.

Moderkortslayoten på ASUS TUF Sabertooth X79 bjuder i övrigt inte på några större överraskningar. ASUS har valt att satsa genomgående på åtta DDR3-minnesplatser och med ett fokus på tungt belastade system och arbetsstationer känns det som ett vettigt val på Sabertooth X79. Vi får nöja oss med tre PCI Express 2.0 x16 platser för grafikkort, samt åtta vinklade SATA-anslutningar.

Moderkortets 24-pins strömkontakt hittas föredömligt placerad på höger ytterkant tillsammans med en knapp för att undersöka minnesmodulernas kompabilitet (MemOK). Vi kan även skönja en extra USB 3.0-anslutning för koppling till portar i frontpanelen på ditt chassi.

asrock.a753

Mjukvara

Även om ASUS använder sig av samma grundrecept för mjukvaran i sina X79-moderkort har man skräddarsytt både gränssnitt och funktionalitet för sina olika modeller. Kikar vi in i UEFI BIOS på ASUS Sabertooth X79 hittar vi här det klassiska basutbudet av inställningar och ett lättnavigerat gränssnitt. Vilket är lite av adelsmärket för ASUS UEFI BIOS. Vi hittar även en del specifika funktioner för moderkortet i sig, bland annat en hel drös av olika tempangivelser och fläktkontrollers.

Men det är inne i Windows som vi trots allt ser de största skillnaderna mot övriga X79-kort i ASUS utbud. Här har AI Suite II förutom sitt militärliknande färgtema fått en helt ny avdelning som kallas Thermal Radar. Där vi kan övervaka och styra alla de 12 olika tempdioderna och fläktarna som kopplas in i systemet. Allt presenterat med ett intuitivt och snyggt gränssnitt som får tummen upp av oss i testlabbet.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
xemacs
12 Årtal sedan

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
KrilleMojo
12 Årtal sedan

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
12 Årtal sedan

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Retur
12 Årtal sedan

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕