Sju Intel X79-moderkort i stor jämförelse

7

ASRock X79 Extreme4

asrockX79box

ASRock X79 Extreme4
Socket LGA2011
Kompatibla CPU:er Core i7-38×0, Core i7-39×0
“Sandy Bridge-E”
Styrkrets X79
PCI 3 x PCIe 2.0/3.0 x16 (x16/x16/x8)
2 x PCIe 2.0 x1
2 x PCI
Lagringsportar 4 x SATA 3,0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
2 x SATA 6,0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
3 x SATA 6,0 Gb/s, ASMedia ASM1061 (en är eSATA)
USB 12 x USB 2.0, Intel X79 (6 bak, 6 genom interna kopplingar)
4 x USB 3.0, ASMedia ASM1042 (2 bak, 2 genom interna kopplingar)
LAN Gigabit Ethernet (Broadcom BCM57781)
Ljud 7.1 HD-ljud (Realtek ALC898)
Maximalt minnesstöd 32 GB
RAM-stöd 4 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/2400(OC)
I/O-panelen 2 x PS/2 (mus/tangentbord)
6 x USB 2.0
2 x USB 3.0 (Två extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
1 x eSATA3 (SATA 6,0 Gbps)
1 x FireWire 400
1 x LAN
1 x Clear CMOS switch
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS UEFI BIOS
Formfaktor ATX, 30,5 x 24,4 cm
Medföljande tillbehör Manual, 4 x SATA 6.0 Gb/s-kablar, SLI-brygga, 3-vägs SLI-brygga, I/O-sköld

ASRock har sina gener i moderkortsgiganten ASUS och företaget är på stark frammarsch även på svenska marknaden. ASRock X79 Extreme4 är ett mellanklasskort på LGA2011-marknaden och kommer i en tilltalande svart design med guldfärgade detaljer. Moderkortet har en prislapp på runt 2 000 kronor och kommer utrustat med fyra DDR3-minnesplatser, tre PCI Express x16 platser samt några extra SATA 6,0 Gbps portar och USB 3.0 anslutningar.

msi_x79gd65

msi_x79gd652

Tittare vi närmare på själva kortet och dess layout hittar vi en förhållandevis liten och aktiv kylfläns på sydbryggan medan spänningsdelen kyls av en lite större passiv fläns. Positivt är att fläkten på sydbryggan inte ens aktiveras förrän temperaturerna överstiger 50 grader (eller efter egna värden) vilket gör moderkortet riktigt tyst trots sin aktiva kylning. ASRock har även tryckt på knappar för start och omstart, samt felsöknings LED.

Strömkontakterna hittas väl placerade längst med kanterna av moderkortet, 24-pins kontakten upp på höger sida och 8-pins kontakten i vänster ovankant bredvid minnesplatserna. Det sitter även en 4-pins molexkontakt placerad precis ovanför översta PCI Express x16-platsen och lite krångligare att komma åt.

I/O-panelen bjuder inte på några större överraskningar där vi hittar ett flertal USB-portar samt både analoga och digitala ljudanslutningar. Även två hederliga PS2-portar för mus och tangentbord. En gigabit ethernet anslutning samt FireWire och eSATA-anslutning rundar av en ganska välkomponerad I/O-utrustning.

Moderkortets mattsvarta kretskort går fint med de olika gulddetaljerna där blänkande guldkondensatorer kanske är de trevligaste tillskotten. Knappast något som syns särskilt väl i de flesta datorer men de användare med chassifönster och belysning kan detta vara värt lite extra. 

asrock.x79.05

msi_x79gd655

Mjukvara

ASRocks rötter hos ASUS märks till viss del i deras mjukvara. Det är inte så att vi bjuds på ett kopierat upplägg utan helt enkelt en ganska välbalanserad mjukvara som inte riktigt lever upp till ASUS standard men som ändå inte blir något irritationsmoment som på vissa andra moderkortsmodeller.

Även ASRock hade vissa problem med musstödet i sina första utgåvor av UEFI BIOS och säger sig förbättrat detta med tiden, men upplägget är relativt enkelt och ett plus i kanten får man för deras systeminformation där vi på ett mer opåträngande sett får information om kortets funktioner och interaktivt kan klicka runt på kortet.

ASRock har utvecklat en del extra mjukvara för sitt X79-moderkort och deras AXTU-applikation stödjer överklockning, systemövervakning, kontroll av fläktar och olika energisparläge. Applikationen är något sparsmakad med funktionalitet och särskilt fläktkontrollern hade vi gärna sett lite mer inställningsmöjligheter för.

Andra tillskott är XFastLAN för optimering av ditt nätverk samt XFastUSB som kan ge rejäla prestandaökningar vid användning av USB-enheter, något som de flesta tillverkarna idag erbjuder i någon form. ASRock utmärker sig knappast med sin mjukvara men med lite extratillskott som systemöversikt i BIOS och mjukvara för att kontrollera och övervaka ditt nätverk försöker man i alla fall göra något eget. Vilket kan vara ett mervärde för vissa.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
xemacs
12 Årtal sedan

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
KrilleMojo
12 Årtal sedan

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
12 Årtal sedan

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Retur
12 Årtal sedan

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕