Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer (arkiv)

16

Processorn är kanske den mest centrala komponenten i en modern dator, och den har varit det sedan begynnelsen av den datorindustri vi har idag. Att välja rätt processor för rätt dator kan vara klurigt, och vi vill ge en hjälpande hand med hjälp av Sveriges största löpande test av processorer!

OBS! Den här artikeln är en äldre version av Svenska CPU-guiden, som arkiverats för att ge dig tillgång till våra äldre produktgenomgångar, testresultat och omdömen. Du hittar våra aktuella tester, utmärkelser och områdesartiklar i den moderna upplagan av CPU-guiden, med ett smidigare, dynamiskt uppdaterat format.


Processorn har länge stått för merparten av beräkningarna i din dator, och en modern processor är ett riktigt imponerande stycke ingenjörskonst. Under värmespridaren sitter flera miljarder små transistorer som länkats samman med enorm precision och som kan utföra allt från enkla aritmetiska uträkningar till avancerade simuleringar.

Processorer idag är generellt så pass kraftfulla att många vanliga konsumenter inte kommer känna sig begränsade i sina vardagssysslor, men det innebär inte att det inte finns stora skillnader mellan serierna och modellerna. även om många processorer räcker gott och väl så vill du ju inte heller betala onödigt mycket för en processor du inte behöver, eller ångra dig i efterhand när du får hem elräkningen. Därför har vi dragit igång den här artikeln, Svenska CPU-guiden, där vi successivt kommer arbeta oss igenom processorerna på marknaden. Resultatet är en löpande uppdaterad artikel som kommer kunna agera både prestandadatabas och konsumentvägledning i din jakt på rätt processor.

På nästkommande sidor kommer du kunna läsa på om vad en processor faktiskt är och vad den gör, lära dig mer om hur du får ut mest av ditt system, vad flera av facktermerna från industrin betyder, och såklart även hur de olika modellerna presterar när vi pressar dem i vårt testlabb.

OBS! I den här guiden kommer vi försöka lägga fram både resultat och bakgrundsinformation så pedagogiskt som möjligt, för att du som både entusiast och nybörjare ska kunna ta åt dig informationen kommer vi använda flera facktermer som inte alltid förklaras direkt i texten. Istället har vi samlat en termlista med pedagogiska förklaringar för många av de uttryck som används.

cpus3

Uppdateringar i Svenska CPU-guiden
2016-08-22 Utmärkelser och tester flyttas från det gamla artikelformatet till en helt ny upplaga av Svenska CPU-guiden.
2015-11-30 Vi uppdaterar Svenska CPU-guiden med AMD:s Godavari-baserade mellanklassprocessor A8-7670K.
2015-10-08 Guiden inleds med över 30 processorer från AMD och Intel – och fler är på väg.

 

Marknadsanalys 2015-11-30
CPU-marknaden rör sig framåt i vågor, men i nuläget är läget närmast iskallt. AMD:s utrullning av Carizzo till den stationära sidan har till synes lagts på is, och därefter blir nästa stora nyhet från AMD Zen-arkitekturen som lanseras om ungefär ett år. För Intels del finns det en rad Skylake-modeller som fortfarande inte har hittat in i Svensk CPU-guiden, av den enkla anledningen att det helt enkelt råder brist på delar både i handeln och på Intels lager. Hoppas kunna få in nya modeller ur både Skylake- och Broadwell-familjerna inom kort.

Äldre marknadsanalyser (klicka för mer info)

Marknadsanalys 2015-10-08
2015 har hittills dominerats av Intels processorlanseringar ur Broadwell- och Skylake-familjerna, inledelsevis i entusiastklassen. Just Skylake är dock på väg ut även i lägre prisklasser som kan göra plattformen mer intressant för mer budgetmedvetna användare. För AMD:s del är det fortfarande mellanklassinriktade Godavari-familjen som står i fokus i väntan på den helt nya arkitekturen Zen som dröjer till nästa år.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
16 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Michael_Z
Michael_Z
8 Årtal sedan

Bara massa leksaker. Man ska ha 2 st 2699 =)

Flyfisherman
8 Årtal sedan

Tummen upp för era guider.

Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂

Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).
Eller missade jag denna?
Mvh

jacozz
jacozz
8 Årtal sedan

Mastodont review 8)
Men… ni kanske borde kolla igenom siffrorna? En hel del väldigt skumma resultat här.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
8 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Hej Flyfisherman, tack för kommentaren! Core i7-4790K är med bland testresultaten, samt dess syskon med låst multiplikator, Core i7-4790 🙂 [quote name=”jacozz”]Mastodont review 8) Men… ni kanske… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]Tummen upp för era guider. Jag tycker NH bara blir bättre och bättre, inte minst att ni också har dessa köpguider. 🙂 Tycker mig sakna en processor från förra generationens chipset Z97 tex Intel Core i7 4790K Devil’s Canyon som åtminstone kunde varit bra att ha med som jämförelse och det är fortfarande en kraftfull processor med mycket bra överklockningspotential (enligt egen erfarenhet på just min i vart fall).Eller missade jag denna?Mvh[/quote] Jättekul att du uppskattar våra guider Flyfisherman! Vi kommer att bjuda på fler guider framöver och också andra spännande nyheter på och med sajten så vi är… Läs hela »

metalmumin
metalmumin
8 Årtal sedan

Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ‘fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel!

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan

[quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!
Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ‘fair test’. Imponerande!
Tack för denna fantastiska artikel![/quote]
Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂
Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver 🙂

jacozz
jacozz
8 Årtal sedan

# 4 Carl Holmberg
Tex. IGP review på Battlefield 4.
Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8)
På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?

D4lnet
D4lnet
8 Årtal sedan

Intel Core i7-6600K Är Intel Core i5-6600K

VAdfan
VAdfan
8 Årtal sedan

FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.

VAdfan
VAdfan
8 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”metalmumin”]Testresultat vid samma klockfrekvens ← helt fantastiskt!Ni har lågnivå, arkitekturen, håller viktiga faktorer samma så det blir ett ‘fair test’. Imponerande!Tack för denna fantastiska artikel![/quote]Vi bugar och bockar metalmumin, det glädjer oss att du fått nytta av artikeln! 🙂Tror det är en 54 olika tester per CPU eller något liknande som ligger bakom guiden. Så ett antal tusen testrundor har körts, vi har fått med mycket men vi kommer att komplettera med ytterligare tester och CPU:er framöver :)[/quote]Bara en fundering när man kör alla i samma frekvens ni kör 2,9ghz. Skulle resultatet vara likadant om ni körde… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
8 Årtal sedan

[quote name=”jacozz”]# 4 Carl HolmbergTex. IGP review på Battlefield 4.Här vinner tydligen monster-APUN AMD A4-4000 en jordskredsseger med hela 92 fps average, i 1920 i ultra 8) På god 2:a plats kommer tydligen den grymma igp:n I5 3570k?[/quote] Det verkar som att ett fel smugit sig i vår genomsnittsuträkning, de resultaten är såklart inte rimliga. Det var dock isolerat till ett fåtal processormodeller och vi har nu uppdaterat med de korrekta resultaten. Helst hade vi såklart sett att ett sådant fel kommit med över huvud taget, men med närmare 50 olika tester var det tyvärr ett fel som lyckades smyga… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan

[quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]
Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. 🙂

Jakbob
Jakbob
8 Årtal sedan

Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.

jonatanset
8 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”VAdfan”]FX 9590 var ju inte med. Vet att den bara är en klockad 8350 men ändå kul att se vart den hamnar ungefär.[/quote]Tro oss Vadfan, vi har jagat AMD med blåslampa för att få tag i deras FX-9 serier men de har inte ens kunnat skicka testexemplar. Varför är en annan femma. :)[/quote]Okej synd att jag precis skapat en annons till min 8350 annars hade jag gärna satt den i systemet igen så ni kunde låna min 9590 någon vecka 😛 Var mest för att den var med på sidan 10 så jag letade som en tok… Läs hela »

-Tjalve-
-Tjalve-
8 Årtal sedan

[quote name=”Jakbob”]Väldigt bra genomgående test. Men….. ska ni inte använda lite kraftigare grafikkort än ett mesigt 970 när ni testar spel? Det är ju en uppenbar bottleneck i ungefär 90% av spelen.[/quote]Grafikkortet är nog flaskhals i nästan alla test så länge man inte kör alldeles för låg upplösning. Så jag tror inte ett snabbare grafikkort hade förändrat så mycket.