Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer (arkiv)

16

Att tänka på när du köper processor

chips

även om många processorer idag är kraftfulla nog för de allra flesta så finns det en hel del faktorer du bör ha i åtanke när du ska hitta rätt processor för dig. Kraftfulla processorer finns det gott om, men du vill för den sakens skull inte lägga för mycket pengar på någonting du inte behöver eller behöva upptäcka i efterhand att plattformen du satsat på inte har alla de funktioner du är ute efter. På den här sidan listar vi några av de saker du bör tänka lite extra på innan du slår till.

Bakåtkompatibilitet

Ska du bygga en helt ny dator gör du bäst i att först välja processor och sedan hitta ett lämpligt moderkort som passar till den processorn, men ska du istället göra en uppgradering får du vara på din vakt så att ditt moderkort och din processor faktiskt är kompatibla. Intel byter sin sockel i samband med att de byter arkitektur, exempelvis med Haswell eller Broadwell, medan AMD bibehåller viss bakåtkompatibilitet mellan sina generationer. Vi listar vilken sockel och styrkrets som gäller för varje processorserie i den här guiden, och det ska alltid stå utskrivet i produktbeskrivningen för både moderkort och processor.

TDP och värmeutveckling

Alla gillar prestanda, men ibland är det inte nödvändigtvis den snabbaste processorn som är det bästa valet. De snabbaste processorerna drar mer ström och genererar därför mer värme – därför får du också vara på din vakt så att du har en kylare som klarar av värmeutvecklingen och att du använder ett chassi som är lämpligt för ändamålet. Ska du bygga en HTPC i ett trångt chassi gör du bäst i att kika på de lite billigare och mer strömsnåla modellerna, men bygger du i ett luftigt tornchassi med en lite större kylare har du betydligt friare tyglar.

Välj rätt kylare

Högst relaterat till stycket ovanför är valet av kylare. Många processorer levereras idag tillsammans med en enkel kylare (dubbelkolla dock alltid att så är fallet!), men av flera anledningar rekommenderar vi dig alltid att köpa till en tredjepartskylare. De medföljande kylarna är designade för att hantera processorns värmeutveckling, men sällan mer än så – de tenderar i regel att vara högljudda och ineffektiva i jämförelse med tredjepartsalternativen. Du kan få en effektiv och tyst kylare för en relativt liten summa, där torn- och vattenkylare är de vanligaste alternativen för lite större stationära datorer. Ska du bygga ett mer kompakt system finns det en uppsjö av lågprofilskylare att välja bland.

Högre frekvens är inte alltid snabbare

En vanlig missuppfattning är att en processor med högre klockfrekvens per automatik är snabbare än en processor med lägre klockfekvens. I vissa situationer är det sant – jämför du två processorer av samma modell och överklockar den ena så kommer den bli snabbare än den med originalfrekvens. Samma sak gäller dock inte nödvändigtvis mellan olika processorer. Frekvensen berättar nämligen bara hur många klockcykler som hinns med på en sekund, men olika processorer hinner med olika mycket arbete under en klockcykel. Dessutom kan en processor ha högre IPC för en syssla (såsom videokonvertering), men lägre för en annan (såsom kryptering). Därför bör du alltid ta en titt på prestandatester eller läsa på om arkitekturen hos processorn innan ett köp.

Hur många kärnor behövs?

Idag finns det gott om program som kan dra nytta av många kärnor för att sprida ut sin belastning och arbeta effektivare – till exempel videokonverteringsprogram som Handbrake. är det sådana sysslor du ska arbeta med kan det därför vara bra att satsa på många kärnor och teknik som hyperthreading framför hög klockfrekvens. Ska du däremot “bara” spela spel är det inte säkert att du kommer få nytta av alla kärnor och trådar du har betalt för, utan du kanske klarar dig med fyra kärnor utan hyperthreading.

cores

Kärnor Användningsområde
1 – 2 Webbsurf, musik- och videouppspelning, kontorsarbete.
4 – 6 Spel, tung webbsurf, högupplöst video, musik- och  enklare videoproduktion, enklare virtualisering.
8 och uppåt Nya och svårdrivna spel, tung musik- och videoproduktion, mediakonvertering, avancerad virtualisering, tung multitasking, 3D-rendering, avancerat serverarbete.

Portar och anslutningar – styrkrets och moderkort spelar roll

Själva processorn är det som räknas när det kommer till prestandan, men det är ofta mer än bara prestanda som ger ditt system mervärde. Vill du kunna använda de senaste tillbehören och få en dator som håller sig aktuell så länge som möjligt är det även värt att ta en titt på styrkretsen som används och vad den ger stöd för. Till exempel kanske en ny moderkortsplattform har stöd för den senaste SATA-, USB- eller PCI Express-standarden, eller så kanske en specifik plattform har stöd för fler anslutningar än en annan. Moderkortet blir din dators ryggrad, så det är värt att fundera lite extra över ditt moderkortsval snarare än att bara köpa det billigaste alternativet.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
16 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Michael_Z
Michael_Z
9 Årtal sedan

Bara massa leksaker. Man ska ha 2 st 2699 =)

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Tummen upp för era guider.

Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂

Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).
Eller missade jag denna?
Mvh

jacozz
jacozz
9 Årtal sedan

Mastodont review 8)
Men… ni kanske borde kolla igenom siffrorna? En hel del väldigt skumma resultat här.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Hej Flyfisherman, tack för kommentaren! Core i7-4790K är med bland testresultaten, samt dess syskon med låst multiplikator, Core i7-4790 🙂 [quote name=”jacozz”]Mastodont review 8) Men… ni kanske… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Jättekul att du uppskattar våra guider Flyfisherman! Vi kommer att bjuda på fler guider framöver och också andra spännande nyheter på och med sajten så vi är… Läs hela »

metalmumin
metalmumin
9 Årtal sedan

Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ‘fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel!

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ‘fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel![/quote]
Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂
Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver 🙂

jacozz
jacozz
9 Årtal sedan

# 4 Carl Holmberg
Tex. IGP review på Battlefield 4.
Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8)
På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?

D4lnet
D4lnet
9 Årtal sedan

Intel Core i7-6600K Är Intel Core i5-6600K

VAdfan
VAdfan
9 Årtal sedan

FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.

VAdfan
VAdfan
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ‘fair test’. Imponerande!Tack för denna fantastiska artikel![/quote]Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver :)[/quote]Bara en fundering när man kör alla i samma frekvens ni kör 2,9ghz. Skulle resultatet vara likadant om ni körde… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”jacozz”]# 4 Carl HolmbergTex. IGP review på Battlefield 4.Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8) På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?[/quote] Det verkar som att ett fel smugit sig i vår genomsnittsuträkning, de resultaten är såklart inte rimliga. Det var dock isolerat till ett fåtal processormodeller och vi har nu uppdaterat med de korrekta resultaten. Helst hade vi såklart sett att ett sådant fel kommit med över huvud taget, men med närmare 50 olika tester var det tyvärr ett fel som lyckades smyga… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]
Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. 🙂

Jakbob
Jakbob
9 Årtal sedan

Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.

jonatanset
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. :)[/quote]Okej synd att jag precis skapat en annons till min 8350 annars hade jag gärna satt den i systemet igen så ni kunde låna min 9590 någon vecka 😛 Var mest för att den var med på sidan 10 så jag letade som en tok… Läs hela »

-Tjalve-
-Tjalve-
9 Årtal sedan

[quote name=”Jakbob”]Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.[/quote]Grafikkortet är nog flaskhals i nästan alla test så länge man inte kör alldeles för låg upplösning. Så jag tror inte ett snabbare grafikkort hade förändrat så mycket.